Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво да търся?


shattered

Recommended Posts

Здрасти,аматьор съм и свиря от близо година на подарък бас,но доста лошо качесто..Вече ми писна и събирам кинти за нов...но да си кажа честно нямам никаква представа какъв да търся като марка...кефи ме да свиря много неща,най-вече с пръсти-рок,пънк,хардкор,ска,няколко стила метъл,нео и тн(макар че някои от тях се свирят повече с перце). Говорили са ми например хубави неща за Fender Jazz и Fender Precision Bass,но знам единствено,че първия вади по-мек звук.Търся нещо в рамките на 500-600 кинта,ако някой може да ми каже нещо по-подробно или от собствен опит за тези два баса или пък направо да препоръча нещо друго като за мен ще бъде супер :)

Редактирано от shattered
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Погледни из нета Ibanez и Yamaha какви модели имат - значи при тия 2 марки няма да збъркаш, кой вече ще ти хареса е въпрос на вкус. Squier и Stagg също бих погледнал на твое място ... за Peavey мога да кажа само че имат убийствени стъпала и колони ама от инструментите им си нямам и представа - никога не съм хващал Peavey бас.

 

... това само като съвсем груб ориентир. Поогледай се, виж в магазините кво има, пипни няокй и дру, усети го как, кво що и питай конктетно тогава тоя или ония

 

 

Поздрави и успехи

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за Yamaha и Ibanez по принцип може да се каже че имат добро качество за цената си - като се почне от най евтините до най скъпите модели. Това мога да кажа ... иначе не съм някакъв супер спец. Трябва да знаеш горе долу как искаш да звучиш (това в повечето случай идва от групата и/или стила който свириш или искаш да свириш) и почваш да тестваш.

 

При Yamaha и Ibanez няма да збъркаш - каквото и да ти хареса няма да е лошо ... за другите не мога да кажа същото защото нямам наблюдения. Stagg и Squier би трявало също да са добри

 

... аз знаеш ли как правя: имам опреелен бюджет 0=> почвам да търся из известните мари кво има на пазара и гледам дизайн, цвят и тн. => решавам се за 2-3 модела и почвам да ги търся да ги чуя ... само че последният път си тръгнах със съвсем друг бас от това което си бях набелязал. Абе ровене, пробване, пазалък и тн. му е майката.

 

Аз имах един washburn в тая ценова класа ама това беше преди 10г. Супер си беше инструмента, леко тежичък ама с удобен гриф и добър звук. Важното е да ти легне в ръката баса и звука да те кефи.

 

Поздрави

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Специално за Washburn мога да кажа,че имат добри бюджетни модели. Във "Фактор" имаха няколко модела преди време,като Т24 например е спечелил някаква награда на щатско списание за китари.

 

А иначе наистина Ибанез и Ямаха са добър избор в този ценови клас. Ама всичко си е ръка да пипне, ухо да чуе пък и не на последно място око да види.

 

Поздрави, Костадин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с Уошбърн ХВ125 и съм много доволен от баса. Цената му е някъде около 512 лева или сума, близка до тази :) Не ми е изневерил повреме на репетиции и смятам, че е добра инвестиция, но това ти сам ще си прецениш след като го тесвташ :) Има го във Фактор и в Малък ЦУМ, ако пак работи магазина, защото нещо беше в ремонт ако не се лъжа... Препоръчвам ти Фактор, защото там няма да има проблем да го тестваш на бас кубенце. За Малък ЦУМ може да срещнеш ядове... Успех с избора!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако питаш мен не си струва да взимаш Ямаха или Ибанец за 5-600лв.Марките наистина са добри,аз свиря с Ибанец и съм голям фен на марката,но истината е,че ако търсиш инструмент,който няма да поискаш да хвърлиш след някоя друга година, трябва да се оръсиш с доста повече от 1000лв,а и в малкия ЦУМ Ибанците ако не се лъжа са корейски - не ти ги препоръчвам.За Squier и Stagg е излишно да говорим..Да си призная и Washburn не ми харесват.Откакто пуснаха евтините модели много сериозно ми паднаха в очите.Виждал съм истински Washburn само веднъж в един магазин на старо и беше малко над 1000лв.,а за звука немам думи.Гледай сега,пич,аз ти предлагам за тези пари да отидеш в xxxx и да пробваш Vintage басовете.Добре звучат,ако външният вид има значение за теб - добре изглеждат,отиди,чуй,виж,прецени :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чуй колкото се може повече инструменти преди да решиш.

За 500 - 600 лв няма да можеш да вземеш Фендер, затова потърси някакъв бас с адаптери тип джаз бас или пресижън, комбинация от двата (т.нар. PJ) или тип мюзикмен ( един адаптер). Такъв би бил подходящ за пънк, рок, метъл и ска. Огледай се и за оферти втора ръка - някоя стара, но маркова тояга би свършила чудесна работа.

 

Не си взимай Стаг. Лично мнение :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...

+1

Стагг е пръчка,ползвал съм фус чинели-месец и полувина,после се разцепиха,стойка поръчах-счупила се по пътя,струните са куци,а ти китара искаш да взимаш,във всяко правило има и изключения,но за 350-400 лева можеш да вземеш нещо по-добро.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се че може да се намери нещо по-добро за тези пари, но Стаг-а, колкото и да е оплют има (поне за мен) най-удобния гриф на света. С този с който свиря,за тази музика ми върши много добра работа. Минус му е електрониката, но 7лв за чаркалъци и едно шише уиски за електротехника, с такава активна електроника се сдобиваш, че повече нямаш забележки. Ето след седмица, две ми пристига комплекта EMG (ако не мине котка път) и да видим ще познаете ли "пръчката" ми.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм на мнение, че Стага е прекалено крайно отричан. Съгласен съм разбира се, че има недостатъци, но не бих казал че са фрапиращи! Лично мое мнение е, че като за начинаещ басист е добър избор, защото има и доста "по-дървени" инструменти за тиа 300 лв. (не съм сигурен дали е такава цената в момента на Стага). Разбира се ако за човек не са проблем 1000-1500 лв. това е съвсем друг въпрос :thumbs_up: Но не мисля, че начинаещ басист може да използва потенциала на инструмент за 1500 лв. Аз като започнах да карам мотор ;) на около 15 годишна възраст, не започнах с YAMAHA-та, с която съм сега, а с една JAWA 125 от 1960г., която си ми остава наи-любимия мотор на света :thumbdown: Мисля си не е лошо човек да си има по една такава "JAWA", за да оцени какво идва след това!

Пак подчертавам лично мое мнение :) (и примера ми с 1500-те лв. е малко краен :) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам, че пиша втори отговор, но трябва да се доуточня (моя грешка)! Предния пост се отнасяше за Stagg BC 300, виж за тоя Stagg BX 300, за който говори N1 fen, не мога да кажа почти нищо добро, да не кажа и нищо :thumbdown: Има доста голяма разлика между двата модела! Та това исках да добавя, ако могат да се слеят двата поста, ще съм благодарен на Mods!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.