Jump to content
Българският форум за музиканти

Транспорт-реставрация на пиано ФЬОРСТЕР


hellcreep

Recommended Posts

Добър ден, 

Бих искал да попитам за малко повече информация и съвет. 

Става дума за пианото от снимките, ще добавя повече снимки/видео малко по-късно като ми ги изпратят. Та, така се случи, че това пиано има нужда от преместване, не съм аз собственика. Прочетох как се случват нещата и реших да ползвам услугите на фирма. Идеята ми е да се реставрира поне вътрешно това пиано за да може да се ползва като за хоби. Хич не съм запознат с тези неща и не бих искал да се вкарам в прекалено голям филм. Доста е захабено това пиано но като цяло като марка и модел според вас добре ли е? Собственика твърди, че не е за боклука въпреки, че има нужда от смяна на струни и реставрация. Последните няколко години само е било съхранявано, та не е правено нищо по него. Ако не е много добре положението вътре (все още чакам за повече информация) дали ще може да се стегне за 1000-2000лв според вас? За съжаление пианото се намира извън София и за транспорт само ми искат грубо между 200-400лв което също не е малко и отделно очаквам, че ще има доста пари и за реставрация, та се чудя дали си струва цялата работа. Ще съм много благодарен на всякакви съвети и препоръки. Също ако имате някакви съвети за добри фирми които да препоръчате за София ще съм много благодарен. Една от фирмите даже е от Пловдив но с редовни курсове до София, та се чудя дали и с тях да се захвана понеже няма да ми е проблем. Не знам дали е ок да се добавят имената за да не се сметне като реклама. 

 

Благодаря на всички. 

98.jpg

99.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да го погледне техник и да прецени. Според мен не си струва, изглежда наистина старо, ще вкараш едни излишни пари, без особен смисъл. За същите пари би купил запазено и добро пиано. Но говоря на общо основание, трябва да се погледне от разбирач. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

CyberGene е напълно прав - няма как по външна снимка да ти кажем какво му е състоянието и дали си заслужава цялата врътка. Нека го погледне специалист, да види каква е механиката,  в какво състояние е и тогава да решиш дали си заслужава да вкараш немалко пари за възстановяването му.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1.Вид и състояние на механиката.

2.Състояние на демпфери и чукчета.

3.Състояние на пинове и струни.

4.Състояние на резонаторна дъска и лира.

5.Състояние на клавиатура.

Може да се окаже, че определеният от вас бюджет е достатъчен, но може и да е твърде оскъден. Транспорта ви е най-малкото перо.

За 2000лв. мога да ви насоча към място с напълно реставрирани и поддържани пиана с гаранция.

 

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали ще можете да свалите видео клиповете от тази страница но тук собственика е добавил няколко клипа да се види състоянието: Sharepoint

Споменаха ми, че на едно от клипчетата горе-долу се вижда, че може би лирата е спукана което не е много добре. Също ми споменаха, че състоянието е доста зле вътре, та май ще е по-добре да пасувам. 

От една фирма ме насочиха към няколко старички руски модела Беларус но поне в добро състояние на цени около 700лв. Само се чудя дали старите Руски пиана са добро решение като за хоби или е по-добре да се насоча към нещо малко по-различно? 

 

AAACAQwAAABdQ0ZlxGZmAEW6ID4dwvi8vwAC4c7nAAACAQwAAABdQ0ZlxGZmAEW6ID4dwvi8vwAC4c7n

Редактирано от hellcreep
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Акустичното пиано е прекрасен инструмент, когато е в добро състояние, поддържано, акордирано. Стигне ли се до Беларуси и прочее руски и други боклуци в неясно състояние, по-добре да се насочиш към дигитално пиано. Не знам какви са ти целите, но ако няма да ходиш по конкурси и да ставаш концертиращ пианист, дигитално пиано с хамър механика няма да ти попречи по никакъв начин, а ще ти спести главоболия и ще ти позволи да музицираш, вместо да се занимаваш с глупости.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да добавя, че при старите акустични инструменти освен визуална преценка на състоянието им има и още един тънък момент, който не бива да се пренебрегва. Баща ми навремето акордираше пиана и покрай неговата дейност съм попадал на много стари пиана, които дълго време не са били ползвани. Външно някои от тях си бяха уж ОК - всички струни са налични, клавишите нямат отлепвания или дори пожълтявания, здрава лира, работеща система на чукчетата и т.н. Но в момента, в който започне акордирането се оказва, че вирбелите просто не държат - таман се хване някакъв строй и първите настроени вече са паднали с почти половин тон. Няма как да се знае докато не се почне с акордирането - когато изпускат е голяма мъка, а понякога положението даже е неспасяемо. ;( Едно старо пиано не е като една стара цигулка - когато не се ползва с години, не му се се прави периодична профилактика или не му се осигурява подходящата влажност и температура - то просто си заминава малко по малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никакво съвеЦко пиано не купувайте от никаква фирма, не ги слушайте какво ви пробутват! Беларус и подобни са грозна мебел с отвратителен звук, безобразна клавиатура и нямат настройване. Тия търгаши по фирмите ги изкупуват по 300 и ги пробутват  по 700 на наивници. Няма запазено съвеЦко пиано, то е боклук при излизането от фабриката. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледах клипчетата, стигнах до четвъртото и повече не мога.

За тези пари купувай запазено пиано и не се занимавай с реставрация. Съвет - колкото по-ново, толкова по-добре. И бягай от пианата, произвеждани по време на социализма в бившите социалистически държави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.