Jump to content
Българският форум за музиканти

В търсене на струни...


Rezachka

Recommended Posts

Здравейте. Търся си комплект струни, за дроп А. По калкулатор за опън на струните изчислявам, че ми трябват както следва: 13-17-22-36-48-70. Такъв комплект не намирам, и може би не съществува. В най-близкия комплект струни 13-70 четвърта и пета са доста по-дебели ( 42 и 56 ) при което опъна само на тези две струни ще е с ~50% по-голям. Не ме притеснява да си купя и отделни единични струни, но не намирам магазин в който да ги има всички налични.

Мислех и вариант да взема някакъв комплект, примерно DR Tite-Fit 13-56 и отделно само една 70-ка, и една 22-ка (защото в този компелтк трета е 26ца с намотка). Само че май и единичните 22ки са само с намотка.

Моля някой да даде малко акъл от къде да си намеря подходящи струни.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Music Division имат една сравнително нова марка, която предлага и тотално къстъм сетове. Stringjoy.

Момчетата от магазина ми казаха, че могат да поръчат и тук такива поръчкови, по индивидуални заявки. От фирмата обаче има изискване за поне 5 сета от "размер", така че за един-два комплекта няма как да стане.

Не съм ги пробвал още, но планирам. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора. Възможно е да поръчам повече за да имам налични, тъй като явно няма да стане с обикновен и лесно достъпен комплект. Ще проверя как стоят нещата с тези Stringjoy.

От друга страна пък, така както съм ги сметнал струните, такъв скок от пета струна към шеста: 48-70, е не само прекалено голяма разлика в диаметъра, ами май ще има и доста разлика и от към сила на звука. На теория.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От някакви интервюта с групата (Слипкнот), където си показват китарите и апаратурата, стана въпрос че позлват 12ки струни, като най-дебелата стига до 68.

Поръчал съм от Томан на Мик новия сигничър Джаксън, и чакам да пристигне. Ще видя какво ще поеме, без да се налага пилене и лютиерска ръка. Рреших да взема единични бройки, както следва: 12-16-22-36-48-64. По калкулации би трябвало опъна да е същия, като на девятки в стандартна настройка. Предполагам, че ще шеста ще е хлабавка, но искам да пробвам. На друга китара съм с 12-60 за дроп B,  бутнах шеста един тон надолу, и не ме изкефи особено, така че със сигурност ще се слага още по-дебела. Би трябвало да има разлика и от сърцевината на струните (цилиндрична или шестоъгълна)...

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, знам че за това има баритон китари. Не е невъзможно на 25.5".

В момента двете ми ЛТД-та са така:

Drop C  Drop B

За сравнение, ето така го дават опъна за стандартна E настройка.

Ето така ми излиза на калкулатора за Drop A.

За сравнение, ако ползвам Drop C китарата, на която най-много свиря, и опъна на струните ми е идеален (на теория, шеста излиза хлабава, но като свиря въобще не ме притеснява), с избраните струни, Drop A би трябвало да е ОК. Достатъчно близки са стойностите.

Една идея по-слабо е, но примерно на ибанеза бях сложил девятки в стандартен строй, и те стоят още по-слабо. Даже стойностите са под нормите. Единстено проблем ми създаваше това, че бях свикнал с по-дебели струни, и без да искам постоянно опъвах повече от колкото е нужно, на тънките струни. На дебелите струни не усетих да имам проблеми.

Всичките ми китари са 25.5". Искам да експериментирам с различни струни, и да видя как е. По-дебелите струни ще искат по-висок екшън. Новият Джаксън не знам дали ще остане в Drop A. Може него да направя в Drop B, и някоя друга да бутна за Drop A, но пак ще е 25.5".

Седемструнна китара си купувах два пъти. И двата пъти го усещах прекалено чуждо, и продадох. Първия път един Schecter 26.5" и като цяло въобще не ми беше удобен. Не ми хареса, че тялото беше по-голямо, че грифа беше не само по-широк, но и много дебел (май всички шектъри са с дебели грифове). После взех един Ibanez SIX27, който вече си беше с прилично тънък гриф, тънко тяло (S серията все пак). Обаче пак ми беше терсене широчината на грифа. Шест струни са си ми супер, и без това не включвам в употреба всикчите 7. Та разделих се и с него... Ама то като е пак 25.5", няма файда, че е седмак, струните пак са със същия опън.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не става дума за 7-струнни, то е съвсем друго.

Аз дори за ДропС се замислям за баритон, че на тези 25.5" малко не им пасва. Но сравнително малко неща свиря в този сторй и не е особено рентабилно. Нещо 27/28" ще ти свърши работа за ДропА, има модели... на Чапман или Ола китарите... хвалят ги по принцип.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свиря в Drop C на 25.5" вече около 4 години, със струни DR DDT 11-15-19-32-42-54, аз го усещам добре, не съм се и замислял за други. Или за по-дълга китара. Преди като имах една елс пол тип китара, тогава вече усещах, че е прекалено къса, за по-ниски настройки.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

В крайна сметка никоя китара не съм настроил още в Drop A, джаксъна SL-2-ката го оставих в Drop B, с 12-60 комплект D'Addario EXL148. Като стана въпрос за баритон китари и по-дълга скала, случайно видях тази китара: Harley Benton R-457 WH Fanfret естествено, цената си говори за качеството, но пък се замислям да пробвам (ако заредят, че сега няма налични). Цената е просто смешна, пък може и да върши работа като за нещо на заден план, от много време искам да пробвам fanned fret китара. Както някой се беше изразил, в ютюба, тези китари са евтини, но не са за начинаещи, а за някой който знае какво прави, и как да ги превърне в използваеми. То е ясно, че ще иска нов хардуер, адаптери, заглаждане на прагчета и т.н....

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще купуваш китара с цел ъпгрейди на всичко - недей. Нищо няма да стане. Пробвано и от мен лично и от много други хора. Няма да звукне като истинска.

Роб Чапман скоро имаше даже точно такова видео. Наточиха една Харли Бентън от най-евтините с всичко възможно най-яко. Цената излезе 1200 евро и звучеше средна хубост at best. За същите пари "фабрична" е много по-добре.

Не казвам, че ъпгрейдите са безсмислени, ама да са 1-2 дреболии, дето не са и много скъпи - как да е. "Пълна промяна" обаче си е само пари на вятъра и е по-добре да се инвестира в по-висок клас инструмент. Звукът далеч не е само адаптер и жица, колкото някои да се опитват да убеждават точно в това. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз се разгледах малко повече за мнения и ревюта за тези HB китари, и общо взето се демотивирах... Всъщност никой не каза нещо лошо за тялото, но абсалютно всичко останало изглежда на ниво под използваемо. Дори и да се смени целия хардуеър, остават тези медиум джъмбо прагове, за които не съм особено развълнуван. За проект всъщност не съм правил сметка колко би излязло като цена на края, но едва ли ще е по-малко от някой ползван Ibanez, или нещо друго... Всъщност снощи се пазарих за един RGMS7, но предстои да го видя и усетя в ръцете си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.