Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ за Boss GT-3


Recommended Posts

Здравейте!Нов съм тук и се надявам да не съм объркал мястото за молбата ми.Имам един възрастен Бос,на който се наложи да сменя потенциометъра на педала.Макар че спазих точно поставянето пота не се върти нацяло и не спира докрай звука.Някой дали се е сблъсквал с този проблем?Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Системата от рейки или зъбчатки никога не покрива пълният ход на потенциометъра.

Поиграй си и направи да започне да затваря така, че накрая да остане мааалко ход, след като е затворил сигнала от потенциометъра .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Физически не се върти като хората или не действа както се очаква? Ако е второто може би иска калибрация софтуерно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за вниманието!Има само едно положение за захващане на пота-самия отвор на планката която го движи е като профила на стеблото му и не може да се вкара по друг начин.Най-вероятно иска някакво калибриране софтуерно както казва Baby Thomas,но всичко пробвах и не става.Няколко пъти го ресетнах но проблема остава.Снимката която прикрепям е от нета но е същото.

gt3.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Босс не съм имал и ръчкал, но всички други работят на сходен принцип. Има вход за експрешън педал и някъде из менютата има процедура за калибриране на педала - пита за мин. и макс. позиция. Без да е калибриран педала има вероятност в крайните си положения да не подава 0 и 127 към ефектите и да работи странно. В твоя случай може би не е същото, тъй като педалът е "вграден", но е възможно и да има.

Видях, че си го ресетвал, при което би трябвало да се върнаят някакви нормални и работещи насторйки, но все пак разгледай стр. 24 и 42 от упътването, има някакви неща за конфигуриране на работата на педала.

П.П. Да не би да си сложил друг вид потенциометър? Линеен/логаритмичен/друго съпротивление...?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

На стр.28 има подобна настройка,но лошото е че при мен не излиза опция за регулиране.Иначе пота е 10кома линеен-такъв беше и оригиналния-едно към едно са иначе не става на платката.Хода им също е еднакъв.Явно трябва настройка да действа в определен отрязък.Ще търся някой собственик на същия да ми каже при него настройките как са.

pot-10kom-lin01.jpg

Редактирано от nhangelov
Добавяне на снимка
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Благодаря на всички,които се включиха!Намерих причината и може да бъде от полза на притежатели и на други модели.В чужд форум прочетох,че Босс използват потенциометри със специално движение на оста и по този начин се използва само отрязък от диапазона.Макар всички характеристики да бяха еднакви това е била разликата.Оказа се и че след тия маневри е необходимо калибриране на педала-което се извършва с външен педал.Стария пот е искал малко смазване и сега работи.Оригиналния пот е описан в упътването на ME 50.Успех на всички!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.