Jump to content
Българският форум за музиканти

Наръчник на лоби музиканта


Recommended Posts

АВТОР (НАПИСАН НАД САТИЯТА В ИНТЕРНЕТ): ТОМИ ВИЧЕВ
 
От години се каня да напиша този кратък наръчник на т.нар. лоби музиканти (Lobby Lounge musicians),които свирят в 5-звездните хотели по света. Имах запитвания през последните 12 години (през които бях многократно в Южна Корея, Китай и Япония) от много мои колеги, как да се подготвят, как да си намерят певица или цигуларка, какъв да е репертоара, кои са агенциите, какви пари дават и т.н. - все въпроси, които ще разгледам съвсем накратко. Веднага уточнявам, че всичко написано е само за лоби музиканти, а не за поп или рок банди, които свирят в барове, ресторанти или по кораби.

 

 

grand-piano-hotel-lobby-rounded_final.png

 

Началото

Разбира се, след като решите да посвирите в лукс, е добре да знаете някои неща още в началото. Бързам веднага да кажа, че това е една неблагодарна работа отвсякъде. Парадоксално, ще кажете, кое му е лошото да работиш в де-лукс хотел, да спиш и се храниш там и да мислиш само за свирене?! Ще стигнем и до там, сега все още сте в България и си търсите партньор. 

 

Как да си намерим колега?

Това е най-трудното, повярвайте ми. Да си намериш свестен колега (по-скоро колежка), която да свири хубаво, да изглежда добре и да има добър характер е по-скоро мисия невъзможна. През последните 7-8 години, хотелите малко попрекалиха с изискванията си. Търсят певица, която да пее като Лайза Минели, да има крака като Адриана Лима и същевременно да иска не повече от 1500 долара/евро на месец. Това е положението, колеги. Ако искате. Отказвате договора и руснаците само това чакат – да ги поканят и мястото е заето за следващата петилетка. Така че съвета ми е да си намерите хубава певица/цигуларка, която да може поне малко  да пее/свири, с възможно по-лек характер. За характера важи и за вас, защото момичето може да е свястно, но вие да го съсипете с пиянски изпълнения след като изпушите на място след 2-3 месеца договор.

 

Репертоар

Колежката е намерена, вече сте стиковани и уточнявате репертоара. Това е много специфично начинание, защото, уж репертоара е един и същ в повечето случаи, но все пак, имайте едно на ум за възможностите на певицата/цигуларката, да не се окаже, че половината песни не могат да се изпеят/изсвирят, а за певица с една октава диапазон нещата стават трагични. Клетият колега трябва да се подготви психически, че ще се наложи да транспонира почти всички песни в 5 или 6 бемолни/диезни тоналности, което не е най-приятното занимание. Тук плюс е, ако работите с цигуларка/флейтистка – там транспорт няма, има само нотички. Желателно е да свирите всичко на живо, това е модерно сега, не се толерират т.нар. backing tracks. Може да ги има, но да са 30% от репертоара, всичко друго е желателно да е на живо.

 

Обикновено се свири 4 серии по 40 или 45 мин.на ден. Това е стандарта, но има нагли хотели, които искат 5 серии по 40 мин. Трябва да се чете внимателно договора, който ще ви пратят агенциите. Стигнахме и до тях.

 

Агенции

Тук е „ключа от бараката”, както казва един мой колега. Да улучиш читава агенция е като шестица от тотото. Ако човек не е опитен и за пръв път се опитва да излезе на договор, трябва дяволски да внимава какво подписва, пише ли къде точно ще се спи, къде ще се храни и дали е поет самолетния билет И в двете посоки. Ако контактувате директно с чуждестранен агент се предполага, че ще получите евентуален договор на английски. Ако не знаете добре езика, моят скромен съвет е да го дадете на специалист, който да ви го преведе дума по дума. Опасно е, особено в последно време се навъдиха всякакви криминални агенции, които се опитват да ви вземат почти половината пари от това, което дава хотела реално на музикантите. Ако решите да работите с българска агентура, не забравяйте, че парите ви стават още по-малко, защото от цялата сума вече давате хем на БГ агента, хем на чуждестранния. Така от една примерна заплата от 2000 евро/долара, които дава хотела, за вас остават не повече от 1200 - 1400 долара. Брутално ограбване, но е истина…

 

Видео запис

Не по-малко важна част е вашата презентация. Агенциите искат обикновено снимки и видео с не повече от 7-8 песни/пиеси, записани в концертно облекло. Добре би било пианистът да бъде в строг черен костюм, а певицата/цигуларката да смени поне 3 рокли за тези 7-8 песни/пиеси. Разбира се, не всичко трябва да бъде в един стил – за инструментално дуо се изискват 1-2 класически пиеси, 1-2 поп песни, 1-2 мюзикъла и 1-2 джаз парчета. За дуо с певица е същото, но без класиката. Зависимост от мястото, може да се наблегне на повече поп или джаз. Целия репертоарен лист трябва да бъде с не по-малко от 100 песни/пиеси, това е минимума. Не забравяйте да си направите и общо CV на английски, в което да излъжете, че сте работили заедно поне от 1 година.

 

НЕ правете непрофесионален видео запис с телефон или допотопна камера. Наемете професионалист, който да ви снима като хората и да ползвате това видео за 2-3 договора. Не наемайте и човек, снимащ най-вече сватби и кръщенета, рискувате видеото да стане кич.

 

В хотела

Вече сте в хотела, след 9-10 часов полет, смазани, но решителни да докажете себе си. Най-важен е първият месец на контракта. Ако ви харесат менажерите, тогава ще сте „шапка на тояга” следващите 5 месеца и ще можете да изисквате и вие някои привилегии, които НЕ са записани в договора, като например, ползване на безплатен фитнес или басейн. Ако обаче не ви харесат – почват проблемите и заяжданията. Не сте почнали навреме, не сте облечени като за 5 звезден хотел, не свирите правилните песни – все неща, които никой музикант не иска да чуе, но се случва, затова, както казах, внимавайте и се стегнете първия месец.

 

Както казах в началото, това е една неблагодарна работа отвсякъде. Минусите са повече от плюсовете, но ако се нуждаете отчаяно от пари, ако нямате работа в БГ от месеци, ако ви е писнало да работите за 700 лв в някой оркестър или долнопробен БГ ресторант, това е шансът ви. Опитайте!

                                                                                                                                                        

САТИЯТА ТУК: http://glasove.com/categories/kultura-i-obshtestvo/news/narychnik-na-lobi-muzikanta

 

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.