Jump to content
Българският форум за музиканти

Roland666

Въпрос относно паралелно свързване на два говорителя на един канал

Recommended Posts

Здравейте,

Ползвам доста странен сетъп от който съм много доволен и мисля да го ъпгрейндна допълнително. Малко предистория, имах стерео Aiwa на което непрекъснато му гореше крайното стъпало на единият канал или поне така ми обясняваха, но така или иначе не бях много доволен, защото при по-високо усилване имаше шум от говорителите когато не свирят.

В момента използвам същите говорители захранени от усилвател за кола, който пък се захранва от ATX захранване. Сигнала преди идваше по кабел, но в момента използвам "google chromecast audio" и реално само щраквам копчето на разклонителя и закачам телефона/лаптопа към устройството на google. Усторйството на google го държа усилено на 50% и така при максимално усилен телефон звука е около около 60 dB, все пак меря с приложение от телефона на 2 метра от говорителите.

На сегашните трилентови говорители пише че са 50W и 6 ohm. Ъпгрейда ще е с още 2 говорителя които също са 6 ohm и 100W. Реално и на 4тирите мои говорителя не е отбелязано по колко вата са, но в интернет намерих снимки на които има тези стойности. Новите говорители се различават съвсем малко от старите, тежат по 400 гр повече общо 4кг на 3.6 за старите на говорител.

Искам да вържа два говорителя на един канал паралено, като това което чета от форума е, че товара ще стане общо 3 ohm и не би трябвало да има проблем, защото минималното за усвилателя на канал е 2 ohm.

Въпросът ми е ще има ли разлика в качеството на звука ако са вързани по този начин. Ако все пак се развали качестовот мога да ги вържа и паралелно, но е важно да няма проблем с качеството както и да не изгоря устройствата.

Крайният вариант ми да си купя още един усилвател за 35 лв същият модел от който съм много доволен, но това ще затрудни бъдещата идея да побера усилвателя в ATX кутия и дори да се поберът двата, ще стане адски тежка :)

Прилагам картинка с характеристики, задрасканите стойности са на съраунд говорителите на които директно съм отрязал кабелите..

Благодаря предварително!

Capture.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

В случая при паралелно свързване на две тонколони, ще имаш 3 ома общ импеданс.

При 60 вата за 4 ома импеданс, за 6 ома тонколони се получава към 40-45 вата продължителна мощност. Т.е. всяка тонколона може да получи от твоя усилвател максимум 45 вата продължителна мощност при изкривявания до 1% и ако не вкарваш в клип режим усилвателя, би трябвало да не изгориш нищо :) Но пък това Music Power не е RMS мощността и обикновено я умножават по 2, т.е. тия дето ги дават 50 вата, реално са 25 вата някъде. Така че внимавай с усилването...

Хубавото в случая е, че и двата комплекта тонколони ги дават с еднаква чувствителност от 87dB.W/m, т.е. теоретично би трябвало да свирят еднакво силно и няма значение коя с коя ще вържеш паралелно. Експериментирай и ще разбереш как ти харесва най-много.

Важно е да спазваш поляритета на кабелите и изходите на усилвателя! Ако обърнеш някой кабел, ще усетиш намалено ниво на ниските честоти най-вече.

Сателитите ги дават по 16 ома - ако имаш два от тях, можеш спокойно и тях да вържеш паралелно - по един сателит на една двойка големи тонколони и няма да паднеш под 2,5 ома на канал.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/11/2019 at 10:28 PM, dzwer said:

към 40-45 вата продължителна мощност. Т.е. всяка тонколона може да получи от твоя усилвател максимум 45 вата продължителна мощност при изкривявания до 1

Здравей,

Много благодаря за отговора! :)

Очаквах да получа mail, защото бях отбелязал "notify me of replies" и толкова време нищо реших да проверя на място..

Още не са пристигнали вторият комплект, но като дойдат ще тествам и после ще споделя кое и как. Имам един мини електромер за в контакта и той показва, че при усилено системата харчи макс 20 вата, дори за този тест усилването беше повече от колкото реално максимално усилвам, все пак щадя съседите и тъпанчетата си.. освен когато си нахлузя слушалките MDR-7506 :D

Доколкото четох басовете харчат най-много ток а аз се въздържам от усилването им, защото при по-тихо слушане ми заглушават звука..

Надявам се да не изоря нищо и още повече да не усетя промяна в качеството, но май теста е най-сигурното нещо, може пък с 4 изобщо да не ми хареса :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Вързах всичко, няма загуба на качество, само дето дрънкат много и се налага като слушам по-тихо да намалям ниските допълнително поне с 2 dB, но като цяло съм много доволен.
Усилвателят не грее изобщо, макар доста да му се порадвах тази вечер :)) Само заемат доста място, но като се има предвид крайната цена на системата и качеството..

малко снимки за любопитните :D

Untitled.jpg

67240427_370461160329652_5668128985469419520_n.jpg

67371970_1302298536607664_3323859122901745664_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.