Jump to content
Българският форум за музиканти

Присети и начин на организация и употреба


Лими

Recommended Posts

Отскоро ми се наложи да ползвам китарен процесор с присети организирани чрез банки и номера, та се чудя как най-ефективно да си организирам цялата тази буквено-цифрова система. Най-често буквите са четири - А, В, С и D, наречени банки и цифри от 0 до 9, т.е. общо 40 потребителски присети. Как ги организирате и ползвате вие, особено при живо изпълнение?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен беше голяма борба и накрая направих два присета - А за Страта и B за Лес Пола. :) За повече нямах нерви, а и не свиря с много ефекти, иначе предполагам, че в някакъв супер оптимален вариант бих направил 4 за Страт и 4 за Лес Пол, но като се знам пак ще ползвам по един от тях.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това важи не само за свирене с флоор проц, ами и за МИДИ контролирани системи или пък програмируеми луупъри (тип ГигРиг).

Сещам се за два основни метода:

  • Типични бленди използвани на много места (примерно на банка 0) + няколко по-особени и рядко използвани на следваща/и;
  • Всяка банка за отделна песен с 2-3-5 пресета (колкото са нужни).

Първият е подходящ ако имаш да речем клийн, драйв, соло бленди, които използваш в 90% от времето и вече за някоя особена (примерно интро с тремоло) на втора/трета/етц. банка. Организацията вече зависи и от това колко и какви бленди имаш, колко често и в какви комбинации ги използваш.

Вторият вариант се използва от активно концертиращи по турнета с фиксиран сетлист. Първа банка - първа песен, втора банка - втора песен и т.н. Като се използва правилото пресет А да е клийн, пресет Д лийд и вече зависи какво изисква песента - слагаш между тях. Нещо такова. Мен ми се струва разточително и сложно за програмиране, но уж намаляло възможностите са грешки. Зависи обаче какво позволява проца/контролера. С 10 банки и 50 песни репертоар очевидно няма как да стане работата. :)

Аз скоро точно си правих реорганизация на пресетите и подредбата, защото новата педалиера има различен брой копчета, спрямо досегашната, и след 4 версии уж го измислих. Две банки от по 5 пресета, които включват Clean+Acoustic, Clean+Chorus/Delay, Drive+Acoustic, Drive+Wah, Drive. Като първата банка е с по-тежък драйв канал за по-тежки песни, втората с по-лек за по-лежерни. И освен това отгоре имам няколко бутона, достъпни от всяка банка, които са Lead+Delay и още 3 за конкретни песни с някакви особени ефекти/темпо. Тези могат и да са на отделни банки, но тъй като покрай тях се използват и някакви клийн/драйв пресети ще станат твърде много банките (още 3-4), затова ги направих така. Но това вече си зависи и от възможностите на педалиерата/проца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както го прави БейбиТомас по първия вариант е най-функционално. Втория си е доста разхищение на пресети но пак става.

От доста време обаче направих подобрение - мушнах една миди педалиера в процесора и сега

имам директен достъп до 10 пресета което ми покрива 99% от необходимите звуци.

Изключение има когато ползвам хармонайзер за някое двойно соло защото той се настройва за конкретната песен.

Тогава отварям нова банка в миди педалиерата и така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Според мен зависи дали процесора има "контрол" бутони. Тогава можеш да ги назначиш на овърдрайв, хорус, дилеи, тап темпо и т.н. 

Аз препоръчвам-> банка 0 (ако е с 4 присета)

1- клийн

2- любимия дист/драйв

3- клийн+хорус/фленжър/фейзър

4-друг, често употребяван лийд

Наредени така може да се ползват и бутони "нагоре/надолу" което някога е по-бързо и удобно и при наличие на жак за външен Contr/Exp pedal.

На другите банки може да се наредят по-особени песни, особено ако търсите звука на определен кавър.

Е, разбира се, най-добре е ако имате MIDI управление. Аз досега не съм ползвал повече от 10 присета и миди контролер с 10 бутона ми се оказва достатъчен.

И накрая, ако свирите авторска музика, много известни музиканти казват, че искат да бъдат разпознаваеми по тембъра им, затова :) може би ще са ви нужни само първите 2 присета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.