Jump to content
Българският форум за музиканти

Лими

Присети и начин на организация и употреба

Recommended Posts

Отскоро ми се наложи да ползвам китарен процесор с присети организирани чрез банки и номера, та се чудя как най-ефективно да си организирам цялата тази буквено-цифрова система. Най-често буквите са четири - А, В, С и D, наречени банки и цифри от 0 до 9, т.е. общо 40 потребителски присети. Как ги организирате и ползвате вие, особено при живо изпълнение?

Share this post


Link to post
Share on other sites

При мен беше голяма борба и накрая направих два присета - А за Страта и B за Лес Пола. :) За повече нямах нерви, а и не свиря с много ефекти, иначе предполагам, че в някакъв супер оптимален вариант бих направил 4 за Страт и 4 за Лес Пол, но като се знам пак ще ползвам по един от тях.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това важи не само за свирене с флоор проц, ами и за МИДИ контролирани системи или пък програмируеми луупъри (тип ГигРиг).

Сещам се за два основни метода:

  • Типични бленди използвани на много места (примерно на банка 0) + няколко по-особени и рядко използвани на следваща/и;
  • Всяка банка за отделна песен с 2-3-5 пресета (колкото са нужни).

Първият е подходящ ако имаш да речем клийн, драйв, соло бленди, които използваш в 90% от времето и вече за някоя особена (примерно интро с тремоло) на втора/трета/етц. банка. Организацията вече зависи и от това колко и какви бленди имаш, колко често и в какви комбинации ги използваш.

Вторият вариант се използва от активно концертиращи по турнета с фиксиран сетлист. Първа банка - първа песен, втора банка - втора песен и т.н. Като се използва правилото пресет А да е клийн, пресет Д лийд и вече зависи какво изисква песента - слагаш между тях. Нещо такова. Мен ми се струва разточително и сложно за програмиране, но уж намаляло възможностите са грешки. Зависи обаче какво позволява проца/контролера. С 10 банки и 50 песни репертоар очевидно няма как да стане работата. :)

Аз скоро точно си правих реорганизация на пресетите и подредбата, защото новата педалиера има различен брой копчета, спрямо досегашната, и след 4 версии уж го измислих. Две банки от по 5 пресета, които включват Clean+Acoustic, Clean+Chorus/Delay, Drive+Acoustic, Drive+Wah, Drive. Като първата банка е с по-тежък драйв канал за по-тежки песни, втората с по-лек за по-лежерни. И освен това отгоре имам няколко бутона, достъпни от всяка банка, които са Lead+Delay и още 3 за конкретни песни с някакви особени ефекти/темпо. Тези могат и да са на отделни банки, но тъй като покрай тях се използват и някакви клийн/драйв пресети ще станат твърде много банките (още 3-4), затова ги направих така. Но това вече си зависи и от възможностите на педалиерата/проца.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Както го прави БейбиТомас по първия вариант е най-функционално. Втория си е доста разхищение на пресети но пак става.

От доста време обаче направих подобрение - мушнах една миди педалиера в процесора и сега

имам директен достъп до 10 пресета което ми покрива 99% от необходимите звуци.

Изключение има когато ползвам хармонайзер за някое двойно соло защото той се настройва за конкретната песен.

Тогава отварям нова банка в миди педалиерата и така.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Според мен зависи дали процесора има "контрол" бутони. Тогава можеш да ги назначиш на овърдрайв, хорус, дилеи, тап темпо и т.н. 

Аз препоръчвам-> банка 0 (ако е с 4 присета)

1- клийн

2- любимия дист/драйв

3- клийн+хорус/фленжър/фейзър

4-друг, често употребяван лийд

Наредени така може да се ползват и бутони "нагоре/надолу" което някога е по-бързо и удобно и при наличие на жак за външен Contr/Exp pedal.

На другите банки може да се наредят по-особени песни, особено ако търсите звука на определен кавър.

Е, разбира се, най-добре е ако имате MIDI управление. Аз досега не съм ползвал повече от 10 присета и миди контролер с 10 бутона ми се оказва достатъчен.

И накрая, ако свирите авторска музика, много известни музиканти казват, че искат да бъдат разпознаваеми по тембъра им, затова :) може би ще са ви нужни само първите 2 присета.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.