Jump to content
Българският форум за музиканти

paskoff

Молба за насоки при избор на дигитално пиано

Recommended Posts

Здравейте на всички! Както виждате нов съм тук и изчетох общо взето повечето теми, които засягат избора на дигитално пиано. Но бих искал да попитам за конкретни модели, между които се чудя и ако може малко напътствия!

Та, постановката е следната: младеж на 12 години (синът ми), учи пиано от около 2 години. По думи на преподавателя напредва добре. От самото начало до сега в къщи сме с Yamaha PSR e353, което е ентри левъл синтезатор с динамична клавиатура и 61 клавиша, но вече дойде време за ъпгрейд. Търсим нещо с пълна (88 клавиша) клавиатура, както и максимално близко като усещане до акустичното пиано. Знам. че няма да е същото, съгласен съм с абсолютно всички доводи "за" хубаво акустично пиано, но няма как, дигитално ще е! Ориентирали сме се към инструменти с хамър екшън, като бих си позволил да спомена по-долу моделите, които гледаме. Също така не е за пренебрегване и бюджета, знам че не е много, но сме си сложили таван от около 1600-1700лв. Така, кандидатите на този етап са следните:

1. Kawai CN 17

2. Yamaha YDP 163 Arius

3. Casio PX-770 Privia

като предпочитанията ми са оформени в тази последователност. И тука се надявам да се намесите вие-професионалистите! Отворен съм на всякакви предложения, включително други марки, както и леки вариации в цената "+" "-". Държа да отбележа, че аз почти нищо не разбирам от музика, никога не съм свирил на пиано и изборът ми на този етап е на база прочетено, изгледано и препоръчано в интернет. Така, че вашето мнение би било от изключителна полза не само за мен, но и за бъдещето развитие на малкия! Благодаря предварително за отделеното време!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мисля, че насоките са ви добри, като аз съм дългогодишен ползвател на Kawai и съм много доволен от тях, като в крайна сметка отскоро преминах пак на Yamaha  (висок клас хибридно дигитално пиано Yamaha N1X, така че не е много показателно за останалите им дигитални пиана, но все пак...) и мисля, че успяха да наваксат лекото изоставане, което имаха преди при средния и ниския клас. Касио бих препоръчал единствено в най-ниския клас и то с много уговорки. Двете пиана, на които сте се спрели, са добри, така че е изцяло въпрос на предпочитание. Ако имате възможност, пробвайте. Но няма да сбъркате с никое от тях.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря Ви за мнението! Радвам се, че насоката ми е вярна, тъй като както казах съм абсолютен лаик и не знаех, дали съм на прав път!

Share this post


Link to post
Share on other sites
На 17.06.2019 г. at 11:27, paskoff написа:

Също така не е за пренебрегване и бюджета, знам че не е много, но сме си сложили таван от около 1600-1700лв. Така, кандидатите на този етап са следните:

1. Kawai CN 17

2. Yamaha YDP 163 Arius

Kawai CN 17 - принципно се предлага от Камертон , само че там не виждам цена. В Thomann си е 950 EUR

Yamaha YDP-163 е вече стар модел ( 2016 ) - новият който го заменя е YDP-164 който е горе долу на същата цена 80 евро отгоре но пък е модел Април 2019 :) - има нови неща. Yamahata може да се пробва в Динакорд ( до летището ) 

На теория 2-те пиана са един клас , и няма да объркате с нието едно от тях. Моят съвет е да се разходите до 2-те места, с ученика и да тествате на живо - коя клавиатура ще му допадне повече. Тук вече е трудно да се каже кое е "по-добро" и по скоро трябва да се избере на усещане. 

Покупката не е малка като пари, и дори да не сте от София, може да се разходите за 1 ден да ги видите. Дори и да нямат CN-17 в Камертон ще имат нещо от подобен клас, с такава клавиатура и ще може да го усетите. 

В Thomann цените на CN 17 и YDP-163 са еднакви - по 950 EUR, а YDP-164 е 1035 EUR 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kawai CN 17 -това е линка. В момента е около 1700 лв.

Вашият линк който сте дали към Камертон е за СА17, за който действително няма обявена цена, може би е стар модел и е out of stock? Но както и да е, принципно Ви благодаря за мнението, иначе се оглеждам да го закупя от България, от физически магазин. Фен съм на е-тъговията и пазаря редовно от много сайтове, но такава покупка ми се ще да е от реален магазин. Вече, ако офертата е мноооого добра....:rocker:

 

п.п. от Бургас съм.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

от изброените по-горе - един глас от мен за Kawai (изпробвахме го с учителката ми, когато аз си търсех пиано) и го сравнявах с Yamaha YDP 143 Arius, което беше първият ми инструмент.

Съветът пианата да се видят на място е абсолютно адекватен, въпреки че сте от Бургас.

Може да се свържете с Камертон и Динакорд, за да уточните кои модели имат налични в момента и да си направите една разходка (с готовност за покупка :)). 

Ако все пак решите да поръчате по интернет, не се притеснявайте да го направите: и двете ми пиана съм поръчала по този начин - едното от Muziker, а другото - от Thomann. Нямам никакви забележки.

Успех с избора и да ни се похвалите скоро :) !

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Покупката от утвърдените онлайн магазини като Томан, Мюзикер, Динакорд, Гиър4Мюзик и т.н. е напълно сигурна, така че може да не се притеснявате за доставката и състоянието, в което ще получите инструмента. Що се отнася до този вид пазаруване на пиана, слушалки, микрофони, тонколони и др.. подобни...ситуацията е малко като тази на котката в чувала - никога не знаеш какво ще излезе от там. ;) Колегата съвсем правилно те насочи ако имаш възможност лично да изпробваш инструмента преди да го купиш. Като пример мога да споделя лични впечатления, тъй като тази и миналата година купих няколко пиана за домашни упражнения на деца...всъщност по-точно - родителите ги купиха по мои препоръки от даден списък с подходящи модели, а аз реално съм купил само едно пиано лично за мен.:) Та...едно от пианата беше третото от списъка в първия пост - PX-770. Когато го получиха, отидохме с жена ми на гости и междувременно посвирихме малко да го пробваме. Моите впечатления бяха доста позитивни - хубава и добре реагираща клавиатура, нелош тембър на пиано като за Касио, разбира се с типичния леко изтънен и малко стерилен звук, характерен за марката. Понеже имам поглед върху по-старите модели на Privia, мисля, че в PX-770 звукът е с 1 степен по-добър, особено за цената на пианото, така че като цяло може да се каже, че ми допадна. Жена ми от друга страна, тъй като е свирила на всякакви пиана и рояли (и електронни, и акустични) имаше някои забележки, но все пак нека не забравяме, че това е пиано от ниския клас с много приемлива цена. Така че хората и претенциите им са различни - на някой не му допада звука, на друг "пипането" на клавиатурата, на трети - функциите и поради това предварителният досег с инструмента е силно препоръчителен.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Безкрайно благодаря на всички включили се до момента. Радвам се, че одобрявате скромната ми селекция, макар че тайничко се надявах и на някое предложение извън вече посочените! Както и да е, може пък с тези граници на средствата това наистина да са най-удачните варианти. Като че ли засега везните се накланят в полза на Kawai. Ще се поослушам още малко и ще трябва да се взема окончателно решение, че малкия звяр вкъщи вече няма търпение :Piano:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Е, развитието по темата е може би в най-логичната посока. Взехме Kawai CN17- бяло! Малкия е във В Ъ З Т О Р Г! Значи, първо е изключително красиво като изработка и дизайн, но е и много приятно и удобно за свирене (по думи на "професионалиста" в къщи). Имаме го от два дена и просто не слиза от него. Дори и в момента се е нахвърлил върху него и свири ли свири! Щастлив съм, както може да бъде щастлив само един баща, виждайки детето си щастливо! Бъдете живи и здрави и ви благодаря безкрайно за помощта при избора на този красив инструмент. 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.