Jump to content
Българският форум за музиканти

Lathron

Малки и портативни сетъпи за участия

Recommended Posts

Здравейте,

ВАЖНО: Темата е за удобство в целия процес на мъкнене и наместване на техника при участия, не че звука и тона на 4х12 с някоя 100 ватова глава е бруталити.. това го знаем ;) .

все повече клоня към леките и портативни китарни rig-ове за лайвове и реих да видя дали има подобни съфорумници и какво използват :) . Идеята ми е да обменим малко идеи за сетъп, който е тестван и използван.

Примерно: Какво използвате вие в подобни сценарии? Влизате директно в PA с процесор? Използвате IR - ове и подобни? Имате малко комбо с клийн и всичко останало е в педалборда? Или използвате комбото само за монитор на сцената? Смятате ли, че е нужно повече от 112 кабинет в сегашните клубове (разчитаме, че има озвучаване и тн)? 

Аз лично до момента съм тествал тези варианти, директно в системата/PA:

  • Blackstar HT Dual като усилвател чист/гейн -> Mooer Radar с OwnHammer Messa 412 IR (Blackstar: двата канала за мен звуат доста различно и EQ секцията не е оптимална в случая)
  • Hughes & kettner Tubemeister 18 - чрез вградения red box; използвам и двата канала на усилвателя

Share this post


Link to post
Share on other sites

Китара -> Процесор -> PA

Изглежда много просто но към процесора като сложиш една педалиера и ако искаш да имаш нещо като монитор, те нещата стават пак като с кубе (1х12). 

Другия вариант е да имаш in-Ear монитори, те са по-леки от кубето но са по-скъпи него :)Но това мисля, че в по-малките клубове няма да работи щото нямат хубави миксери и не могат да ти дадат сигнал от всички инструменти. Все пак номера е да слушаш всички.

Моят съвет е да пробваш. Сега колегите ще ти кажат още идеи, пробвай ги и си харесай. Няма как да разбереш иначе.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Наясно съм с пробването, но варианти има бол... не може всичко да ми хрумне от раз :) 

Какъв процесор използваш? Към момента съм хвърлил много здраво око на HX Stomp - заедно с Tubemeister-a  и същевременно и сам чрез симулациите му + текущите ми ефекти. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ползвам няколко но да кажем AXE-FX II ми е най-удачно за участия.

Share this post


Link to post
Share on other sites

С уговорката че всичко дето не е амп звучи като гъз аз бих пробвал:

Китара -> Лампов преамп -> някой ефект процесор с IR или кутийка само за IR (има някакви, ама не ги помня наизуст).

Всичко друго би било неприемливо голям компромис. И пак трябва да имаш някакъв монитор пред теб (евентуално на отделен кръг), за да можеш да чуваш какво свириш. Ако такъв липсва и трябва да носиш нещо и за селф мониторинг, файдата от операцията е никаква...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Някакви отзиви за Mooer Radar?

От известно време ми се върти да си сглобя педалборд сетъп, защото в последно време ми се налага да пътувам за свирене, обикновено няма достатъчно място за 4х12 и 120 ватов амп. Ето какво си мислех, говорейки си строго за тресня/резня/мазоч/etc. - ISP Theta/Amptweaker - някой портативен пауър амп като EHX Magnum 44/Quilter MB 45/Seymour Duncan Powerstage 170 - ???

Драмата ми е, че често свиря на тежко ощавени места, на които предлагат единствено някакъв миксер с РА и някакъв амп и всичко е рулетка. Идеята ми е на първо място консистенция без значение от беклайна, на второ място - портативност. В крайна сметка, ако се налага, винаги може да се метне един 1х12 каб, който да се ползва за референция. Radar-ът може да замести пауър ампа, да? 

Ако трябва да съм честен, идеята ми се върти, откакто двамата басисти, с които свиря, си носят амповете в чанти за рамо. :D

Нямам идея дали ми е правилна логиката, а и на първо място като задача в момента е да си довърша основния риг, но определено ще се зарадвам, ако си събера звука в един педалборд. Някой с такива/подобни идеи и опит?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooer Radar не може да замести пауър ампа, поне така както си го написал оставам с впечатление, че искаш да го включиш между педалборда и 1x12 каб. За тази цел става EHX Magnum 44. Mooer Radar е друга джаджа - пускаш му сигнал от преамп/педал ефект, а изхода забучваш в РА миксера. Пак остава нуждата от селф-мониторинг.

Не става много ясно какъв сигнал е най-подходящ за входа му, както и какво точно пуска на изхода. 100кОма на входа не става много за директно включена китара (то няма и смисъл), 470 ома на изхода общо взето става за включване във всичко. Ама нивото не го пише. Как ги правят тия продукти...

Share this post


Link to post
Share on other sites

По темата.

Китара -> педал борд (лампов преамп, клийн бустер, модулиращи ефекти, волюм педал, нойс гейт - нещата просто са изброени)-> от тук три варианта

1) ако няма някакъв амп с кабинет - от кабинет симулатора на преампа в пулта

2) ако има само кабинет за китара - в педал борада си нося 50W  нано пауър усилвателче (големината му е колкото на половин мини педал) - мисля да си поръчам още един за евентуални стерео изпълнения

3) ако има усилвател с кабинет от педал борда сигнала влиза в луупа на усилвателя или ако няма лууп във входа и ползвам само чист канал

В момента си търся подходящ 1Х12 кабинет при нужда да го нося и него.

Айде със здраве!!!!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Въпрос на колко ти се прави компромис. И аз не съм някой едър пич и да нося амп, педалборд и китара не ми е любимото. Веднъж свирих без амп, щото реших, че не ми се носи, с такава джаджа с импулси, но не на Муер, ми на Хотон. Педалборд -> джаджата ->PA, става ли - става. Все пак съм я взел за бекъп, ако ми умре ампа, пък взех и да я ползвам вместо микрофон вече. На практика може да отидеш с 2 стомпбокса на гиг. Драйв и такъв каб симулатор.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Целта ми не е с драйв и IR да ходя да свиря или да правя компромиси, а да видя останалите китаристи какви портативни ригове ползват и как се справят с нормалните барове и места за свирене. Комбо 112 с микрофон и ефекти си е напълно съвпадащо в тази категория примерно.

В момента аз лично сякаш клоня към някое леко комбо, което поема хубаво ефекти (примерно Boss Katana или други предложения), а включването директното да го ползвам при наличието на адекватни монитори или по-тежки пътувания.
 

On 5/16/2019 at 12:24 AM, 2+2=0 said:

Някакви отзиви за Mooer Radar?

Radar-ът може да замести пауър ампа, да? 

Аз съм доволен, но силно зависи какъв IR ще заредиш и евентуално как ще го донаместиш с еквалайзера. Може да замести пауър амп (прекалено е относително това), доколкото вградената му  симулация за това те устройва. Мен лично не ме - при къстъм импулсите винаги я изключвам. Също така освен Magnum, друг малък вариант е и Mooer Babybomb 30.
 

21 hours ago, Acei said:

2) ако има само кабинет за китара - в педал борада си нося 50W  нано пауър усилвателче (големината му е колкото на половин мини педал) - мисля да си поръчам още един за евентуални стерео изпълнения

Линк или име на усилвателчето, звучи интересно? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

SviSound

Човека работи във Варна. казва се Марк и като му пишеш му пиши на английски

Потърси във фейсбук официалната страница

Share this post


Link to post
Share on other sites

Значи, извинявам се, че само си чеша езика и теоретизирам, така или иначе нямам никакъв опит с портативни ригове, просто ми беше интересно докъде са стигнали нещата и може ли вече да се сглоби такъв с приемлив компромис в звука, естествено бюджетно, хаха.

Идеята ми за Radar-ът не беше да замества пауър амп в чейн преамп - пауър амп - колона, а да имам изход от него към РА и да търся отделно решение за мониторинг. Изглежда като най-бързото решение за line in в интерфейс/миксер. Доколкото знам, Hotone и Nux също имат IR  loader-и на пазара, не знам кой вариант е най-добър, но честно казано, не мисля, че ще има съществена разлика, особено предвид факта, че ми трябва чист звук в >10 % от времето. 

Горе-долу така си подредих идеята: Amptweaker TM - DI/splitter - и сигналът се разделя към пауър амп + IR loader и fx loop-а на ампа. Ако няма амп вече не знам как може да стане.

Един лек офтопик, но си мислех да сменя и начина на свирене вкъщи, от много време не съм ползвал амп заради нивото на шума, основно свиря с VST-та. Чудех се дали такъв малък риг може да се ползва със слушалки за тихи репетиции. Другият вариант, който все забравям да пробвам, е Yamaha THR10X, за случаите, в които не ми се занимава да включвам компютъра.

Отделно, някой пробвал ли е AMT и Mooer амп педалите, имате ли представа колко са близо/далеч до истинските неща? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Моят портативен (и реално единствен) setup за участия включва Fractal AX8, с един експрешън педал, кабел до китарата, и от процесора - кабел до централното. Единственото, което задължително ми е нужно в такива случаи е монитор на сцената, но пък почти навсякъде където съм свирил има монитори, така че това не е проблем. Всичко това се събира в една раница.

Edited by whiplash159
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/18/2019 at 11:17 AM, 2+2=0 said:

Отделно, някой пробвал ли е AMT и Mooer амп педалите, имате ли представа колко са близо/далеч до истинските неща? 

АМТ съм пробвал - много сериозни. А на АМТ ламповите преампи са изключително добри и с широк обхват.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Всички портативни сетъпи са компромис в негативна посока. Да , леко е , факт , и аз мразя да мъкна усилватели , но звучи зле. Може би единствено за чисти и синт звуци от китарен синт е ок, но останалото просто не е каквото трябва да бъде. Сега, признавам че не съм свирил с Фрактал, може би това е различна класа. 

Има много компактни малки глави който с един 12 кабинет звучат ама съвсем истински.и с един най прост китайски микрофон отпред, ами звучи си ОК..китарния звук е китара, кабел, усилвател, микрофон , централно...махнете един компонент и вече не е това.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.