Jump to content
Българският форум за музиканти

Малки и портативни сетъпи за участия


Lathron

Recommended Posts

Metallica пускат регулярно записи от сегашното им турне. На сцената има по 2 колони 4х12 вляво  и още 2 вдясно от Ларс, най вероятно са дъми.

Има и един уауа педал за Кърк. Слушалки в ушите за музикантите. Това е.

Да си призная, като съм гледал непредубедено клиповете, макар да съм наясно, че звука се прави под сцената, не съм си казал, я тези са минали на Фрактали.

Звучат си яко, както съм свикнал да звучат.

Рафо е прав - ху кеърс с какво свирят ( освен други музиканти). Шоуто им се получава. Пълнят стадионите, дори нямат нужда да участват в големи фестове като Хелфест, Вакен.... просто са ги надраснали.

А на фестивалите бандите си свирят най-вече с лампови глави, кемпери или комбинацията лампов преамп-пауър амп. Е видях и един с флор процесор.

 

Като се върнем у нас, където  повечето родни банди виждаме голяма сцена от време на време, малките сетъпи си имат смисъл.

 

While Manowar Primadonnas gently Chills, Other Bands fuckin KILLS!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Практически нищо не ти пречи да пуснеш процесора през усилвател (обикновено солид стейт за да не криви и оцветява)  в какъвто искаш кабинет. Видеото, което пуснах по-горе хората го показаха. Имат такъв амп в рака и ако решат, че искат кабинет и има в клуба го ползват. Всичко може да стане стига да знаеш как ;)

Така или иначе всички знаем, че тези wall of cabs са за парлама и визия в повечето случаи. Дори да ползват лампи, озвучаването става пак отзад или от долу. Става дума за такива големи концерти. Вече по-малките се озвучават както дойде.

Между другото още едно предимство на процесорите, че не разчиташ на озвучителя. Даваш му сигнал и искаш просто да го пусне бе корекции, може да пипа само нивото.

За това пичовете (от видеото) си носят всичко в един рак, за да звучат както си искат във всеки клуб. Всеки, който е свирил някога на живо знае, че е много важно озвучителя да разбере как искате да звучи бандата ви. Само помислете колко променливи имаме при озвучаването на усилвател: вид, модел и бройка на микрофона (не всички звучат еднакво), позиция на микрофона. Кой ще гарантира, че няма да мръдне по време на концерта?  Всеки, който е записвал усилвател с микрофон знае че всеки сантиметър е важен. Озвучителя знае как да го сложи ама звука, който ще излезе 100% няма да е същия, който си изкарал в студиото си с твоите микрофон, кабели, предусилватели и т.н. Така, че дори да идеш с лампов амп, звука ти зависи от 1000 други неща и никога няма да е същия, на който се кефиш в репетиционната. И обикновено според моя опит никога не е по-добър :)

А така всички са доволни, озвучителя не прави нищо, пък ти не се притесняваш че може да прецака нещо. Това е особено ценно ако цялото озвучение на бандата може да се събере в един рак. Колкото повече фактори влияещи на звука се елиминират - толкова по-добре. Лично мое мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Носиш си кабел и микрофон, слагаш си го както си знаеш/искаш и се закачаш в миксера. Има си и по-специални стойки/рамена и други чалъми за фиксиране. Озвучителят гласи гейна и нивото и това е. С читави амп/кабинет никой озвучител досега не е казал, че звучи зле или недобре, напротив. За разлика от някак директно, само като видят и почват да смятат дали им стига стажа за пенсия. Най-много да помолят да върнеш баса една чертичка или нещо такова. Ако си с проц - честито! "Момент да извадя менюала на страница 74 и да препрограмирам 15-те си пресета, след няма и 40 минути съм готов". :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ами ти си донеси направо и озвучител и озвучаване за още по портативно и малко :)

Общо взето пак несериозни работи.

Ако ходиш с менюала на каквото и да било - по-добре си стой в къщи ;)

Ако озвучителя ти казва какви настройки да си правиш на ампа, с изключение на волумето, тогава единственото нещо заради което го носиш този амп е да се изфукаш, че имаш амп. Аз лично не бих изпитал удоволствие от това някой да ми казва какво да си правя на присетите или на ампа. И това противоречи на идеята да излезеш и да звучиш добре, както ти си искаш. А процесора ми дава точно това - да звуча навсякъде както аз искам.

Друг е въпросът, че има клубове, в които не е нужно да се озвучаваш с микрофон. Там е супер удобно да си занесеш ампчето и направо започваш да свириш. Но пак трябва да имаш някакъв хабер (ти или някой от бандата) от озвучаване за да може да се балансирате като група. Това също е една тема на която не се обръща много внимание, но бандата трябва да звучи балансирано още в репетиционната си. Почне ли озвучителя да ти казва как да звучиш и кое да намалиш - извинявай :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ето в това видео един професионален редовно пътуващ китарист, силно почитащ лампови усилватели горещо обяснява за Line 6 Helix като много добра алтернатива за живо свирене. Сравнява и с Кемпер. Интересни аргументи!

 

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Като гледам некои разсъждения,нещата отиват към - на плейбек е най-добре - нема разлика със студийния звук:hysterical:А за някакъв клуб на мен ми е достатъчен един Бед мънки овърдрайв през изхода за миксер у пулта.Е и преди него кво си закачиш-овердрайв,фъз,уа-педал и кво ти скимне..става саунд.Това в случай,че има монитори де,ама едва ли има толко гадна дупка без такива.

 

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Е плейбека е най-портативното! :) Слагаш една флашка в джоба и с air guitar докарваш сценичното присъствие :) 

Истината е че доста хора си бичат на плейбек и не им дреме. Но както казах по-горе, всеки действа според нуждите си. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То моето мнение май си е ясно вече - но от гледна точка на удобството, ако свирех 3-4 дни през седмицата , не бих влачил и аз усилвател. Зависи от усилвателя. Примерно с акустичното дуо с Григор, имаме над 25 участия от началото на годината , и всеки път си носим 40 ватовия AER, но той си е много компактен. Когато свиря с група, което не  е повече от 10-15 в година, тогава гледам да мъкна Вибролукса и всеки път, когато не съм го правил, съм съжалявал след това.  Но ако свирех всеки ден - най вероятно щях да мъкна или съвсем малко, но качествено кубе или някаква симулация :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата уж е за портативни сетове, ама пак се превръща в процесор и лампи.Всичко обаче можеше да се ползва, ако местата където се свири има нормални условия.Обаче не навсякъде е така.Без монитори, не става да свириш без кабинет или комбо.Друг е въпроса, че звука в мониторите никак не е същия като от китарен говорител.Може да не се усеща напред от слушателя, но от изпълнителя се усеща.Винаги бих предпочел камиончета пред всякакви процесори (не включвам Fractal и Kemper)и истински кабинет, не симулация.Та за мен това е проблема - условията в които свириш.Вече ако те кефи със процесор, симулации на кабинети и микрофони си свири, стига да ти е комфортно на сцената.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
Отговорено (Редактирано)
  • Най-поративното, с което някога съм свирил на сцена е Zoom MS-50G на батерии. Носиш два кабела, китара, педалчето + 2 резервни батерии АА (за тях също има място в кутията на педалчето). Педалчето може да се настрои така, че с единично натискане на копчето, да прехвръляш между блендите. Удобно е, до 2 или 3 бленди, после става неудобно да го натискаш по 3-4 пъти. Ако знаеш, как да си настроиш ефектите, става. Кабинет симулациите не блестят, някои дори са зле, но някои са ОК. Свирил съм така на сцена, на която няма усилватели (а нямаше и монитор за мен, излизах напред, за да чувам от централното, какво става). Звучеше прилично - мисля, че с половината по-непретенциозни лампови комбота или хибриди, няма да звуча по-добре.

 

  • Когато отивам на място, където ще има усилвател, взимам процесор Zoom G5  (същия енджин като MS-50G, но с повече копчета и експрешън педал, че даже и лампа) и го включвам в RETURN на усилвателя. Ако крайното стъпало е лампово - още по-добре. Така често постигам звук, по-добър отколкото би бил звука на предусилвателя на усилвателя X. Познавам си пресетите. Най-много да трябва да пипна малко EQ поради различния кабинет.

 

  • Когато все пак не искам да ползвам процесор, или пък искам да свиря с усилвател, ползвам едно мое малко Randall KH-15, което съм модифицирал с изходен трансформатор 1:1 и обратна връзка по ток, за по-високо изходно съпротивление, което да имитира начина, по който усилвателя и кабинета си влияят при ламповите усилватели. Звучи пак в общи линии съвсем ОК, особено в някои по-тъмно звучащи кабинети. Въпреки 15-те си вата, усилвателчето е достатъчно силно. Свирил съм с групата (Heavy metal) в клуб. Става.

    Оттам нататък, ако ще носите кабинет под каквато и да е форма, мобилността отива по дяволите и смисълът да ползвате разни джаджки силно намалява, на фона на възможността просто да свирите с едно по-леко комбо, което си харесвате. Това, поне за класически рок и метъл. Вижте - за по-електронни или синт звуци, си трябват процесорчета и ефекти.


 

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
On 5/23/2019 at 5:27 PM, Slinky said:

Конфигурацията включва - Bluguitar Amp1,  Bluguitar Remote1, Bluguitar Looper Kit и DV Mark DV NEOCLASSIC 112 SMALL. Към това имам и един Boss DD-3 И Boss AC-2. Мисля да си купя още две педалчета, хорус и може би фленджър или фейзер. Имам и Cry Baby Wah, но ще го вържа като си направя педал-борд. Значи сетъпа ми се разделя на - педалборд, с всички ефекти римуут контролера и ампа на него и кабинета. Кабинета е 8.5 килограма, а останалият сетъп едва ли ще го надвишава. И в този ред на мисли всичко ми е достатъчно леко и удобно. А за саунд - няма да говоря. Задоволява ме достатъчно. Мисля че Томас Блуг е направил машина, която си заслучава вниманието. И е изцяло аналогова. Не че няма вече изключително добри процесори, моделинг ампове и т.н. и няма да се развиват още и още, но все пак ме влече аналоговия звук.

И аз мислех да питам за Blu Guitar Amp1 - имам възможност да пробвам един, но ако можеш, напиши повече лични впечатления. За какво става, за какво не става, какви предимства (освен очевидните) и недостатъци виждаш в него?

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Здравей Евтиме, ти нали свириш с Тони в Уран, така че всъщност се познаваме. Ако искаш като се съберем със Зомбитата, може да дойдеш някоя репетиция при нас, например неделя след обяд и там може да ти покажа на спокойствие доста от възможностите, доколкото и аз ги знам на този сетъп. Пък и да го пробваш. Иначе сега ще споделя и за останалите съфорумци с няколко изречения какво представлява сетъпа.

Значи ампа е  с 4 канала - clean, vintage, classic, modern, като на мен лично ми харесват и четирите. В ампа може да се превключи между чист канал, и останалите три, които са драйв. Има също така превключваем бууст и ривърб. Аз ползвам и римуут контролера и луупър кит, с който по миди канал се управлява ампа и е възможно да поддържа 9 присета. За сега имам само три ефекта, които включвам към луупър кита а него в ефект луупа на ампа. Луупър кита позволява да се включат тези ефекти и при настройка от римуут контролера да се избере който от тях искаме в даден присет (може и всичките). Тук му е мястото да отбележа, че ефек луупа на ампа може да се избира да бъде сериен или паралелен. Ампа също така има нойзгейт на драйв каналите. Отделно за драйв каналите има по един тример, с който може да се регулира нивото и тона на отделният канал(в случая само за класик и модърн, защото винтиджа се приема за отправна точка). Клийна има само тон. Иначе си има отделно волюми на чистия и драйв канала, също и трибандов еквалайзер. Без римуут контролер оперативността представлява - чист канал, един драйв, който си избираме от превключвателя - винтидж, класик или модърн, бууст, който е и за чистия и за драйва и ривърб. Ако включим ефект в ефекти луупа(например серийно), може да си ги включваме или изключваме по време на свиренето. Но с римуут контролера може всичко да си го подредим в присети. Освен това, римуут контролера позволява да настроим на присета и ниво, и гейн, което си е доста добра функция. Има и едно нещо, наречено power soak, което Томас Блуг го обяснява подробно във видеата за ампа (има ги в тубата, за който иска да ги изгледа), което е функционалност, която я има на най-старите едноканални лампови ампове. Там Power Soak позволява с фуут суич да повдигнеш малко нивото, че даже и драйва в крайното стъпало на ампа. И това е било нещо като бууст. Само че до колкото разбирам, схемотехнически и функционално не е същото. Просто по някакъв начин се насилват малко крайните лампи и това вдига и нивото на сигнала и драйва. Това май е било с някакъв резисторен делител, който се управлява от фуут суича. Та и това е имплементирано в римуут контролера и е възможно да се добави в някой присет, като нивото му се регулира.  За сега има едно нещо, което малко ме дразни в ампа - при превключването на някои присети има малка латенция. Но все още не съм тествал дали е на всички (струва ми се че не е). Но трябва да си поиграя и да пробвам всякакви комбинации. Интересно е обаче да го пробват повече хора и да дадат мнения. Мисля, че това е сравнително нова машинка - май от преди 3-4 години макс, но обещава да се наложи и да я ползват доста китаристи. Особено поради това, че е компактна и лека, а и качествата и не са за подценяване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Ето един работен вариант, който сглобихме наскоро, говорейки за свръхпортативен риг. Някъде назад се дискутираше, но обмислям подобен вариант. За момента когото и да съм попитал, директно ми казва, че няма как да се постигне поне приемливо звучене, но аз съм твърдо решен да пробвам, когато бюджетът отпусне целева субсидия. 

68299393_10157431242993774_254884073971908608_n.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.