Jump to content
Българският форум за музиканти

Малки и портативни сетъпи за участия


Lathron

Recommended Posts

On 5/18/2019 at 11:17 AM, 2+2=0 said:

Отделно, някой пробвал ли е AMT и Mooer амп педалите, имате ли представа колко са близо/далеч до истинските неща? 

Имам Mooer preamp 005 - откакто взех лампов преам не съм го пипал, но пък е 5 пъти по-голям и 15тина пъти по-тежък от муъра. Въпреки това изкарах няколко дребни гигчета с него :) .

 

2 hours ago, PlamenM said:

Има много компактни малки глави който с един 12 кабинет звучат ама съвсем истински.и с един най прост китайски микрофон отпред, ами звучи си ОК..

Ако и компакният вариант, и този вариант са просто ОК - тогава не виждам защо да е в негативна посока :) .

Това също ме интересува, доколко на клубните сцени озвучаването с микрофон е добро и дали нещо под 15-тина вата лампа ще свърши работа (според опитните хора тук естествено)? Ако повечето озвучители са с произволни микрофони или недоглеждат какво правят... някак си бих вярвал на директната връзка повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

15 вата лампа е много за 80 % от клубовете в София. Аз свиря с 35 вата фендер вибролукс ривърб и повечeто време усилвателя ми е на 4. Да, в повечето случаи озвучителя носи каквито микрофони има . В лайв среда почти всеки динамичен микрофон ще ти свърши работа.

По отношение на директната връзка - ами не, аз го написах и пак ще го напиша - китарния звук не идва от китарата от веригата китара кабел ефект усилвател микрофон и тогава централно. Всяка симулация си е точно това - симулация. Аз съм чувал страхотен китарист да отвява всички със стар транзисторен 10 ватов Роланд ( и за да бъда ясен, Миро Найденов) с едно микрофонче пред него.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

15, 30 или 50 вата вдигат все същия джангър, разликите са минимални. Проблемът е, че помещенията са малки и такъв амп идва малко (или повече) силен. Има разни варианти за корекция, но също са компромис. Самият факт, че се използват тихо и с повече преамп гейн си е компромис. С по-немощен амп (с една крайна лампа) пак не става, защото няма как да вика достатъчно, за да се чуе в микса или поне за собствен мониторинг. Особено за клийн е доста зле.

Относно микрофоните и т.н. - аз лично никога не очаквам някой да има нещо повече от централно. Затова си нося стойки/кабели/микрофони - знам си ги какви са, как бачкат, как се слагат... Пускам сигнал към озвучителя, той да си смесва вече. Нямам нищо против да ползвам и някой негов майк, стига да не е трагичен.

Последната версия на китарния риг, която донастройвам, включва два 50W ампа + две 212 колони + 4Ю рак + "наземен" контролер + два микрофона + кабели + аудио интерфейс за миксер + лаптоп при евентуална нужда от пренастройка. Не съм сигурен, че бих помъкнал всичко на конц... но защо пък не...:headbang: Още не са ми оперирали кръста, като стана на 60 ще мислим други варианти. Портативната версия е: единия амп с 212 колона. Всичко по-малко е неприемливо за китарен звук. А китарен звук се прави с китара, кабел, лампов амп и колона. Както каза и PlamenM.

П.П. Директно-фрактални хави - твърдо нйье! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте и от мен. Относно темата, пробвал съм няколко пъти различни видове процесори. Като за в къщи - ОК, звучат добре, удобни са от оперативна гледна точка, но като за истински жив саунд, не ми харесват. Там където трябва наистина да свириш по-силно единственото решение е амп, най-добре лампов. Но в последно време, по-точно от около година събрах една конфигурация, която ползвам и мисля да ползвам и за напред (въпреки, че имам една хибридна глава Valvestate 100H с кабинет Cerwin Vega 15' / 150W и още едно лампово комбо Palmer). Конфигурацията включва - Bluguitar Amp1,  Bluguitar Remote1, Bluguitar Looper Kit и DV Mark DV NEOCLASSIC 112 SMALL. Към това имам и един Boss DD-3 И Boss AC-2. Мисля да си купя още две педалчета, хорус и може би фленджър или фейзер. Имам и Cry Baby Wah, но ще го вържа като си направя педал-борд. Значи сетъпа ми се разделя на - педалборд, с всички ефекти римуут контролера и ампа на него и кабинета. Кабинета е 8.5 килограма, а останалият сетъп едва ли ще го надвишава. И в този ред на мисли всичко ми е достатъчно леко и удобно. А за саунд - няма да говоря. Задоволява ме достатъчно. Мисля че Томас Блуг е направил машина, която си заслучава вниманието. И е изцяло аналогова. Не че няма вече изключително добри процесори, моделинг ампове и т.н. и няма да се развиват още и още, но все пак ме влече аналоговия звук. А ако човек иска да свири по-простичко, може  да свири само с ампа и кабинета. Но римуут контролера позволява да си направиш 9 присета, в които да използваш всички видове канали на ампа + комбинации от ефекти. Всъщност все още не съм разучил всички възможности на това чудо. Но има време!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доскоро (след като зае.ах Меси, Пивита, Маршали и вся едрогабаритная сволочь), ходех с Кемпер тостер и Магнум 44 и се мушех в централното и в някакво озвучително тяло за монитор, все се намира нещо, я некое пасивно мониторче,  я 4х12 неприбрано още от предните :) Общо тегло под 5 кила с кейса и кабелите! Имам и 1х12 маршалско кабинетче за в краен случай. С времето установих, че кеф цена няма не е предупреждение, а пожелание и наскоро си взех Engl Thunder 1х12 комбо - само 17 кила, ама 50 вата и като натъпчеш кабели и педалчета в китарния кейс, можеш да се пренесеш, балансирайки леко, но наведнъж! По-портативно и истинско от това май няма.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
Отговорено (Редактирано)

Що се касае до монитор според мен оптимален вариант е VOICESOLO FX150. Тежи 3кг, малогабаритен, закрепва се бързо за микрофонна стойка, високо качество и 150вт с двукоаксиален ТАНОЙ говорител. Цена около 440лв. В краен случай може да се ползват при наличие на два такива  и като основна озвучителна система при съвсем скромни гигове.

Аз притежавам най-новата версия SINGTHING, която звучи разкошно с акустична китара и е преди всичко за вокал и акуст китара.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Koobenot - защото процесорите не стават за сериозно свирене. Те са играчки, да разучаваш ефекти/ампове, да си тренираш в къщи и т.н. Дори мега скъпите АхеФХ и т.н. издишат пред сериозен амп+каб+майк. Последните три компонента са задължителни за сериозен китарен звук. Което и да махнеш от тях и започва да си личи, представи си като махнеш всичко. ;)

Знам че има банди, дето ги използват на живо. Леко, удобно, предвидимо, но звучи зле. Достатъчно концерти посетих, където още докато почнат и се чува, че свирят някак директно. И като си направиш рисърча се оказва, че нямат амп+каб+майк. Примери много.

И още - все по-често се срещат "китаристи", които се занимават с какви ли не симулацийки в къщи и супер разпалено хвалят тоя тип техника, без обаче да са свирили на сериозен амп с кабинет. Включително се стига до малоумни твърдения като "А, пробвал съм усилвателя Х, много е смотан. Имам симулацията в Кемпера". Обаче да застанеш срещу реалния амп с кабинет усилени подобаващо изобщо не е същото като да пръцкаш със симулацийки и слушалки/монитори.

Тия дивайси си имат своето приложение, но за сериозно свирене, особено на живо, където всичко си личи много повече - не стават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Не съм съгласен Цецо. Според мен не е сериозно да отричаш нещо очевидно с което хората работят ежедневно и си изкарват хляба с него. И това е елементарно да се провери. Това, че на теб (или на мен или на който и да било)  не ти допада нещо или пък ти допада, не означава, че е общовалиден факт. Аз наистина съм написал, че всяко мнение отразява личната позиция на автора си но е хубаво да не се генерализират нещата.

Има си youtube, където всеки може да види любимата си група или нещо подобно как свири на концерти. След това е хубаво да слезе на земята и да види групи от среден ранг как свирят по турнета и концерти и най-накрая да види групи от собствения си ранг какъв риг ползват. Във всички категории ще срещнете процесори. Дори при топ звездите, който си плащат на хора, специално да им носят и настройват хардуера. От там нататък всеки си има очи, уши и надявам се разум за да види, чуе, провери и сметне някои неща. Има си магазини и в България където може да тества, пробва и т.н. И най-вече всеки от нас си има специфични нужди - действайте според тях.

За мен нещата стоят така, на живо, никой фен няма да различи добър процесор от лампов амп в 99% от случаите. Особено за рок музика.

Правени са тестове (включително и в този форум) на запис над 90% от хората, които свирят не правят разлика между процесор и усилвател. И най-важното - НА НИКОЙ ФЕН НЕ МУ ПУКА С КАКВО СВИРИШ! Ако се кефи на музиката - ще ти дава пари. Ако не, ако щеш се включи в адронния колайдер - все тая. И това е така. Всеки може да се сети когато е станал фен на любимите си банди дали първо се е изкефил на музиката или първо е разбрал с какво свирят и записват и тогава им е станал фен. Забележете, че тук ключовата дума е ПАРИ. Никой не дава пари за боклуци. Ако банда Х прави по 100 концерта годишно и изкарва кинти с това аз не бих се наел да ги критикувам за каквото и да било, при положение, че аз правя 10 участия (тук не правим концерти а участваме :) ) годишно и за съм дал повече пари от колкото съм изкарал.

Който е аудиофил и иска той да си чува разликата (ако изобщо я чува) - ОК, да си носи каквото иска, където иска. В крайна сметка важен е резултатът. За мен процесорът е удобство, качество и надеждност. Освен симулация на усилватели има страшно много други неща, които ползвам.  За това действам според ситуацията и според нуждите си. Имам скъпа лампова техника, която ползвам изключително рядко. Така ми е удобно, така съм по-продуктивен, така ме кефи и не ми дреме кой какво мисли по въпроса.

За това моят съвет към всички е да видят какво правят сериозните музиканти (  да, в тубата има банди от ниско ниво, които правят по 100 концерта годишно ) и да си решат сами. Защото тук всеки може да си приказва каквото иска, но не знам някой от тази тема, който да свири редовно. Включително и аз.

Ето например това видео, момчетата разказват как са организирали изцяло озвучаването си. Можете да ги проверите, свирят редовно. Естествено такива примери биха могли да се намерят и за пичове, които носят по 2 тира апаратура. Но да отричаш нещо, което работи и хората си изкарват хляба с него за мен не е сериозно.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И за мен е несериозно групи като Металика, Скорпиънс и т.н. да свирят пред десетки хиляди с някакви процчета и да звучат увяхнало, но го правят. :)

Гледал съм горния клип, има добри идеи, но главното за мен е как звучи в крайна сметка. Доста от групите, използващи моделиращи/профилиращи/симулиращи джаджи грухтят и използват 8-струнки в дропЩ. Което е спорно дали е китарен звук.

Всеки си преценява кое му е по-важно - да звучи добре или да му е леко и удобно. Двете заедно с един и същ гиър - няма как да се получи.

Koobenot попита защо процчетата се дънят и се опитах да обясня защо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да споделя едни мои наблюдения от миналият месец. Може и да са малко в страни от темата за портативни сетъпи, но като продължение по размишленията на Рафо.

 

Гледах 3 западни феста на livestream. 

Нивото на западните банди е про, това е ясно. Имаше една банда, която е от 80-те и nwobhm,  Tigers of Pan tang, добре си свиреха, но за разлика от останалите банди, си личеше, че са група, която репетира веднъж седмично, след като вълната е била през 80-те, сега музикантите от групата, са улегнали мъже над 55, предполагам с разни професии и групата им е останала като хоби.

Пример 2 . Carcass. Помня, че като се появиха през 80-те бяха ужасни. Не харесвам грайнд. Групи като Нейпалм дет, Кенибал корпс. Е, да но Каркас 2019, тотално са сменили стила и променили всичко и бяха просто супер. После от любопитство гледах и техен концерт от 2012, пак на голям фест. Добре бяха, но не както миналият месец.

За 7 години са намерили и по-добър барабанист и още един як китарист. Отделно са сменили гиъра и са най-доброто на което са способни ( към момента).

 

А за мен и портативните сетъпи. Вероятно може да ми се наложи да ползвам такъв или поне да си нося за бекъп, примерно ако свирим в Русе или Варна.

Ще видим. Какво ще се носи и ползва, ще зависи от как ще се пътува.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Процесорите изобщо не се дънят. Металика и Скорпионс (за тези не знаех) са малка част от големите банди, които ползват процесори и изобщо не се дънят. Номера е да знаеш как да ги ползваш. Както и с всичко останало, включително лампови усилватели.

Въпросът тук е дали стават за малки гигове. Стават и за малки и за големи, стига да знаеш какво искаш и как да го постигнеш. 

Дайте в крайна сметка да не обръщаме темата на процесори срещу лампови усилватели а да споделим кой какво ползва. Който чете ще може да си избере, каквото му е най-близо до нуждите. Като напише някой "процесорите  дънят" и си представям Джемс, Кърк и Роб, преди концерта палят свещи и се молят на всички божества да не им се издънят процесорите. Айде по-сериозно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря на @musicman и @Baby Thomas за детайлните отговори. Далеч съм от мисълта, че свиря толкова често и професионално, че да си позволя възможностите на групите от среден и висок аршин, които вие вече споменахте. "Дънят" не беше подходящата дума, която трябваше да употребя. Въпроса ми беше по-скоро ориентиран в следната посока: Какви са предимствата и недостатъците на това, човек да предпочете изцяло ламповия пред процесорния вариант, когато става дума за "участия", в контекста който musicman описа - сравнително рядко свирене в клубове, малки и средно големи сцени. Какъв е липсващият елемент в тона при риг процесор->транзисторен китарен амп->кабинет, спряо лампа->кабинет? Тук не желая да намесвам частта с ефекти, присети, банки и т.н. а по-скоро тонът като основно понятие.  BabyThomas изтъкна рехавост, от опита, който има. musicman сподели, че е удобно и компактно. Убеден съм, че идеален вариант няма - ако съществуваше, може би всички щяхме да сме с него. Не желая и да убеждавам някого в нещо, по-скоро да чуя за опита, който вие имате. Още по-малко пък ми се иска да обръщаме темата на "процесори vs ампове". Твърдо смятам, че устройствата, които ползваме преди всичко трябва да помагат да предадем посланието си на някого, всичко останало е техническо решение и въпрос на гледна точка, която желая да споделите. Благодаря ви. 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да разбереш разликата в тона, трябва да чуеш. За мен разликата в тона е супер малка, не различима от 99.99999% от хората. Говоря за скъпи процесори. Имал съм и евтини, там е по-сериозна разликата 80%.

Иди по магазините и чуй как звучат евтини и скъпи процесори, евтини скъпи лампи и т.н. Виж кое ти е най-удобно, като под това не разбирам да правиш компромис с качеството на звука. Просто проверете и всеки ще открие кое работи за него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.