Jump to content
Българският форум за музиканти

Малки и портативни сетъпи за участия


Lathron

Recommended Posts

Здравейте,

ВАЖНО: Темата е за удобство в целия процес на мъкнене и наместване на техника при участия, не че звука и тона на 4х12 с някоя 100 ватова глава е бруталити.. това го знаем ;) .

все повече клоня към леките и портативни китарни rig-ове за лайвове и реих да видя дали има подобни съфорумници и какво използват :) . Идеята ми е да обменим малко идеи за сетъп, който е тестван и използван.

Примерно: Какво използвате вие в подобни сценарии? Влизате директно в PA с процесор? Използвате IR - ове и подобни? Имате малко комбо с клийн и всичко останало е в педалборда? Или използвате комбото само за монитор на сцената? Смятате ли, че е нужно повече от 112 кабинет в сегашните клубове (разчитаме, че има озвучаване и тн)? 

Аз лично до момента съм тествал тези варианти, директно в системата/PA:

  • Blackstar HT Dual като усилвател чист/гейн -> Mooer Radar с OwnHammer Messa 412 IR (Blackstar: двата канала за мен звуат доста различно и EQ секцията не е оптимална в случая)
  • Hughes & kettner Tubemeister 18 - чрез вградения red box; използвам и двата канала на усилвателя
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китара -> Процесор -> PA

Изглежда много просто но към процесора като сложиш една педалиера и ако искаш да имаш нещо като монитор, те нещата стават пак като с кубе (1х12). 

Другия вариант е да имаш in-Ear монитори, те са по-леки от кубето но са по-скъпи него :)Но това мисля, че в по-малките клубове няма да работи щото нямат хубави миксери и не могат да ти дадат сигнал от всички инструменти. Все пак номера е да слушаш всички.

Моят съвет е да пробваш. Сега колегите ще ти кажат още идеи, пробвай ги и си харесай. Няма как да разбереш иначе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наясно съм с пробването, но варианти има бол... не може всичко да ми хрумне от раз :) 

Какъв процесор използваш? Към момента съм хвърлил много здраво око на HX Stomp - заедно с Tubemeister-a  и същевременно и сам чрез симулациите му + текущите ми ефекти. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С уговорката че всичко дето не е амп звучи като гъз аз бих пробвал:

Китара -> Лампов преамп -> някой ефект процесор с IR или кутийка само за IR (има някакви, ама не ги помня наизуст).

Всичко друго би било неприемливо голям компромис. И пак трябва да имаш някакъв монитор пред теб (евентуално на отделен кръг), за да можеш да чуваш какво свириш. Ако такъв липсва и трябва да носиш нещо и за селф мониторинг, файдата от операцията е никаква...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някакви отзиви за Mooer Radar?

От известно време ми се върти да си сглобя педалборд сетъп, защото в последно време ми се налага да пътувам за свирене, обикновено няма достатъчно място за 4х12 и 120 ватов амп. Ето какво си мислех, говорейки си строго за тресня/резня/мазоч/etc. - ISP Theta/Amptweaker - някой портативен пауър амп като EHX Magnum 44/Quilter MB 45/Seymour Duncan Powerstage 170 - ???

Драмата ми е, че често свиря на тежко ощавени места, на които предлагат единствено някакъв миксер с РА и някакъв амп и всичко е рулетка. Идеята ми е на първо място консистенция без значение от беклайна, на второ място - портативност. В крайна сметка, ако се налага, винаги може да се метне един 1х12 каб, който да се ползва за референция. Radar-ът може да замести пауър ампа, да? 

Ако трябва да съм честен, идеята ми се върти, откакто двамата басисти, с които свиря, си носят амповете в чанти за рамо. :D

Нямам идея дали ми е правилна логиката, а и на първо място като задача в момента е да си довърша основния риг, но определено ще се зарадвам, ако си събера звука в един педалборд. Някой с такива/подобни идеи и опит?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mooer Radar не може да замести пауър ампа, поне така както си го написал оставам с впечатление, че искаш да го включиш между педалборда и 1x12 каб. За тази цел става EHX Magnum 44. Mooer Radar е друга джаджа - пускаш му сигнал от преамп/педал ефект, а изхода забучваш в РА миксера. Пак остава нуждата от селф-мониторинг.

Не става много ясно какъв сигнал е най-подходящ за входа му, както и какво точно пуска на изхода. 100кОма на входа не става много за директно включена китара (то няма и смисъл), 470 ома на изхода общо взето става за включване във всичко. Ама нивото не го пише. Как ги правят тия продукти...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По темата.

Китара -> педал борд (лампов преамп, клийн бустер, модулиращи ефекти, волюм педал, нойс гейт - нещата просто са изброени)-> от тук три варианта

1) ако няма някакъв амп с кабинет - от кабинет симулатора на преампа в пулта

2) ако има само кабинет за китара - в педал борада си нося 50W  нано пауър усилвателче (големината му е колкото на половин мини педал) - мисля да си поръчам още един за евентуални стерео изпълнения

3) ако има усилвател с кабинет от педал борда сигнала влиза в луупа на усилвателя или ако няма лууп във входа и ползвам само чист канал

В момента си търся подходящ 1Х12 кабинет при нужда да го нося и него.

Айде със здраве!!!!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпрос на колко ти се прави компромис. И аз не съм някой едър пич и да нося амп, педалборд и китара не ми е любимото. Веднъж свирих без амп, щото реших, че не ми се носи, с такава джаджа с импулси, но не на Муер, ми на Хотон. Педалборд -> джаджата ->PA, става ли - става. Все пак съм я взел за бекъп, ако ми умре ампа, пък взех и да я ползвам вместо микрофон вече. На практика може да отидеш с 2 стомпбокса на гиг. Драйв и такъв каб симулатор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Целта ми не е с драйв и IR да ходя да свиря или да правя компромиси, а да видя останалите китаристи какви портативни ригове ползват и как се справят с нормалните барове и места за свирене. Комбо 112 с микрофон и ефекти си е напълно съвпадащо в тази категория примерно.

В момента аз лично сякаш клоня към някое леко комбо, което поема хубаво ефекти (примерно Boss Katana или други предложения), а включването директното да го ползвам при наличието на адекватни монитори или по-тежки пътувания.
 

On 5/16/2019 at 12:24 AM, 2+2=0 said:

Някакви отзиви за Mooer Radar?

Radar-ът може да замести пауър ампа, да? 

Аз съм доволен, но силно зависи какъв IR ще заредиш и евентуално как ще го донаместиш с еквалайзера. Може да замести пауър амп (прекалено е относително това), доколкото вградената му  симулация за това те устройва. Мен лично не ме - при къстъм импулсите винаги я изключвам. Също така освен Magnum, друг малък вариант е и Mooer Babybomb 30.
 

21 hours ago, Acei said:

2) ако има само кабинет за китара - в педал борада си нося 50W  нано пауър усилвателче (големината му е колкото на половин мини педал) - мисля да си поръчам още един за евентуални стерео изпълнения

Линк или име на усилвателчето, звучи интересно? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

SviSound

Човека работи във Варна. казва се Марк и като му пишеш му пиши на английски

Потърси във фейсбук официалната страница

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, извинявам се, че само си чеша езика и теоретизирам, така или иначе нямам никакъв опит с портативни ригове, просто ми беше интересно докъде са стигнали нещата и може ли вече да се сглоби такъв с приемлив компромис в звука, естествено бюджетно, хаха.

Идеята ми за Radar-ът не беше да замества пауър амп в чейн преамп - пауър амп - колона, а да имам изход от него към РА и да търся отделно решение за мониторинг. Изглежда като най-бързото решение за line in в интерфейс/миксер. Доколкото знам, Hotone и Nux също имат IR  loader-и на пазара, не знам кой вариант е най-добър, но честно казано, не мисля, че ще има съществена разлика, особено предвид факта, че ми трябва чист звук в >10 % от времето. 

Горе-долу така си подредих идеята: Amptweaker TM - DI/splitter - и сигналът се разделя към пауър амп + IR loader и fx loop-а на ампа. Ако няма амп вече не знам как може да стане.

Един лек офтопик, но си мислех да сменя и начина на свирене вкъщи, от много време не съм ползвал амп заради нивото на шума, основно свиря с VST-та. Чудех се дали такъв малък риг може да се ползва със слушалки за тихи репетиции. Другият вариант, който все забравям да пробвам, е Yamaha THR10X, за случаите, в които не ми се занимава да включвам компютъра.

Отделно, някой пробвал ли е AMT и Mooer амп педалите, имате ли представа колко са близо/далеч до истинските неща? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Моят портативен (и реално единствен) setup за участия включва Fractal AX8, с един експрешън педал, кабел до китарата, и от процесора - кабел до централното. Единственото, което задължително ми е нужно в такива случаи е монитор на сцената, но пък почти навсякъде където съм свирил има монитори, така че това не е проблем. Всичко това се събира в една раница.

Редактирано от whiplash159
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 5/18/2019 at 11:17 AM, 2+2=0 said:

Отделно, някой пробвал ли е AMT и Mooer амп педалите, имате ли представа колко са близо/далеч до истинските неща? 

АМТ съм пробвал - много сериозни. А на АМТ ламповите преампи са изключително добри и с широк обхват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички портативни сетъпи са компромис в негативна посока. Да , леко е , факт , и аз мразя да мъкна усилватели , но звучи зле. Може би единствено за чисти и синт звуци от китарен синт е ок, но останалото просто не е каквото трябва да бъде. Сега, признавам че не съм свирил с Фрактал, може би това е различна класа. 

Има много компактни малки глави който с един 12 кабинет звучат ама съвсем истински.и с един най прост китайски микрофон отпред, ами звучи си ОК..китарния звук е китара, кабел, усилвател, микрофон , централно...махнете един компонент и вече не е това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.