Jump to content
Българският форум за музиканти

Audacity или Cubase 10


H.R.

Recommended Posts

С цел да си спестя една камара чудене реших да попитам за мнение.

Трябва ми софтуер за записване на домашни проекти - китара, VST,  MIDI барабани с AKAI PAD и т.н.

Днес пробвах Audacity -2,3,1  наистина лека програмка, но ми се струва на пръв поглед нещо дървена.  Играх си доста с настройките, но не успях да сваля латенцията при директния мониторинг - на това което чувам по време на запис.  (имам USB интерфейс , знам за Asio4All , латенции , буфери и т.н) Пише че подържа външни VST , но не успях да ги пусна. Струва ли си човек да се занимава с нея - ползвате ли я ?

Алтернативата ми е да си купя Cubase 10 Elements за 99 Еuro и да спра се занимавам с глупости. Свикнал съм с Cubase, но ми писна от разни крашове, спънки и всякакави глупости  предизвикани от кракнати версии.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с Cubase 9.5 Pro и нямам проблеми с крашване (редки случаи, но се дължи на някой нов плъгин). Поддържа 64 Bit плъгини и се държи стабилно. Работи с eLicenser флашка, на която е лицензния код. Удобство е, ако ползваш няколко машини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря за отговорите Ви ! 

Да така е - наистина са от различен клас програми.

Мисля да си купя и e-licencer  dongle  - ще ползвам една машина, но ако реша да преинсталирам или да сменя машината , или да отида някъде - удобство си пред това постоянно да ровичкаш за активиращи кодове.

(Ползвам и друг софтуер пак защитен с хардуерен ключ (сръбски), но не свързан с музика.)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Audacity е доста дървен софт. Да си срежеш или обработиш нещо става, ама за сериозна мултитрак работа... не си го причинявай според мен.

Имаш и други варианти освен Кюбейс - Рийпър, Студио Уан... Кейкуолк от година някъде е фрий...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ами от преди доста време просто си бях свикнал с Cubase (все кракнати истории) и после не се занимавах със композиции и запис. А и ми беше писнало от разни крашове и проблеми поради кракване с броя енкодинги (MP3, WAV)  поради нелицензия - особено по-новите версии - от 5 нагоре. За тази цена ми се стори безмислeно да си пилея времето - нека да има нещо , което да си работи. Преди малко си го купих и инсталирах, пробвах и с китарата и с MIDI pad-a с вградените plug-in.  -всичко ОК.  Cubase_10_Elements.

 

 

Редактирано от H.R.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Що не пробваш Reaper ?  Безплатен е, за непрофесионална работа,  ако искаш да им дадеш пари - струва 60$, Има всичко необходимо, което би ползвал от Кубейс-а, но е много по- лек и бърз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както казах ...от преди време някак бях свикнал с Cubase.

Относно Reaper  - виждам че е безплатен,  но за 60 дена:

Download and Evaluate REAPER for Free

Download REAPER below for a free, fully functional 60-day evaluation.
No registration or personal details are required.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, знам, че каза, че си свикнал отпреди време.  И аз бях свикнал с Кубейз - с пиратските уроци за версия 3.  Само че Кубейса, в пълноправния си вариант, струва едни пари. А тоя Елементс, дето обсъждаш, е възможно най-орязаната версия, която даже не трябва да купуваш - идваше навремето безплатна с някои карти.  Това не го броя за версия - има безплатни програми със същите възможности.

     Относно Рийпъра - не беше нужно да ми цитираш голям шрифт - програмата е БЕЗПЛАТНА до момента, в който не те замъчи съвестта и не решиш да им преведеш едни пари. Иначе трябва да чакаш един надпис да изчезне за 5 -4 - 3 - 2 - 1 сек... Аз го ползвах почти година (нередовно) за домашните ми записи, и откакто почнахме за записваме и миксираме демота с него, тоест - откакто реално ми влезе в работа, чак тогава си го купих.  И за тия мизерни пари получаваш пълноправен студиен софтуер, съизмерим с "големия" Кубейс, но по- лек и по- бърз.  Ако си инсталираш и SVS-екстеншъните - получаваш маса скриптове за автоматизация.

     Сега като пак чета темата, виждам, че вече си го купил тоя Елементс, така че мача е свирен - не знам какво обсъждаме.  Но все пак, ако ти е любопитно - виж го тоя Рийпър.  Аз лично не знам човек любител, който да се е върнал от него към Кубейс.
     И като допълнение - единствения случай, в който ми е липсвал Кубейс, е като ходим в някакво студио за запис, където работят на него, бих искал да си подготвя скелета на проекта вкъщи (тракове, темпо, маркери и региони (куплет, припев, бридж...)), че да не го правим на място и да ни тече студийно време за такива неща.  Та само и единствено в тоя единичен случай, ми се иска да имам един максимално евтин Кубейс, с който да си подготвя тия неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Съжалявам за едрия шрифт - просто копирах от сайта и пуснах директно тук и той си излезе в същия формат. Не е в никакъв случай някаква форма на натякване или крещене - мързеше ме да го преписвам или обработвам. 

Мача е свирен от повече от три седмици.  Cubase го дават безплатен със звукови карти, но забележи тове не е Elements, а AI или LE версия, която е още по-орязана с цел зарибяване - след даден брой дни започва да прави проблеми - няма повече encoding-и и други простотии.  Исках нещо, което вече познавам и да работи. Човъркам и други доста сериозни софтуери (нямащи нищо общо с музика) и често главата ми става кошница от нови неща. Това беше още една главна причина да се спра на него. Тепърва има да разучавам тънкости в него.

Не мога да правя сравнения между Cubase 10 и Reaper относно лекота и бързина без да съм ги пробвал достатъчно задълбочено и сравнил и двете.

Ако твоите впечатления са от версия 3 на Cubase - за още 7 версии може и в някаква степен  да са се променили нещата - нямам представа. Моите най-задълбочени бяха от 1-ва версия SX. 

Въпреки всичко благодаря за препоръката и инфото за Reaper - мога да го препоръчам на познат, който се нуждае от точно нещо такова - най-вече безплатно! 

Мисля, че трябва да приключим тази тема до тук !  :cheers2:

Редактирано от H.R.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.