Jump to content
Българският форум за музиканти

Имам ли нужда от смяна на прагчетата? (Снимки!)


Recommended Posts

Здравейте, хора! Преди години имах регистрация тука, но явно профила ми си е заминал, а и не го помня въобще. Та, по темата. Имам един B.C.Rich от ниските класове, който е купуван през 2014-та за 300 лева. През годините претърпя някои подобрения от типа на ново тремоло и нови потенциометри, но нищо специално. Винаги съм имал леки, за мен лично незабележими, разминавания в интонацията. Примерно, ЛА-то отворена струна показва 110 Hz, а на 12-ти праг - 221 Hz или нещо такова. Наясно съм, че никога не е била точна, въпреки че е носена за сетъп няколко пъти през тия години. Обаче в последно време се загледах в прагчетата и ми се струва, че някои от тях са доста изтъркани. Китарата си е на 5 години, а и е ползвана сравнително редовно, не събира прах с месеци със сигурност. Разчетох се из чужди предимно форуми, тъй като няма много Български, в които темата е разисквана подробно, и установих, че е възможно да има нужда от смяна или пилене на прагчетата. До тука добре. Само дето попитах насам-натам за смяна на прагчетата и вече от 3-4 места ми се казва, че операцията струва около 200 лева! Честно казано такава сума ми е непосилна за момента. Явно, за мое и може би не само мое огромно съжаление, това е стандартна що-годе цена за тази услуга. Пиленето било по-"евтино", но като цяло и то май не е всъщност евтино за нашите стандарти. Тъй като нямам представа дали всъщност китарата има нужда от каквото и да е, моля ви да споделите и вашето мнение! Поздрави!

аб.jpg

аб2.jpg

аб3.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти! На такъв отговор се надявах. :) Иначе, като казваш, че на твоята китара са зле прагчетата, имаш ли проблеми с интонацията? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интонацията няма нищо общо със състоянието на праговете.Ако ти бяга,дължината на струната трябва да се промени.В някои случаи това няма как да стане,просто седлото опира в крайно положение.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Дам, при мене седлото на ниското МИ ще счупи тремолото и пак на 12 праг е по-високо. Ама евтинията е така. Тука никой не е виновен. 

Редактирано от ku4eglupak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Октавите на 12 прагче зависят и от струните. По-лошо е на 3-то, 5-то... Затова има специални начини за настройване. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега ще кача снимка на седлата по искане на Ламби. Да, всъщност ще е хубаво ако може да се каже нещо и за проблема с интонацията в тая тема, вместо да се прави нова. Според мене лично е нерешим, но това е само предположение. :D 

56403775_398132324300755_2198455847422525440_n.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо ми подсказва, че проблема не е в бриджа или китарата като цяло :) С какви струни (марка, размери) и в какъв строй свириш точно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги съм ползвал размер 9-42 за МИ стандарт. Ниски настройки не ползвам и не експериментирам с разни измислени строеве. Само един път сложих 10-46 май, че исках да пробвам РЕ и като чух за какво става дума, ми се доповръща. Марките, ако изобщо имат значение, са тия между 10 и 15 лева. По-специални някакви струни досега не съм слагал, нямам мнение за Еликсир-а например. Свирил съм с Ърни Бол, Дадарио, ГХС и Дънлоп. В момента тия са ГХС. Абсолютен боклук между другото. Използвах ги за записи на 2 демо неща, уж "песни", и след общо 10 до 15 часа свирене, СОЛ-а вече е потъмнял на места. Но това с интонацията на 6-та го е имало винаги. Също е важно да се отбележи, че същия шибан проблем го имаше при старото ми тремоло. Това в момента не е оригиналното, с което дойде китарата, а е купувано и монтирано после. Иронията е, че точно с тая цел смених тремолото - за да си дам някакъв шанс за нормална интонация, а то гадостта си остана. Може би играе роля и факта, че струва към 35 лева и надали е по-малко боклук от предното, но бях длъжен да пробвам и с ограничения бюджет, с който разполагах, това беше единствената алтернатива. И резултата, естествено, е велик. :) Ще прикача снимки и на това какво показва метронома на чиста струна и на същата струна на 12-ти праг. Темата малко се поизмести, но нямам против, тъй като това нещо ме дразни точно толкова, колкото и вида на прагчетата. Да си бях взел клавир едно време...

интонация.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.