Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно дигитално пиано


Mimo

Recommended Posts

Да, забравих за P45, според мен е по-добре от Корг. Имах навремето един MIDI контролер със същата механика GHS и на него научих няколко етюда на Шопен и първата балада :) Не че е нещо особено, но върши работа. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имал съм и Касио, горе-долу стават, но като звук не ми харесват, аз го ползвах само като контролер. Има някакъв нов модел CDP-S100, който е на тази цена и четох, че не е лош. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Здравейте, вече сме горди притежатели на  Yamaha P45. Малкият в магазина направо започна да свири на нея и всички клиенти се обърнаха да го гледат.  Хаха. Сега помагайте пак как се свързва чрез MiDi. Отзад като гледам няма Line out като Артезията. Има смо за слушалки, за състейн и Usb, пък пише, че може чрез Midi.

Редактирано от Mimo
Правописна грешка
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито! Пожелавам му приятни мигове и бързо да напредне. 

За MIDI трябва просто USB кабел, от тези, дето са за принтер. Но MIDI не е за да се записва аудио, ако това очакваш. То е за да се контролира софтуер, например софтуерно пиано. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз не се изразих правилно. Извинете ме. :-) Няма изходи Line out за свързване с тонколона или уредба. Та се питам как ще стане това - през входа за слушалките? Иначе малкия пробва и Корга - той пък даже и миди нямаше, но имаше по - силни високоговорители - по 9 W, a Yamahata  e по 6 W. Иначе като клавиши и усещане не се се различаваха. Това не ми хареса на Korg, че тонколоните от край до край бяха покрити с плат, а това според мен не е много удачно от гледна точка, че ще се праши и цапа. Иначе за запис на аудио - за Yamahata пише, че има вграден микрофон, но къде е как се включва - не мога да кажа, защото по нея няма много копчета всъщнот само две - за включване и функционален, който заеднос определен клавиш, променя настройките.

Редактирано от Mimo
Правописна грешка
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Здравейте! Има ли друга програма, освен Audasity за запис на файлове? Защото качеството на звука не е много добро. Благодаря Ви предварително. А ето и линк към участието на сина ми на пролетния концерт, на който той беше най малкия участник.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2666393523376031&id=100000162278906

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Програми за запис има много - Audacity e безплатна , но проблема с качеството не е от нея. Записването на звук е една сложна наука. В случая ако използвате изхода за слушалки на пианото - трябва да ги включите във ВХОД-а на звуковата карта на компютъра. Предполагам това правите и така записвате. 

Самата карта обикновено има няколко режима на работа - микрофон и линия , задължително е да се избере линия за вход , иначе сигнала от пианото ще се записва като микрофонен и ще стане много зле. 

Също така е важно да бъде правилно подбрано нивото на запис, за бъде в правилните граници - например между -12 и -6 децибела ( обикновено програмите за запис го показват някъде ) Ако усилите прекалено много звука - тогава се получава ефект на "клипване" защото претоварвате входа на картата. 

Отделно вградените звукови карти на компютъра , като цяло не са много качествени и незнам какво би се получило при запис. За целта обикновено се ползват въшни звукови карти на USB - като някоя от тези 2-те

https://www.thomann.de/gb/focusrite_scarlett_2i2_2nd_gen.htm?ref=search_prv_0

https://www.thomann.de/gb/steinberg_ur22_mk2.htm

И двете идват с някакъв начален софтуер за работа който също може да се използва. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...
On 3/30/2019 at 3:42 PM, dedo pop said:

...Мога да говоря единствено от позицията на родител, чийто син започна да учи пиано на 7 години.

Първоначално го записах в нашия град на уроци, ходи три пъти и нищо не научи. След това се засилихме в окръжния град (Пазарджик), попаднахме на добра учителка и нещата започнаха лека полека да нарастват. ...

Здравейте, при коя учителка по пиано в Пазарджик ходи синът ви? Може и на ЛС.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
  • 3 months later...

Здравейте! Бих искала да споделя за един проблем, който възникна наскоро с дигиталното ми пиано (марката е Artesia DP-3), и ако някой има идея как може да се поправи, много ще се радвам да сподели. От няколко седмици някои от клавишите на пианото звучат доста по-силно от останалите и колкото и леко да ги натискам, те си звучат по един и същ начин, с една и съща сила на звука и когато свиря, се различават много от другите, особено, когато динамиката е тиха - чуват се доста повече. Възможно ли е това да бъде поправено по някакъв начин и ако да, към кого мога да се обърна? Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ефектът се проявяваше на всеки клавиш, може би случайно е била изключена динамиката на цялата клавиатура, но щом касае само някои от клавишите, най-вероятно има проблем в сензорите им. Може и да са се разместили, но може и да са за смяна - и в двете положения ще се наложи да се разглоби и да се погледне какъв точно е проблема. Обикновено разни гумички и други неща около клавишите се амортизират след доста години или доста свирене - от колко време ползвате пианото?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.