Jump to content
Българският форум за музиканти

Светослав

Съвети за бързо свирене?

Recommended Posts

Здравейте, колеги

Имам нужда от помощ. Свиря от 2 години и половина (сериозно) на електрическа китара, но до сега все съм свирил рифчета и по бавни сола.Сега се хвърлих да свири така малко по бързи. Тези със средна скорост не са ми особено трудни. Но имам нужда от съвет относно по-бързите сега съм се хванал да уча Dorje-Aeromancy паралелно с Master of puppets  и прекарвам доста време да им вдигам темпото. Но просто имам чувство че става по бавно от колкото трябва.

Ще съм много благодарен ако някой ми даде неговите си начини и трикчета, за да мога да продължа напред с изграждането си като китарист :rocker:

Share this post


Link to post
Share on other sites

В общи линии няма shortcut. Започваш бавно и постепенно увеличава скоростта. След 6 години свирене все още се мъча да изсвиря Master Of Puppets с пълна скорост. Всичко е до това да ти заякне ръката. Конкретно за парчета на Металика, особено за ритъм партиите, се опитай да видиш как папа Хет държи перцето, на мен ми помогна. Отне ми доста време да свикна с тая техника, но още дори като почнах ми беше по-рано да ги свиря. Успех. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Я, тези двамата от Андертонс имали група. Солото не е ужасно бързо, просто го свири доста акуратно, за което си се иска ниво, каквото едва ли се постига с две години и половина сериозно свирене. По принцип, Калоянчо е прав - почваш бавно и постепенно увеличаваш скоростта.

Като наскоро, четох и противоположен съвет, да се опитваш да изсвирваш нещата с оригинална скорост, но на малки части.

С това второто, по внимателно. Не знам колко работи. Идеята е да отцепиш части, които са ти сложни и да съсредоточиш пикинга си на тях.

Сега, аз ще ти помогна много, с един съвет от Том Хес. С лявата ръка мютваш струните. С дясната ръка изсриваш пасажа, като си представяш звука който трябва да излезне, ментално. Това, очевидно е упражнение за дясната ръка. Направиш ли нея, после е доста по-лесно.

Аз имам едно парче на което съм измислил едни 16-тини , дето на демото ми не си ги свиря никак ок, още повече, че са хармонизирани на две китари и трябва да си ги изсвиря супер ок, за да няма разминаваници. Положението става още по- лошо, като свирим парчето с барабанист, който обича да вдига темпото по принцип. Като го следвам този съвет и си репетирам 16-нките редовно, след това ми се получават. Това работи и това е начина. Естествено, съчетай със съвета за постепенно увеличаване на скоростта.

Мастер ъф пъпетс, мисля че не ме затруднява, не съм го свирил отдавна. Но я пробвай Файт файър или солото на Райд дъ лайтинг, там ще има повече зор от Мастъра. В момента гледам да науча солото на Райд дъ лайтинг, в крайна сметка ще го направя, ама много им здраве на тези дето хейтват Кърк.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напредъка при различни хора е различен.Някои достигат някакво ниво и това е максимум.Други за 10 минути разглеждат нотите или табовете и почват да свирят сложни неща.Грешно е да упражняваш нещо докато стане,може да отнеме много време.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето също и едно видео на Мартин Милер по въпроса за бързото свирене:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако не си почнал да заучаваш гами и арпежи, това ще помогне за увеличаване на скоростта.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.