Jump to content
Българският форум за музиканти

Кабел от усилвател до кабинет


Recommended Posts

Здравейте :) 

Купих си 4 метра кабел със сечение 2 mm^2 и 2 моножака за да ги споя и да го ползвам за тъй наречения speaker cable от ламповия 100 ватов усилвател до различни кабинети . 

Единствено не съм сигурен дали самите моножакове са  подходящи за такъв тип кабел защото краищата,на к.оито се спояват 2те жици не са много големи като площ .

От няколко клипа в тубата навсякъде са с подобни жакове като за китарен кабел ,само в 1 клип се обръщаше внимание на жаковете с по-голяма площ при спойката .

Да ги използвам ли тези жакове ,съответно и кабел или дайте идея от къде мога да закупя жакове с по-голяма свързваща площ с жици 

 

2.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нито жака е подходящ,нито кабела.Кабела трябва да е със сърцевина от меден многожичен плюс с дебела изолация,минуса е  оплетка около изолацията.Жака също е кофти защото ще се държи само спойките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо му няма, ще бачка. Освен ако жака не е от лев и двайсе и да се врътка по оста... :)

При по-големи мощности (примерно апаратура за бас) малката контактна площ е проблем и там се използват спикон конектори. Но за китарни апаратури 5-20-50-100 вата няма проблем и с 6.3мм жакове. За предпочитане е да са хубави конекторите, защото калпавите са криви и не конктактуват толкова добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ами в 'магазинчето' имаше 2 вида моножакове и казах от 'по-скъпите' ...Единият даже е Г-образ защото нямаха налични 2бр. прави...Разглобих правия да видя какво представлява вътре и като го сглобих уж правилно ,но  се врътка по оста.. Г-образния не съм го разглобявал за сега ,тествах го на връткане - не мърда .Или не са качествени 'по-скъпите' в дадения магазин или не сглобявам качествено конектора. :) 

2321.jpg

Редактирано от benstav
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, но е много по удобно да набуташ дебел кабел и да го запоиш коректно, без студени спойки и разтопени пластмаси. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако нямах понятие щях да си купя готов кабел за 8 лева.В случая ще се правят  опити за направа на кабел.Като цяло не познавам китаристи дето имат апаратура за няколко хиляди и да ползуват прозрачен кабел за тонколони и такива жакове.Дори и да заработи без да пращи няма да е за дълго.Сега очаквам следващите алабализми ниско съпротивление,жълти жакове,дължина на веригата,магнитни полета,мрежов брум все работи дето нямат никакво значение при такъв тип апаратура.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече познаваш, макар и виртуално :) 

"Стандартните" кабели глава - кабинет общо взето позволяват злоупотреба по време на турнета и живи изпълнения (самият кабел - обикновено слабото място е спойката и сглобката кабел/жак).

Посоченият по-горе тип кабел, ако не се мести твърде много, ерго използва се в домашна обстановка и/или студио е абсолютно ок.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само когато си купуваш подобен кабел гледай да е меден, защото в много магазини има такива които са алуминиеви и имат само покритие наподобяващо медни. Тези които не са медни се запояват доста по-трудно. Като го тръкнеш със ножче се рабрира какъв е. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цитат

...Имам един китарен кабел, мога ли да сложа от него? Средата му е многожилна изолирана и с оплетка.

Твърдо НЕ. Ширмован кабел не е за тази цел, по няколко причини.

Кабелът трябва да бъде двужилен, многожичен, с добра изолация. В зависимост от мощността и дължината, може да е 1.5mm2, 2, 2.5 и нагоре.

В случая добър избор ще е 2х2.5mm2 за пълната мощност(100вата) и дължина до 10м. Ако ще се използва с MV3, и дължината е 0.5 ... 3 метра може да се използва 2 х 1.5mm2. Жаковете трябва да са добре избрани, че повечето евтинджани са калпави и създават проблеми.

Това го е писал човека, който няколко теми по надолу има благодарствена тема за него. Мисля спокойно можеш да му се довериш. Имам два такива кабела от може би 6-7 години и  не са мръднали. Дано да няма аудиофили тука че стана страшно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.