Jump to content
Българският форум за музиканти

Студийни монитори за софтуерно свирене на китара.


H.R.

Recommended Posts

Здравейте, 

Сякаш в раздел Китара отдавна не е имало такава тема.  Замислих се наскоро за мониторни колонки, за софтуерно свирене , а и за непрофесионално смесване и запис в домашни условия - знаете VST-та  и т.н. Говорим за една двойка активни мониторни колонки с т.н. плосък звук. Знам, че професионално смесване се прави даже с два комплекта колонки - един за средни/високи и после още едно корегиране с комплект за басовите честоти. Но съм далече от това и едва ли ще стигна до там. 

Знам че има Behringer, Mackie, M-Audio ...и цяла плеяда. 

Просто съм подвластен на рекламата и клипове в YouTube и хвърлям поглед към KRK серията Rokit G3.  - Примерно 5 ца или 6 ца говорители - не по-голямо.. Нещо за начало, което да не е най-бюджетното.

Въпросът ми е с какви свирите вие и имате ли впечатления от KRK Rokit G3.

 

 

Редактирано от H.R.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използвам в момента Presonus Eris 4.5 точно за подобни цели. Чист звук, имат мощност, ама нешо им липсва и ще ги подменям.

Не съм лично запознат с посочения от теб модел, някак си чисто визуално не ме привличат и съм предубеден. Но изчетах доста ревюта, говорих и с консултантите в няколко магазина, и всички до един препоръчаха Yamaha HS5/HS7, като 5 ците са в този ценови диапазон. Може да погледнеш като варианти Adam TV5/TV7, Tannoy Reveal , JBL 305P. Имат положителни отзиви.

Лично аз стигнах до извода, че няма как да добиеш представа от каквито и да е ревюта, ако не тестваш колоните в твоята стая, с твоята апаратура. Така че стреляй смело, има вариант за връщане на продукт, ако е закупен по интернет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Случайно има едно сравнение в тубата точно между KRK Rokit G3 - 5 и Yamaha HS5

KRK Rokit G3 - 5 и Yamaha HS5

Но както казваш - трябва да са на живо до теб да се чуят в действителност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От този клип, за мен лично КРК са с повече подчертани ниски честоти и не достатъчна яснота при средите, където Йамахите изпъкват, за сметка на басите. Но това е през моите Пресонус колони. Ако са други колони, ще звучи различно, както и слушалки.

В магазините чух въпросните Yamaha, заедно с Genelec 8030 и Adam a5x/ a7x. Yamaha звучаха малко стерилно, повече неутрално, докато Адам като че ли оцветяваха звука. Genelec си бяха ОК, ама без подчертани ниски. Все пак прослушването беше в магазин, с изолация, и с комерсиална, вече миксирана и мастерирана музика, значително голямо, да не кажа огромно помещение.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм за сравнението между KRK и Yamaha. През наличнaта PC системка Creative 5+1 чувам същото като теб - при КRK изпъкват басите за сметка на средни и високи. При Yamaha няма толкова баси, но важните за китарата средни и високи са определено по-добре. Явно някои неща си се отличават дори да ги слушаме през различно озвучаване. 

Прави впечатление разликата в струнните инструменти колко по-отчетливо се чуват при Yamaha ( Dream a Dream - около 5:50), а и гласовете. Усеща се наистинa при Yamaha някаква стерилност, но всичко сякаш е по-ясно. KRK сякаш са по-направени за техно музика - може да не съм прав съвсем но...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тоя ценови клас освен KRK и Yamaha са и JBL 305P MK2 

https://www.thomann.de/gb/jbl_lsr_305p_mkii.htm?ref=search_prv_7

 

Освен това KRK в момента имат нова серия G4 - която се очаква много скоро 6.5 инчовите KRK Rokit RP7 G4

https://www.thomann.de/gb/krk_rokit_rp7_g4.htm

 

Иначе каквото и да си избереш от тези няма как да сбъркаш, освен че те ще звучат различно в твоята стая от магазина, то и нашите уши чуват различно от тези на продавач консултанта и т.н. В крайна сметка каквото и да си вземеш - като свикнеш с него и слушаш достатъчно референтни записи - ще знаеш много добре как искаш да звучат и твоите като ги правиш :)

 

 

Редактирано от JetMan
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Ако помещението, в което ще слушаш не е много малко като площ, препоръчвам 8 инчови монитори. Бях преди и с 5ци, но ниските честоти не ги чувах много добре. Сега нямам оплаквания. При всички случаи обаче трябва да помислиш за акустично третиране на стаята. С тези монитори съм към момента.  http://www.jblpro.com/www/products/recording-broadcast/3-series/lsr308#.XJs7cf0zbcs

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.