Jump to content
Българският форум за музиканти

TONY

Уран 242 - търсим певец, вкл. може да е и баскитарист или клавирист

Recommended Posts

На репетиции групата свири добре, заповядайте да ни чуете. Неангажиращо.

Нямам записи, които да представят  добре състоянието, затова е добре, да дойдете и да чуете на място.

Мога да кажа, че групата е сработена, имаме достатъчно готови песни за свирене пред публика. * месец, два и може да стигнем да самостоятелно клубно участие

Отделно има готови авторски песни, за запис на албум.

2 китари, бас и барабани. Единият китарист пее, примерно Металика, Мегадет, такъв тип вокали.

Основният вокалист, ми се иска да е, условно казано, метъл тенор.

Басист за свирене на живо и за репетициите, има.

Ако обаче, освен певец, сте и много добър бас китарист, ще е супер. За предстоящите записи ще ни трябва един добър басист.

Или пък , ако свирите на клавир, пак е ок.

Кавъри свирим различни, на любими метъл и рок банди, примерно Мейдън, Джудас, Сабатон, Металика, Мегадет, Ранинг уайлд  и тн. кавърите са си кавъри.

Основно е авторската музика. Имам песни, които определят основният стил и те ще бъдат в албума, както и няколко странични блус, рок, пънки парчета. Да не свирим едно и също, нон стоп.

 

Албума ще бъде, в този стил, тук записите са некачествени и са само за разучаване на песните и добиване на представа. Мисля, че може да направим един як албум.

 

ето за какво свирене на бас иде реч, ако имате това ниво, супер -

 

 

Ето такъв глас също би паснал добре на групата, това е първият ми домашен запис 

 

Вокалиста, изпял Принца на мрака е русенец. От Русе е и вокала на бившата ми група Аквилон. Такива вокали, примерно също ме кефят. 

 

Дотук , това са 10 песни. ето го албума.

 Живата вода, изпълнена от Уран е малко по-различна. Ето как сме я свирили преди няколко години в Адамс. Сега би трябвало да е и малко по добре, изпълнението. Е, от този състав, останахме само аз и Евто. Променят се нещата, което сигурно е за добре... трябва да има развитие. И благодаря, на хората, участвали досега в групата!

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Уточнение - по принцип се репетира вторник, в ММГ. 

 

Лирическо отклонение. Стана ми интересно и си припомних, кои пеещи басисти знам, харесвам.

Джак Брюс, Пол МакКартни, Джийн Саймънс, Стинг , Роджър Уотърс, не съм фен на никой от тях, Питер Ситера(Чикаго) го харесвам как пее.

Глен Хюс, който е оставил сериозно творчество в различни стилове - хард рок, фънк, блус. На него съм фен, без да припадам по пискливият му глас.

Уикенда ще му преслушам част от албумите, със сигурност ЛА Блус ауторити от 92, като студент много го слушах, излезе след Стил гат дъ блус, може би повлиян точно от неговият успех. Имайки на предвид, че Гери Мур и Глен Хюз имат общ албум и то най добрият от хард рок периода на Гери Мур. Да добавя и соловият албум на Тони Айоми, под името на Блек Сабат пак с Хюз.

Естествено Легендата, човекът, чийто живот бе рокенрол - Леми Килмистър!

След Леми следва Конрад Лант , ху дъ фак!? - Кронос от Венъм! Тръгвайки по стъките на Леми, Кронос създава блек метъла и повлиява сума групи в началото на 70-те,

вкл и Слеяр, където Том Арая е пеещ басист! Директно повлиява и Коуртън, който създава Батори, като Венъм клон, но през 90-те дава началото на новият блек и викинг метъла. 

Викинг метъл - вчера открих една банда, която ми хареса . Манегарм, трио, с пеещ басист. Марко Хиетала , Найтуиш и тн, също е викинг метъл пеещ басист.

Е, изброените след Леми , са повече ревящи басисти. На любимците ми от Швейцария, Коронер, които са техно траш, вокалите пак са приглушени, такива едни.

В смисъла на яко пеещи вокали, каквито има в Новата вълна на британският хеви метъл, басистите са си басисти, певците - певци.

Не се сещам за басист, който да пее вокали ала Дикинсън, Гилън, Дио, Халфорд, Шепърт, Майкъл Киске.

 

За Уран се надявам да намеря подходящият вокал. Свирене на бас, като екстра е ок.

Да отбележа и българските пеещи басисти, които харесвам. Кирил Маричков, който освен добър басист е и великолепен тенор.

Наско от мелъди периода на Импулс ( Ако ти си отидеш за миг)

Така, че има някаква минимална надежда, за Уран да намерим третият....

Редактирано от TONY

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пропуснал съм двама, които трябва да се споменат.

Джеди Лий, е страхотна бас машина, пеенето му не ми е баш по вкуса....ама е велик. 

Леми - Кронос - в щатите Том Арая, но в Германия съм пропуснал Томас Ейнджълрипър от Содом.

Хубаво нещо са пеещите басисти, но като няма, съсредоточавам се в намирането на вокал.

А вокал, трябва сериозно за групата.

Този уикенд поразучих едно парче, което ми се иска да го кавърираме. Dont feer the reaper.

 Певец си трябва....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Песен едно:

1. Два пункта са интересни:

единияТюна :)  /сам се досети на кое/

2. Как успяхте да свиете звуковия спектър до такова изтъняване? С какво направихте тази "преса" на финалния микс?

Песен 2:

Смъкнете я с един тон да не мъчите вокала Налага се корекция на повечето "Ш" на вокала. Обаче деесерите мачкат. Все пак има начини (и пак : Тюна!)

 

Песен 3

Какво ще кажеш за текста? Аз не мога да чуя нищо от интересната идея за "мантра" в началото (или молитва - може би) Защо я затиснахте с инструментала?   Ами нататък - мрак, принц, плът, смърт - познато ли ти звучи? Клише ли е или не. Или при Тони с готината фаца - тези неща ще ги пренебрегваме. Пак транспозер - поне 1 тон по-ниско. Височините издишат. 

песен 4

Тук няма да споменавам какво влияние ви е вдъхновило, защото е българска известна група, а такива не коментирам дори да ми предложат бутилка уиски :) 

Тони, като цяло си готин. Че и си ми приятел по виртуални контакти от самото начало. Добри идеи, имаш фантазия и си емоционален и трудолюбив колкото трябва. Ама при смесването - финалния микс и после мастеринг - програмите (ако ти правиш това) - този компресор ли е какво е - дето свива звуковия спектър - мисля, че трябва да го смениш Дай обем на целия запис. Сигурен съм, че няма да ти е проблем. Разбира се - ако си търсил точно такъв "изтънен, свит, плосък саунд, притиснат сякаш с менгеме"  съзнателно - тогава ще се откажа от написаното. Защото красотата на нещата по принцип е в разнообразието. Може точно този вид миксиране да се хареса на повече хора. Имаше един художник... с една линия само нарисува нещо и покори света. Желая ти успех, Тони. Имаш предостатъчно енергия и едъхновяващ външен вид - на истински рок музикант. А визията е важна. Опитвал ли си да пееш като фронтмен? Би било интересно да чуя.

  • Like 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Здравей,  радвам се, че даде този коментар.

 

Запис едно е компилация от 7 песни. Вероятно става дума за аутотюн на вокалите. По принцип съм закупил един ТС Електроникс интонатор,

но нито съм го разучил, нито почнал да го ползвам. Ако се намери нов певец, тогава ще му мисля, дали трябва да го разучавам.

По принцип, китарите ме кефят да са настроени в стандартно Ла 440 херца. Ако на новият певец, му е необходимо, бих свалил с половин тон. По дропнати китари не ме радват.

Аз съм си композитор, текстописец, китарист и както бе казал, чичо Митко от Фоноекспрес, идеолог на Урана.

Звукозаписа ми куца. По обективни и субективни причини. Нямам акустично третирано помещение. Имам проблем с чуване и определяне на честотите, това се тренира, има курсове онлайн, трябва да си платя и изкарам такъв. Курсове за миксер също. За мастер, по натам. Иначе, си мисля, че съм идеен от към какво,как и къде да звучи, т.е. на запад, това е продуцента. По принцип, смятам друг да записва, а аз да казвам кое, как искам. 

Сега правим запис с другата ми банда, басиста и барабаниста ми дадоха готин запис на бас и барабаните, тракнах си китарите ( останалите казаха, че са много доволни), снощи певеца трябва да е записвал, и накрая ще си се смеси там, където е записвал певеца... Чиста работа...

Ако успея да намеря певец за Уран, не смята аз да миксирам и мастерирам крайните записи. Най - много да си тракна китарите.

 

За текстовете, много съм доволен от себе си, мисля, че може би след време ще ме оценят. 

4 - Живата вода. Тя е по музика на Иван Цанов, текста е мой. Какво го  е вдъхновило.... не знам , преди това беше някакъв текст за стареца и морето, доколкото помня.

Хармонията е доста често ползвана....Има я , примерно и в One of us - Joan Osburne, тогава беше хит, може от там да се е вдъхновил Иван.

Айрън Мейдън я ползват в ен на брой песни.  Предполагам имаш на предвид, че сме били вдъхновени от БТР.

По принцип, като направихме Аквилон 2000-та година, БТР бяха  актуални и честно, както си правихме кавър репертоара гледахме от тях  - имахме твърди - Мейдън Металика, но и Скорпиънс, Рейнбоу, Гънс, ЗЗ Топ, че и Лейди на Моджо, Калифорникейшън РХЧП, Брекфъст ет Тифани, май и песента от сериали Приятели и още вече не помня.... Живата вода определено е балада, тип Скорпиънс - БТР. За Уран съм вкарал твърда част след солото преди припевите... навремето автора не беше съгласен с  нея.

Същата хармония съм ползвал и за припева на Бойната песен за Дойран. За нея съм се вдъхновил директно от историята, не от Епизод.

 

Та си прав, че скапвам крайният микс, нo дали е заради компресор или от общо неразбиране на процеса, честно, не знам...

Желанието ми е в крайна сметка, да имам запис поне с качеството на Шепа дъжд. Тези дето си ги правя вкъщи са ми с идея да бъдат, като скици.

 

 

ПС - ревящите гласове са мои. Имам някакви блек метъл влияния също...и не мога да пея.....

Редактирано от TONY
  • Like 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Получавам разни писма от сайтове за звукозапис. Едно от тях ме подтикна да си направя Enneagram тест . 

Този, който ми даде идеята е професионалист, а от теста му излиза, че е перфекционист, което за човек, занимаващ се с записи е супер.

Стана ми интересно да видя за себе си. 

You are most likely a type 7 Taking wings into account, you seem to be a 7w8.

Type Seven is spontaneous, versatile, acquisitive, and scattered. 

Type 7 – The Enthusiast Enthusiasts are always busy, but are also spontaneous, versatile, and like to seek variety. You can be a little scattered, impulsive, and impatient. Your basic need is freedom and happiness, and you hate missing out on experiences. Your life is all about keeping yourself excited and occupied with fresh things.

Type Eight is self-confident, decisive, willful, and confrontational.  

Type 8 – The Challenger Challengers are powerful, decisive, and dominating – they tend to be in charge and lead the way. You can be a little controlling, and don’t like to have other people in charge of what’s going on in their lives. Vulnerability is hard for you. Ultimately you want to be self-reliant, strong, and important, with total control over your life.

https://metro.co.uk/2018/03/23/everyone-work-enneagram-personality-type-7410291/

 

 

Излиза, че съм Ентусиаст, обичащ предизвикателства. Може да е полезно, за някой евентуално желаещ да се включи към групата.

А като Визионер, ето какво очаквам.  Добре е да е над 25 години, да има Metal Heart. Т.е. да чувства класическият хеви метъл, като своята музика.

Хард рока на 70-те, спийд , пауър , траш , прогресив метъл влияния, АОР, че блек метъл . Всичко е ок.

Не е ок - сиатъл депресар, ню емо метъл. Това е очевидно, но все пак да си кажа... дет метъл също, корове разни. Не са нашата бира.

Външен вид, небрежно спортно, метълски е ок, знаете как изглеждат Мейдън, Саксън....ако обича окови и вериги, пак е ок, но не е ок да се прави на някой друг,

супер ок е да пее като Роб, но не и да се изживява на българският такъв ( не правим трибют).

Музиката и текстовете за първият албум, ако има такъв, вече са измислени. Албумът просто трябва да се запише...

Ако иска да се изявява с музика, текст... ако нещата се случат, по натам ще има следващ и тн...

 

Редактирано от TONY

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

12.03 ще имаме репетиция с прослушване.

Ако има заинтересовани, заповядайте. Естествено, бих искал да има повече от един желаещ...

Може да пробваме някое от авторските на български, може някой кавър. Текстовете не е нужно да се знаят наизуст, може на листче, може на таблет, телефон. Примерно -

ЖИВА ВОДА

Тиха вечер е зад мене,

Бавно мракът се сгъстява

И небето тежко стене

Аз съм негов плен

 

Този спомен се завърна

Сила в мен освободи

И живота в мен остави

Своите следи

 

Хладен здрач, бяла луна

Сиво небе, звездно дете

Бездна в нощта, през нея тръгни

Жива вода там намери

 

И ще светне месечина

Пътеводна светлина

Чувам глас да ми нашепва

И ме води в мрака на нощта

 

Ще открия свойта орис

Ще се преродя

Звезден прах ще ме покрие

Пил от живата вода.

 

 

 

Хладен здрач , бяла луна

Сиво небе, звездно дете

Бездна в нощта, през нея тръгни

Жива вода там намери

Редактирано от TONY

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледали ли сте това чудо , Годишни музикални награди на БНР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Издържах две изпълнения.... колкото и зле да сме от УРАН242, чак толкова не сме.:topicsux: надявам се.....

 

Лека нощ! -_-

 

ПС -

И небето тежко стене

Аз съм в негов плен

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От пеещите басисти съм пропуснал Петер Вагнер, по пряко PEAVY, не знам дали прякора е свързан с американската фирма, може да е ползвал усилватели, бас китари...

 От пеещите китаристи  ме кефи Ролф Каспарек или Рок ен Ролф -  един познат барабанист е готов да спретнем трибют на Running Wild. (любима група са му и им знае песните)  Това няма общо с Уран.  Но ако някой пее добре пиратски метъл(добре е да свири ритъм китара или бас), да ми се обади.

Ако някой реши за 12.03, също да ми се обади. За друг трибют също,  примерно Мейдън. Имам басист за него, който е ок със стила, може да съвместяваме Уран и трибют.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-горе бях писал, че съм записал китарите за едно парче на другата група, в която свиря.

Ето резултата - 

https://drive.google.com/file/d/1SHhTiHCIwEQOHd1bOtXslRdVjhh3FaUV/view?fbclid=IwAR0aX6U50MNkP9hoLvNhLPJO0BYJfDhtEprKHuaNVAFVnSgZRdYyI4HW79A

 

Един човек,  ми писа, как намира тази група Зомби бар, цитирам 

*Изследвам българската рок сцена, за мен нямате аналог. Мога да ви сравня единствено с Епизод от преди 1990.*:dance:;):whistle::cheers2:

 

Дали това е така или не, нямам идея (е, ласкае самочувствието), това е негово лично мнение....Но като си чух записа, си казах, я май(юни, юли) наистина може да се сравняваме с групи, като Епизод, Еталон. Ми пуснете си ги и ни сравнете ( в смисъл, че като първи запис , скачаме доста добре  за бг Рок).... няма да се обидя, ако кажете, че харесвате Зомби, повече от Уран. Един приятел китарист, миналата година, така ми каза - Да не се обидиш, ама харесвам повече Зомби. Е, :) няма!

А сега, български певци, ако може да изпеете песните на Уран (толкова добре, че да може да скочим и с Уран напред) и може да усетите потенциала на Уран242, въпреки моите кофти записи(което значи да имате музикална фантазия и усет) ще направим албум, който да си заслужава усилието, което неминуемо ще трябва да направим.

 

ПС - Лунатика, който е развит кавър на Тротил, не е завършено мастериран, може да давате мнения и съвети , ще ги предам на който трябва.

Между другото, солото ми е на планирана импровизация.. и е първи тейк. Па, добре е за такова.(спрямо нивото ми)

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наборе ето една моя песен от началото на 90-те, първия албум на  СЕЛЕКТ, мисля че има сходства тук там в китарните партии:

Записа е кофти, тогава се правеха на касети и не съм успял да го съхраня максимално добре.

 

  • Like 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Ами ти кажи, от къде си се повлиявал.

Ето го оригинала , мисля издаван на малка плоча 1990 -та 

 

И това не е първият запис на Лунатика.

Тротил , според мен са първата българска Хеви Метъл група.

Като състава, който видях за първи път и на който станах фен, някъде 1986 година, вече свиреше това парче и соло китариста ми бе записал 4-5 демо песни още тогава!!!

Доколкото знам, само Оазис ( групата на Звезди) може да има някакви претенции, те да са първата ХМ бг група, но така или иначе, според мен това са Тротил.

Аз бях и съм фен на този състав на Тротил - Александър Диневски -соло китара, Ивайло Диневски - бас китара ( Ивайло е и много добър китарист, свири заедно с барабаниста на Зомби бар , в една група RP Band), барабанист - Манол (не се сещам фамилия) и певец Костантин Елшишки.

 

За мен е привилегия, удоволствие и късмет, да съм китарист на новата група на Коцето.

Като за начало правим наши трактовки на песни от предишните банди на Коце - Тротил, Високо Напрежение и Неон.

Вече сме вкл. едно мое авторско - Чалга пачавра, както и един кавър на Жоро Минчев

Алекс Диневски е супер як пич и китарист. Вдъхновение, както казах, още като станах фен на Тротил 86-та, отидох при него с касета ( хромна Сони, което за онова време си беше лукс), на нея вече бях записал американската траш метъл банда Дистрактор ( не са германците Дистракшън) и Алекс ми записа останалото място с парчета на Тротил.

Така, че Лунатик е поне от 1986-та!

Алекс е фен на Майкъл Шенкър, Джудас, влиянието им се усеща в музиката на Тротил. Като към момента, с певеца им Драго, който е и клавирист,

според мен са повече ориентирани към хард рока, с песни на английски. Джудас Прийст влиянието е силно и при певеца, на последното им участие в Адамс,

имаше част с авторски им песни, както и Джудас трибют.

Моят подход е да проявявам, творческо отношение при кавърирането. За което имам карт бланш от Алекс. Ивайло ми каза, че предпочита да са по буквални, за което се надявам да си промени мнението. Според мен няма нужда да се опитваме да правим песните буквално едно към едно. Както бих опитал с песни на Мейдън и Металика.( на които имам и ТАБлатурите <_<)

Тук идеята е да направим реверанс към групите и творчеството им, в които е пял Коце. И да опитаме да намерим своето лице.

Пък и да се опитвам да изсвиря буквално партиите на Алекс, ще се проваля. Ако можеше да ходя на уроци при него, но няма тази възможност....

И така, аз влагам себе си, в песните на Тротил, Високо напрежение и Неон.

 

Сега, ако извадя и късмет, да намеря класен Хеви Метъл певец, като Коцето и за Уран.... ехеееее :ok::rocker::music336:

Редактирано от TONY

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам ,че влиянието е от всичката музика, която съм слушал по него време.  Докен беше една от групите, която ми е оказа влияние със сигурност.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво ти е парчето. Единствената прилика, която забелязвам, че първите три такта на куплетите на двете песни звучат индентично.

Което може и да е случайно, въпрос на хеви метъл стилистика. Не знам дали, ако не беше казал, щях да си мисля, че Дон Кихот е повлиян от Докен.

Петък сутринта , преди тези постове си бях пускал Докен, просто за приятно започване на деня. Сега, дали ти ми повлия или не, но действително парчето

напомня за Докен. Включително и вокалите. Солата са ти доста готини. Не бих казал, че си опитвал да рипнеш Джордж Линч.

Записа ми звучи добре. Този звук на китарите, правен в началото на 90- те и то в БГ, направо е супер. Мисля, че съм чувал и други банди с такъв звук от онова време. Я си кажи  с какво си записвал!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.