Jump to content
Българският форум за музиканти

sonata_composer

Търси се разбирач на до ключ!

Recommended Posts

Добър ден, колеги, 

Та, имам един изпит в унито, на който трябва да свиря на до ключ произведения, някакви малки откъсчета, ама материала си е цели 16 страници! Та, има ли някой тук възможност да ме научи как се свири на пиано до ключ в различните му цели 5 на брой разновидности? Наистина ми е много трудно да разчета! Имам време, не е задължително сега да го взимам [ вмомента съм в изпитна сесия],  но до началото на Юни трябва да се явя и да го взема! Предмета е Свирене на Партитури, като партитите са на до ключ 2 петолиния или до ключ плюс солов и басов ключ плюс на различни петолиния. Досега не успях да намеря и един преподавател, който да може да ми обясни как да го свиря туй, повечето се отказват. Готов съм да заплащам за тези уроци! Давам снимка на материал от първата страница с ноти. 

noti.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Съвет трудно мога да ти дам, аз също съм се пробвал да свиря от оркестрови партитури и ми е било голям зор, но магическа пръчка за тези неща няма, просто на всеки ключ различните ноти стоят на различно място. Научаваш го кое е и свириш, трябва си практика. То е като със сол и фа ключ, няма разлика :) Пак да кажа: ако питаш дали има някакъв трик, дето някой да ти го покаже и от утре да почнеш да го четеш като сол ключ - няма :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Бъркам си пръстите, при 2 преподавателки отидох на консултация, викат ми, че нямали възможност да ме научат. Е, знам, че няма трикове, ама ако го назубря със солов и басов ключ след тва ке се объркам като ми посочи определен откъс да изсвиря кой е и как се прави. Всъщност има трик да учиш на басов ключ - там нотите са на малка терца като символ от соловия, ама с октава надолу, така че все пак е по-лесно. 

Edited by sonata_composer
добавяне на информация

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, sonata_composer said:

Всъщност има трик да учиш на басов ключ - там нотите са на малка терца като символ от соловия, ама с октава надолу, така че все пак е по-лесно. 

Еми да де, същата работа. Ти нали ги знаеш всеки до-ключ на колко е, защо трябва да ти го казва някой? Средната част на символа за до-ключ се слага така, че да посочва на коя линия седи средно до. Аз съм свирил само от алтовия до-ключ - този, който се ползва за виолата и си знам, че там нотите все едно на половин тон (и една октава) под тези на сол ключ. Примерно виждам нотата ми (по сол ключ), а свиря всъщност фа (с октава надолу). И те така и за останалите ключове. Задачата е много тегава, признавам, но си трябва просто свирене :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

да де, ама пробвай да научиш на сопранов или на теноров. Бъркам си пръстовките, 3 месеца седя на първата страница и не мога схвана, особено с тоналностите! То си е егати и гадното! 

Edited by sonata_composer
печатни грешки

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нищо. Ще мамя. 

Сори. 

не мога, пиша ги в програмата, транспортирам на сол и фа ключ и това е. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.