Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ с Pro Tools и Focusrite Scarlett solo studio 2nd gen


vladopi4a

Recommended Posts

Здравейте, наскоро подарих на дъщеря си  Focusrite Scarlett solo studio 2nd gen. Има желание да си прави вокални записи и да свири на акустичната си китара, съвсем любителски. Към картата свалих на лаптопа и софтуера на Pro Tools . Направихме регистрация и инсталирахме според инструкциите в сайта. Според мен всичко си работи съвсем нормално, но имаме доста въпроси, понеже нямаме опит с подобни програми. Изгледахме доста видеоуроци, но и двамата си нямаме представа от възможностите на софтуера.  Основната идея е да вкарва ефекти на вокала си и да записва. Ако има хора от Стара Загора, които са наясно и може да ни да ни дадат насоки моля нека пишата или да ми звъннат - 0887665033 Владимир. Миналата година направих хубава гроздова ракия, ще почерпя .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Зашо сте се насочили към Pro Tools? Разгледайте в интернет и си изберете от безплатните DAW, има варианти.

Също така е хубаво да изясните дали искате да записвате вокали и после да ги обработвате с "ефекти" или да записвате с "ефекти" и после да се чудите за какво става дума.

Наи- лесният (силно казано) вариант е с т.нар готови настройки/пресети. За целта си купувате EZMix и вокалните им разширения. Те са готови и директно се използват (друг е въпросът дали стават). Също така разровете се , има доста форуми и сайтове, където се обсъждат техники на запис и обработка на вокали, плъгини и пр. Не на последно място е и какъв микрофон се използва. Записването е най-малкият проблем. Какви колони се използват? Вградените в лаптопа не стават.

Друг съвет, който мога да ви дам, е да си закупите видео уроци, където подробно се обясняват общите понятия, техники и прочие (не се занимавам с вокали, затова говоря общо, но принципите са сходни). Имате да попрочетете доста преди да записвате.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже вече 3-та година вървя по тоя път :) да си каже и моето мнение. Pro-Tools си е много хубава програма - реално е в TOP листата. Аз лично си избрах Ableton Live поради това че в интернет попаднах на любителски видеа на музиканти които ме впечатлиха и всичките използваха Ableton. Често като говоря с познати и някой казва - ее това не става трябваше да почнеш с Pro-Tools или с Cubase ( всеки си има предпочитания ). 

В последствие видях, че реално продукта който ползваш изобщо не е от голямо значение - всеки от тях има някакви предимства и съответно недостатъци. И да купиш най-скъпия софтуер - по добър музикант/звуков инженер няма да станеш докато не го научиш :) 

Важното в случая са уменията. Този който може да прави музика с Pro-Tools ще може да се оправи и други продукти и обратното. Въпреки различните функции и бутони и ефекти - принципа на тези програми е един и същ - и не напразно ги наричат DAW ( Digital Audio Workstation ) 

Със същият успех виждам хората си ползват Cubase, FL-Studio, Logic Pro, Reaper ( който май е безплатен ) и т.н. 

В един от любимите ми канали - показват как може да запише цяла песен само с един телефон. И крайният резултат е супер. Тоест човек като знае какво трябва да направи за една песен и си има изработена схема в главата 1,2,3,4,5 .... то софтуера е нещо което може да му улесни процеса. 

 

Така че избора не е най-сложното нещо в случая :) - обаче пътя нататък е сложен. И принципа е на ден по лъжичка. Уроци в интернет има много , но когато човек е нов в някаква материя му е трудно да отдели правилните от грешните , и е трудно да избере уроци подходящи за неговото ниво. С търпение обаче и практика се натрупват и знанията. Това което ви трябва е следното: 

 

1. Приличен микрофон за връзка към Scarlett-a , тук например в тази тема сме дали доста насоки за бюджетни микрофони. ( има по 50-60$ )

2. Умения да боравите с програмата Pro-Tools ( или която изберете ). Тези програми напрактика имат безкрайни възможности и в пълните им версии са абсолютно професионални приложения - съответно не са елементарни за ползване. Човек лесно може да се изгуби във всичките цъкалки вътре. 

3. Умение да направите хубав запис в програмата - под хубав запис имам предвид настройка на скарлета и чуствителността в Pro-Tools - така че да имате читав основен файл. Да не е прекалено тих, да не е и прекалено силен който да "клипва" 

4. Умение да си добавяте ефекти към вече записаният вокал - като Reverb/Delay и т.н. който да украсява изпълнението. 

5. Умение да си миксирате музиката и вокала - често инструментала и вокала се записват отделно и после се смесват - с цел да се сложат различни ефекти на съответните записи. 

6. Умение да правите базов мастъринг на крайния запис - иначе звучи постно и слабо като се качи в Youtube :) 

Списъка е дълъг и продължава. За всичкото това обаче лесен  и бърз урок няма. Всяка една от точките иска доста гледане на уроци и най-вече опит - а той си идва с практиката малко по малко. 

Така че моят съвет е записвайте и подобрявайте нивото с всеки следващ запис. Малко по малко ще дойдат нещата. Лично на мен ми трябваше повече от 1 година за да почна да разбирам - какво ми трябва, кое не разбирам и за кое да чета :) - през това време бях като изгубен а си накупих солидно количество техника. Въпреки че в началото е хаос, това не означава че не успях да записвам музика - записвах си я, тогава ми харесваше и сега като я слушам виждам какво ми е липсвало и си я преработвам с новите умения които съм натрупал. 

В интернет буквално има всичко нужно - и може да се започне с елементарни уроци като този 

 

После като го изпипате - минавате на следваща фаза - ефекти, вокали , инструментали ... Дори и някой да дойда на място при вас за 2 часа - няма да ви стане по лесно - напротив ще чуете толкова нови термини, че след 20 мин вече няма да може да слушате :) -  и не се страхувайте да правите лоши записи, хубавите идват след тях. 

В следващото видео Ed Sheran казва че в началото всички са зле много :) - но след практика , практика .... 

 

 

За мен лично най-сложно ми се вижда обработката на вокали - защото там материала е много суров, и ако не се обработи поне елементарно , то лошият резултат се чува веднага. Ако се записва от синтезатор - дори и без много обработки звука може да е супер - повечето модерни машинки си вкарват яко ефекти. 

За вокал обаче се прави така нареченият Vocal Chain - който обикновено включва следните елементи 

- Autotune - pitch корекция , не е задължителено, но зависи от изпълнението и изпълнителя най-вече. 

- Gate - това обикновено е ефект който слага праг на звуците които се чуват - да се избегне фоновия шум на компютъра , вдишванията и т.н. 

- De-Esser - от името се вижда, че това трябва да намали неприятните S звуци :)

- Compression - компресия на звука - да се намали динамиката между най-тихите и най-силните части на изпълнението. 

- EQ - това вече е малко по трудно, с корекции може да се премахнат дразнещи и натрапващи елементи от вокала като примерно особености на конкретния микрофон или пък на гласа на изпълнителя. 

- После почват Delay, Reverb и т.н. - Разните му "Ехо" ефекти на гласа, като често се слагат няколко различни вида от всеки от тях. 

- Saturation Ефекти - които правят вокала по "топъл/Warm" 

 

Написано изглежда лесно, да се изпълни с правилния ефект си е изкуство :) - тук във форума има и професионални звукови инженери които правят това и съм сигурен, че биха потвърдили, че това не може да се научи за 1 месец. 

На мен лично ми помагат видеа като тези: 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.