Jump to content
Българският форум за музиканти

Вокална кабинка


Recommended Posts

Тия дни пътувах много и нямах възможност да пиша. Аз за пирамидките още не мисля, виждал съм оферти в продавалника, иначе като бивш пушач не ме притеснява ако миришат на цигари, но по-скоро ме притеснява дали ще са качествени. Иначе бях виждал по десет лева на парче. Аз първо кабинката да завърша... Да вляза вътре  вечер когато хората бръмчат с колите прибирайки се от работа и да не ги чувам... После чак ще мисля за третирането на вътрешността. Опцията отвътре да е само плочки от облицована в плат вата отпада, мойто момиче категорично е против заради частиците, то и аз съм параноик по принцип... иначе сигурно така бих направил. Хем спестяваме от пирамидките, хем е по-лесно. Аз говорих с хора които могат да ми помогнат, сега ще пробваме дали първо можем да намерим материалите оттук, МДФ 9 милиметра и бичмета, да изрежем всичко и после ще поръчаме сигурно вата, за ватата нямам доверие да е нещо "местно", искам да поръчам наистина такава каквато трябва, всякакви измекяри има. Май сме се спряли на вариант в който само се сяда, хем ще е по-удобно за сглобяване и пренасяне, хем ще е по-лесно за направа. Аз не свиря на китара, но се надявам вътре да е удобно и за две миди клавиатури, докато записвам вокали обикновено записвам и падове, лийдове, така съм свикнал да си акомпанирам, ама ще вкарам две малки двуоктавни клавиатури близо една до друга на подставка и лаптопа за тракинг дето ползвам, той ще трябва и за четене на изреченията при запис на аудиокниги. Мисля, че ще се съберат тези неща. Малко бавно става процедурата по изработката при мене, завися от много хора за направата и често пътувам, ама ще пиша тук за всичко и въпроси много сигурно ще изкочат още.

Аз се чудя и друго, ама сигурно е тъпо - ПВЦ плоскости дали могат да заместят МДФ-фа? Не знам и каква ще им е цената, но  най-вече ме притесняват свойствата им за изолиране, сигурно е тъпа идея но до нас има ателие за изработка на врати и прозорци и такива неща и ако говоря с човека и му кажа каква идея имам и ако не ме направи на луд може и да стане нещо хихи. Знам, че е тъпа идея, но само я нахвърлих, какво мислите? В смисъл сандвич ПВЦ-вата-ПВЦ?ь

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За пирамидки ако решиш виж тук - Цък. Преди години когато живеех в софия веднъж ходих до склада им и си спомням, че цените им бяха най-изгодни. Имаха няколко вида пирамидки. Най-скъпите им бяха Файърлекс, но и най-плътни и качествени подобни на Auralex. Спрямо твоя бюджет може да видиш цените на по-евтитите. Инъче го остави този МДФ - не е подходящ за целта. Jabs ти препоръча ОСБ, също според мен и със шперплат ще стане добре отвън. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ПВЦто е леко. Трябва ти някаква маса в стените иначе съвсем нищо няма да стане. Шперплат, ОСБ, гипскартон, нещо по-тежко...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих избегнал т.нар. "пирамидки" и бих използвал вата от вътрешната страна на кабината. По мой опит от третиране на различни помещения за репетиции/записи през годините (последното е 60 кв. м. и се превърна в проект без ясна крайна дата - винаги има още нещо, което остава да се направи по акустиката) по-евтините "пирамидки" действат ефективно над 1 - 1,5 килохерца, а в по-ниския регистър нямат никакво влияние. Освен това дори в евтиния вариант са по-скъпи от ватата като цена за кв.м.

Платове на достъпна цена за покриване на вата могат да се намерят както по обяви, така и в магазини. В магазин до Женския пазар бях попаднал на плат, който беше тъкан като ръкав и чиято ширина беше около 70-75 см - достатъчна за да се вкара вътре парче вата. Лесно, бързо и удобно за работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

https://m.imgur.com/a/MNGV1

https://www.pinterest.com/pin/454933999849630598/

http://cameronmoll.tumblr.com/post/56532950565/diy-collapsible-sound-booth

Търся друго пък все попадам на кабини, включая някой глупости, разбира се...

 

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново, извинявам се, че чак сега пиша. Разбрах го това за PVC-то, разбира се, че не може да се ползва, то е тънко и вибрира лесно, ще си е като един вид мембрана и няма да изолира... Колкото и леко и удобно да може да се получи. Същото важи и за фазера. 

И аз имам такова подозрение за пирамидките, представям си такова тясно помещение нетретирано за честоти под килохерц и половина, какъв ад от резонанси ще стане леле...  Но Плат върху вата не може да ползваме, падаме си параноици, колкото и лесно евтино и удобно да е така.

jabs, идеята от първия линк който постна, да се замести ватата със стари вълнени неща, играчки, пълнежи от дюшеци и такива неща ми се струва МНОГО примамлива, хем че имаме такива неща и то доста, вълна от дюшеци и такива неща имаме доста в мазето, хем че ще спестим от вътрешни стени, направо мисля така да направя. Имам подозрение, че ватата е по-добър материал за изолация, но това че имаме много вълна и че не отделя частици много ми харесва и направо така ще опитаме, имам усещането, че ще се получи.

Идеята на пича от клипчето което публикува, много ми харесва, гледал съм клипчето още преди да пусна темата. Това е брутално лесен и удобен вариант, ако мислех, че ще е достатъчно ефективен за звукоизолация, щях направо да го направя без дори да притеснявам хората от форума... Аз мисля, че тези акустични одеала които човека ползва ще са достатъчни за да направят "мъртва" среда в будката, сигурен съм, че звукът който ще улавя микрофона ще е предимно директен и после обработката ще е песен, но имам ужасното усещане, че тая система никак няма да изолира от от външната среда, като минават коли отвън ще че чува в микрофона а на нашата улица денонощно минават коли.  А може би греша? Аз наистина не съм сигурен, как мислиш, ако покрия почти херметически с такива акустични одеала цялото "скеле" от PVC тръби, мога ли да се надявам на някаква поне прилична звукоизолация? Ако не, значи директно започвам това с вълнения пълнеж и плат за покритие и като стана готов ще споделя резултата тук, ще пусна и снимки и звукови примери : )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мене се получи чудесна кабинка, в дрешника.Стаичка два квадрата, облепена (и тавана)със стиропор, заради мухъла.Малко пирамидки, много дрехи и плътна завеса за врата.

Добре се получават записи на вокали.То за друго не ми трябва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ако си имал мухъл трябваше първо да го унищожиш и тогава да лепиш стиропор. Има препарати специално за това, също добре става и със обикновенна белина - пръскаш няколко пъти. Спорите на мухъла не са от най-полезните неща за дишане. 

Поради същата причина не съветвам автора на темата да прави пълнежа от неща стояли в мазето. Освен ако не е някакво мазе без влага - което е рядко срещано явление. 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята за дрешника е много яка! И аз ако имах дрешник сигурно бих го превърнал в кабинка. Мдааааа, мухала не е никак полезен. С белина дали става? В смисъл имаме едно избило петно на много неудобно място над гардероба и все се чудя кога да се захвана да го махам... Много благодаря за съвета, няма да ползвам за пълнеж неща стояли на влага. Доста матРял имаме, говоря за голям тежък масивен ръчно правен дюшек който вече е разпърпан, и още доста подобни неща, и лентички от парцали ще нарежа и квото се сетя. Аз направо ще поръчвам понеделник плоскостите и летвите и се залавяме. 

Та значи, идеята ми е следната - правя 4 панела, единият от които ще се ползва и за врата, и ще е неразглобваем от този панел с който е свързан с панти. Останалите панели, както и пода и тавана - щото ми хрумна, че може би ще направя и под, - та те ще бъдат съединявани помежду си с това специално нещо - https://www.google.com/search?q=тиксо&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjqutKn0azgAhWGDywKHUP_AKEQ_AUIDigB&biw=1366&bih=667 Не знам дали сте виждали такова нещо, разправат, че било здраво и подходящо за всякакъв вид съединения. Американците го ползват за много неща, чул съм, че и в България се продава, например в книжарниците. Едно такова кръгло, и се развива и като го развиеш, може да съединява заедно разни детайли.

:  )))))))))))))))))))))))))))))) Шегувам се за тиксото, разбира се, не издържах  :  )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Мисля да ползвам Г-ъ образни съединения, или пък по някакъв начин панти, така, че цялата конструкция да може да се свие и да се пренася лесно, а после да се разгъне. Ама сиру ше ме мързи за второто. Като стана готов и пробвам кабинката,  ще стана пак малко нагъл за съвети относно вентилацията, как да се направи хем лесно, хем безшумна, хем да ми спасява велурените  падове на слушалките от запотяване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тиксото за майтап го приемаме, разбира се, освен ако не искаш да си строшиш черепа с изпопадали върху тебе панели. Също съм съгласен че стари парцали и подобни са шит и могат да донесат проблеми най-вече от гледна точка мухъл/хигиена. Аз бих направил един лек макет от картон или друго подръчно (залепен вече с тиксо :) ), за да провериш размерите на живо и да коригираш при нужда. После режи и прави истинските панели. Ако направиш под- още по-добре! За вентилацията - аз не бих сложил вентилатор. Първо, дупчейки дупка за вентилатора, компрометираш звукоизолацията. Второ, наистина ефективен и ТИХ вентилатор е доста пари. При мен, с лампови ампове (които греят здраво) през лятото трябва да излизам от кабината на всеки половин час и да проветрявам, защото не се диша. При тебе, просто излизай и почивай на известно време. Така си мисля де. Не го прави по-сложно отколкото можеш да се справиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хихи, тая картинка колкото пъти съм попадал на нея в интернет, толкова пъти първата ми асоциация е била за нещо друго :  )) 

Да... май и мен ме кефи повече без вентилация, само да не забравям да проветрявам. Аз съвсем скоро почвам, с баща й на мойто момиче се разбрахме днеска да видим материалите дали ще са от тук или ще ги поръчваме и той смята, че за един ден ще я сглобим. Ще правя чести снимки на работния процес и ще кача някой тук. Мисля вратата да е на неодимови магнитчета, че ни се намират доста. Хем ще уплатнява много добре, хем ще спестя от разни кукички и други неща спицифични за вратите на селските външни тоалетни. 

Много ви благодаря на всички за отговорите, засега нямам повече въпроси, ще го направя и ще споделям резултатите и по-натам ако изникнат още въпроси ще питам. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се че преди да лепя стиропор, пръсках със Саво.И белина става, ама Савото е по-ефикасно.После трябва да се изнесеш някъде за няколко часа и да проветряваш.

Има едно друго нещо против мухъл ако някой се интересува http://www.infraheat.bg/bg/produkti-termoboi/supershield-interior.html

Имах много влага и мухъл и минах всички стени с тази боя.Държи стената по-топла и не позволява да се образува конденз по нея, следователно и мухъл.

Вече ако идва влага отвън през стената/тавана, няма спасение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Аз много гадно изчезнах от собствената си тема, ама сега се връщам. Значи се наложи да си призная пред себе си, че никакъв ме няма в строежа на всичко що не е електронно устройство, и едни наши приятели тия дни взеха и ни съжалиха и тия дни ще ми помогнат да си направя кабинка (тук разбирайте, че ще стоя наблизо и най-много да задържа някоя плоскост докато те я завиват и ще се опитвам да се чувствам "полезен").  Успокоява ме единствено факта, че други хора пък не могат примерно да си отремонтират сами daw контролер, миди клавиатура и такива неща, - поне приятелката ми ме успокоява с това :ph34r: А като се замисля, че според майка ми, още преди да проходя съм забивал пирони с детското ми метално чукче, завивал съм винтове с отвертка и такива неща, се чудя "баси кво е станало с мене" хихи. Както и да е, смятам най-нагло освен да бездействам да снимам и моменти от работния процес, и ще споделя тук, както и крайният резултат. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.