Jump to content
Българският форум за музиканти

Вокална кабинка


Recommended Posts

Размерите на кабината могат да се променят, аз четох че искаш нещо в порядъка на 1300х1600мм. Ще пиша по-късно, след работа. Можеш, ако кабинката е по-малка, да мислиш и за дебелина на стената 50мм, не 100. Аз в моята кабина светло метър на два имам десетина усилвателя, два говорителя, и отскоро един миниатюрен комплект барабани :) Така че само въпрос на мислене и комбинативност е :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ти благодаря, ще измеря стаята още днес и ще напиша размерите. При нас работата със стаите е малко особена, от доста време чакаме да ни прекарат ток в гарсионерата, и един майстор да се сети най-после да дойде и да сложи дограмата, че да можем да се преместим там. В момента жилищните условия са малко странни, в стаята която обитаваме, и е голяма стая, има едно огромно детско креватче на два етажа, което общо взето не се ползва, освен няколко пъти в годината когато сестра й с малките си дечица идват на гости от Варна и тогава ние се местим в спалнята и аз изнасям всичките си аудио джаджи че малките рушат всичко, и такива работи. Има един голям гардероб, до него е бюрото, точно пред огромния прозорец, до него пък е леглото ни. Общо взето свободни ъгли няма, пък и тази стая не я възприемаме  много като наша, наша ще си е гарсионерата когато всичко се нареди. Та в тоя ред на мисли кабинката трябва да е много портативна и да може да се изкарва може би чрез разглобяване, като се постопли да мога да си я преместя в гарсионерата където няма централно отопление, и е пълна със строителни материали които майстора който мака й е наела без договор, трябва да превърне в дограма, но той само я лъже, така де, искам да си я преместим там и там да записваме... В тоя ред на мисли не знам дали са много важни размерите на стаята в случя, свободно място за кабинката има само пред прозореца, до гардероба, и то така че да може да се отваря... Иска ми се да е максималко компактна, на ръба на удобството в нея и на ръба на минималните размери необходими за достатъчно мъртъв звук вътре. Живеем на центъра и коли минават постоянно и за това най-важното й качество за мен е звукоизолацията. Предложението за дебелина на стената 5 сантиметра ми звучи много добре, звучи ми като по-лека и удобна за пренасяне и сглобяване конструкция, и по-евтина отколкото ако е 10 сантиметра. И най-вече по-компактна. Около метър и трийсет на метър и шеесет са приблизителните външни размери които преценихме, че можем да си позволим от естетическа гледна точка в случая, че да може да не заеме по-голямата част от нищожното ни останало свободно пространство в тая иначе голяма стая. Височината даже се чудя колко да е, приятелката ми ще записва седнала в стол, честно казано и аз така бих могъл да записвам, така че бихме могли да икономисаме и от височината, само и само максимално компактна конструкция. Знам как звучи всичко това, но такова е положението ни в момента...

Ватата ли е най-добрия материал за звукоизолация в случая? В смисъл в сайта на децибел и други подобни съм виждал други материали, някакви гумоподобни, за сандвичи с гипскартон, даже на едното от тях хишеше някакви шантави 50 децибела заглушаване... В смисъл за такава малка кабинка не би било много скъпо според мен да се заложи на нещо по-различно от вата, ако е по-ефективно.

Как да процедирам, какво да поръчваме и от къде, колко горе-долу грубо ще излезе? Извинявам се за многото въпроси...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В командировка съм в момента, ще пиша като кацна обратно. Като гледам ще си пишем дълго време двамата и за да не спамим форума, пусни ми твой мейл на yavorandreev-кльомба-hotmail.com :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пишете тук, и аз се интересувам от темата. Точно си говорихме със Сънчу по въпроса онзи ден ама колегата newwave ме изпревари. При мен е малко сложно с размерите, още не съм ги уточнил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, стига  jabs да няма на против можем да продължим дискусията около кабинката тук, само дето при мен работата с размерите каткто многократно споменах ще е малко сложна, при други обстоятелствата бих си направил по-голяма и удобна кабина, и в този ред на мисли не знам дали изобщо някой друг би избрал да изработи кабинка с размери като на тази която аз ще правя. Хихи, колко по-прост беше живота с обикновен динамичен микрофон...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спокойно, при това положение не мери нищо. Имам някаква идея какво да ти предложа. През уикенда ще седна на свежа глава да понарисувам нещо :) Щом Рафо е ОК да си пишем тука, ще си пишем. Пък и ако някой колега добави умна мисъл, още по-добре. Аз не се имам за някакъв капацитет, просто ми се наложи да почета и да се образовам малко, и после покрай моето микростудио съм помогнал на още двама колеги да си направят техните. В едното и барабани пляснаха, в мазето на жилищна кооперация е и нямат оплаквания. Но пак, не се напъвам да се правя на капацитет. Чети и преценявай критично. Ако в нещо се съмняваш, дискутирай. Това е стандартен disclaimer :) Не искам после да излезе че съм сътворил някоя глупост и да ми се сърдиш. Не приемай наготово. Мисли заедно с нас :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Върти ми се следната идея:

1) Конструкция на стените:

CABIN-2.jpg

2) Кабина с външни облицовки и врата:

CABIN-1.jpg

3) За идея на мащаба, с фигура на човек висок 1,70м. вътре:

CABIN-3.jpg

При подобна конструкция, стените и тавана са с вата / бичмета 50мм.

Размерите на кабината (отвън) са 1.170мм х 1.210мм.

Вътрешните (светли) размери са 1.100 х 1.050мм. Начертай си ги на пода и виж комфортно ли ти изглежда. Височината вътре е 1.800мм. Гледах че ОСБ плоскостите  са 1.200 х 2.400мм. Опитвам се така да подредя всичко че да има минимална фира и от ватата, и от ОСБ-то. Хрумна ми (може би тъпата идея) предната стена да е и врата. Не е малък панела, не знам колко ще тежи, но с едни яки панти може и да стане. Ако се добави вътрешен слой ОСБ (около сантиметър дебел) и някаква звукопоглъщаща материя, общите светли вътрешни размери ще се намалят с още десетина сантиметра, демек ще станат примерно 1.000 х 950мм.

Казвай как ти се струва идеята.

Едит: пропуснах - в тази конфигурация, всичко можеда стане разглобяемо. Заден, ляв, десен панел, таван и врата. Сглобки с планки, Г-образни, измислил съм и детайл, така че всичко да се сглобява отвътре (да можеш да я сложиш в ъгъл на стаята). Разчета на парите става лесен. ОСБ 9мм е към 7 лв/м2, смятаме листата (един лист е 3м2). Бичме 50х50х1000мм е около 15лв. Каменна вата 50кг/м3 (5омм дебелина)  е към 3 лв/м2. Сядаме и смятаме :)

 

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле, направо ме разби, много ти благодаря!!! До тук всичко ми изглежда добре, аз съм един и сдемдесет и пет висок, ще имам място вътре дори и изправен, само моца на главата ми с който си връзвам косата когато съм вкъщи ще гъделичка тавана : ))) Като вътрешна дълбочина и широчина днес опитах със стандартна каса за врата, вкарах стола вътре и прецених колко ще ми е удобно и се оказа, че ще ми е доста удобно, а широчината на касата се оказа че е около 82 сантиметра. Но с приятелката ми стигнахме до извода, че ако е толкова малко отвътре, и че ако след поставянето на материал против звуковите отражения, размерът намалее с още десетина сантиметра, ще си записвам само аз вътре и тя ще ми се цупи, така че размерите които ти предложи са супер и напълно ги подкрепям. Вътре си става по-просторно отколкото си го представях, и някой рапър даже би могъл да записва вътре и да си ръкомаха колкото си иска : ))

До колкото разбрах, чрез програмата за симулация и стандартните размери на материалите които се продават, си стигнал до тези размери като максимално удобни за спестяване на много рязане и напасване? Това много ми харесва.

Имаме куче, помиярка е и е много сладка, среден размер, ваксинирана, чипирана, обезпаразитена и много зла и вкъщи всичко що е направено от ОСБ го е изгризала на сто места... Чудя се ако плоскостите са от гипсокартон, как ще е. Имам предвид, че гипсокартона май е доста по-тежък отколкото си мислих, може би е лесно ронлив и кабината общо взето ще изкара по-малко време, особено ако три-четри пъти в годината се налага да бъде разглобявана за да бъде премествана... Греша ли?  А цената на гипсокартона как е спрямо цената на ОСБ? Знам, че тия неща мога да ги разбера от гугъл, ама трябва много да сравнявам пък и не знам в кои сайтове е най-добре да гледам.

Да, това със сглобяемата конструкция е изключително важно, не държа да става бързо, или пък достатъчно удобно, че човек да може да го сглоби сам без някой да му подпира стените, но кабинка с по-големи размери от тези които минават през стандартна врата на стая, ако не се разглобява просто не е подходяща за нашият случай, освен ако нямам оная джаджа от "скъпа смалих децата".

И идеята едната стена да е и врата на мен още преди ми хрумна,  стига да не намали много стабилността. Трябва да си осигуря гумени лентички за вратата, не ми се иска луфта на вратата да компроментира целия труд. А за вентилация се чудя дали ако монтирам вентилаторчетата от комп директно, няма да шуми вътре. Но това може би е по-добре да го мисля по-натам. Също така специално в тази стая свободни ъгли просто НЯМА, ще трябва да е пред прозореца, но в стаята има два прозореца големи и няма да затъмнява много.

Трябва да го пресметна ама вечерно време математиката ми е много кофти, но така на първо четене май 300 лева се вписват в цената на материалите. За бичмета се чудя дали не може да се ползват дървените рамки на старата дограма, и без друго са натрупани в двора заедно със стъклата. Има МНОГО, целия апартамент плюс гарсионерата претърпяха смяна на дограмата и има супер много дървен материал.

Редактирано от newwave
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен размерите ще са различни. Височината ми трябва да е 1.90. А ширина и дълбочина ... е въпрос на тестове.

Яворе, ти можеш ли в твоята кабинка да седнеш на стол и да зписваш акустична китара? Като размери ще се побереш ли с акустичката + един - два микрофона?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет на бандата, по ред на номерата:

1) Ето какво предлагам окончателно. Това е все едно бомба е гръмнала в кабината и всичките панели са се разхвърчали :) Хубавото на този конкретен проект е че се получават 4 почти еднакви панела, всъщност три абсолютно еднакви (задна, лява и дясна стена) и един малко по-висок - вратата (по-висока с 5 сантиметра, за да покрие бичмето на тавана -->

CABIN-V2-1.jpg

Трите стенни панела са със размери 1.150 х 1.800мм. Може да стане и 1.900, и 2.000 мм, както си прецените. Сглобката на панел с панел може да стане с Г-образни метални скоби, има ги във всеки по-голям магазин за строителни материали, примерно по този начин -->

IMG-0189.jpg

Каква е идеята. Скобата се закачва първо за бичме 1 и после като в нея се нахлузи бичме 2, може да се стегне с винтове отвътре на кабината. Това ще е полезно ако кабината е в ъгъл на стаята и няма достъп до някоя стена отвън. Ако се реши преден панел да е и врата, търсят се яки панти и се пробва. Иначе, може да се опита и с налична врата, като всички мерки се променят спрямо нея. Отвън аз бих сложил ОСБ 9мм. Картона е крехък, чуплив, тежък и мръсен и прашен за обработка. Няма да понесе сглобяване/разглобяване. Сега, дали кучето ще го изяде ... не знам :) При тези размери горе-долу по един лист ОСБ ще отиде на страна, фирите няма да се ползват. Ватата в панелите може да се крои и да се използват и изрезките. Аз съм заложил по-долу в сметките два пакета, но може и с малко пестеливост и внимание и един пакет да стигне. Всъщност тя е скъпото в проекта. На база на някакви ориентировъчни цени за вата, бичмета (намерих 24х48х2000мм на някаква смешна цена, чак не ми се вярва) и ОСБ, ето една много обща прекалкулация -->

COST.png

Излиза че 300 лева не е съвсем невъзможно, ако се внимава. Дори и да се сложат още 100 лева за панти, рапидки, гуми, планки... пак горе-долу се връзва бюджета. Аз не бих ползвал стара дървесина, освен ако не са наистина прави и хубваи профили, с еднакви размери. Иначе ще се загуби повече време в кроене и укрепване...  Ето и как ще изглежда от страна на един панел с ОСБ -->

CABIN-V2-2.jpg

Както коментирахме и преди, аз бих пробвал първо панели с ОСБ само отвън. Ако резултата е ОК, плат отвътре. Ако не, още едно ОСБ отвътре и върху него нещо звукопоглъщащо. Това "нещо" обаче може да се окаже много над бюджета, щото т.нар. "пирамидки" са скъпи. Имаше един в ОЛХ продаваше втора ръка, не знам дали още са там. Трябва да се внимава с втората ръка, защото дунапрена попива цигарен дим и после смърдят ужасно ако се е пушило в помещението. Имах такива и знам. Освен това се намалява и светлото вътрешно пространство. Все пак, ако се прецени, да се увеличат размерите (ШхД) с още десетина сантиметра, за евентуални плоскости за звукопоглъщане вътре. Ако се опре до тях, аз бих облякъл същата вата като в стени в плат и бих я закачил на някакви куки на стените, като пана. Така, ако се разглобява кабината, откачаш ги и си готов. 

Изчисления за тая проста кабинка няма как да се направят. Тук целта е изолация вън/вътре и липса на отражения вътре. Как ще стане, според мен, проба-грешка. Не е сложно. Едит: сега като гледа, цената на бичметата следва да се умножи по две, аз бих си сдвоил, за да станат грубо 50х50мм... сори. Но пак е горе-долу ОК.

2) Рафо, в моята кабина мога да записвам акустичка, но е тегаво, затова си я пиша отвъ, тя така или иначе не вдига толкова шум. Имах и стол, тип бар-столче, но сега седя на кахона от перкусионния сет.

Ето размерите на моята кабинка за сравнение -->

1.jpg

JABS.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.