Jump to content
Българският форум за музиканти

Може ли да се патентова авторска песен ?


Recommended Posts

Здравейте!  Интересува ме дали мога да патентовам авторска песен ( мелодия) , преди да бъде тя официално представена ?  Ако някой може да ми отговори,  къде, как  - ще му бъда благодарна . 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хех... патент е само при изобретение - не в творчеството ... авторски права възникват автоматично, веднага със създаването на произведението.

и съответно ако е толкова невероятна тази мелодия - ще си личи ако някой я взима... но ако е толкова типична - означава че и акордите ще е добре да вземе...

или щото акордите са вече взети от друг - тях не ги броиш :yahoo:

Редактирано от Tehanox
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това ясно, но ако копираш мелодията 1:1 - ще се затрудниш да използваш различна хармония от оригинала :P

Иначе точно в момента още не е приключило дело срещу Ed Sheeran което е за $100 000 000 (не греша с нулите) :P

Като забележи - делото е за всичко друго - но не и за мелодията  :P

 

 

 

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледах го и .... Бъркли казва, че са различни песни, защото мелодия и текст са различни. Иначе - да, аранжимент, звук .... :) Тогава трябва да махнем половината “класическа” музика, защото хармония и оркестър .....



Sent from my iPad using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То цялата идея да желаеш да "патентоваш" мелодия и да съдиш е абсурд. 

Няма да се съдят много ясно тези за които музиката означава наистина някакъв вътрешен стремеж и търсене... Нали това е идеята на cantus firmus (use of pre-existing melody forming the basis of new polyphonic composition) Но и естествено "тези за които музиката означава наистина някакъв вътрешен стремеж и търсене" - няма да тръгнат да копират 1:1 с цел да си запълват албумите и нивото у чартовете...

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно не съм формулирала правилно въпроса . Накратко - имам песен. Музика, текст, изцяло мои, аранжимент - изцяло моя идея, и малко помощ от приятел пианист по моята идея . Известно време търсих добър соло китарист , за да имам най-накрая солото, което исках. Нещата доста се позабавиха , докато достигнат удовлетворяващ резултат . Днес говорих с Музикаутор и ме осведомиха, че мога да регистрирам песента си преди студийните записи и преди качването в различните платформи , но било желателно все пак песента да бъде разгласена преди регистрацията в Музикаутор. Тепърва ще записвам в студио и ще снимам видео. Мога ли по някакъв начин да я защитя до официално представяне в различните платформи, защото нещата стават страшно бавно и са замесени много хора. Не би ли могъл някой да я регистрира от свое име докато аз действам бавно?  А песента наистина е добра, иначе не бих питала .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това което са имали предвид - предполагам е че ако качиш песента някъде онлайн - в Youtube/Soundcloud и т.н. Дори като "official Audio" без клип само Audio+Снимка - дори и да не е финалния запис - то имаш доказателство, че си я изпълнила преди всички останали, и съответно при евентуален спор можеш да го посочиш мястото. 

 

Относно представянето в различните платформи - отнема около 10-15 дни да се разпространи навсякъде като Spotify/Google Play Music/iTunes и т.н чрез https://distrokid.com/ примерно -  при наличието на готов аудио файл + картинка :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря за отговора. Всякаква информация ми е полезна. Мислех да го кача предпремиерно на фейсбук страницата си и като стане официалното аудио , тогава по различните платформи. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.