Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за адаптери


Nikolov_76

Recommended Posts

Здравейте! 

За много години!

Дано новата година да донесе мир и здраве на всички хора и много   творчески успехи на юнаците от този форум!

И сега на въпроса:

 Как може да се определи  за каква позиция е адаптера ( бридж, среден или нек), ако по него няма никакви обозначения.

Извинете ме, ако въпросът е глупав. Ако някъде е писано, моля, пратете линк.

Весели празници и щастлива нова година!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За Много Години.Въпросът ти е доста общ.Ако предположим ,че е за китара тип Стратокастър (понеже е със 3 единични адаптери) ,то средният адаптер трябва да е намотан в посока противоположна на бридж и нек позиции и със противоположна ориентация на магнита.Например бридж и нек позиции са намотани със проводник AWG42 по посока на часовниковата стрелка и със магнити с ориентация Юг към струните.Адаптера при нека е намотан по посока обратна на часовниковата стрелка и със магнит с ориентация Север към струните.Горните условия са необходими за шумоподтискането при 2ра и 4та степен на превключвателя на китарата.Друго основно правило е силата (изходното ниво)на нек адаптера да не е  по-голяма от тази на бридж адаптера.При двойни адаптери(хъмбъкъри) ,нойзлес и релсови единични е в сила само последното правило.Както и свързването им сериино(паралелно) и във фаза(или противофаза) в зависимост от търсеният тон.При сплитване(разделяне на двоен в единичен) вече важат правилата за стратокастър описани по-горе.Ако разбираш английски:

https://www.youtube.com/watch?v=7UfxQBhqen8

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за изчерпателния отговор. Ако разбирам правилно, чисто визуално няма как да се определят, ако нямат означения. Единственото, което се сещам е, че мога да измеря съпротивлението на адаптера. Предполагам, това се има предвид под " сила". Когато съпротивлението  е по- голямо - съответно е по силен. Поправете ме, ако греша. А за посоката на намотката и ориентацията на магнита,  не мога да си представя как се определят, без адаптера да бъде разглобен, което ми се струва доста опасно.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Силата на адаптера зависи от магнита и съпротивлението.Колкото магнита е по-силен(напр. керамичен или неодимов магнит) ,толкова е по-силен адаптера(също и високите и средите са по-ярки).Както и колкото по-голямо е съпротивлението ,толкова по-силен е адаптера(но високите честоти пък са подтиснати).Затова правилното оразмеряване води до определен звук и хармонични съставки.Силни адаптери се ползват най-вече(но не само) за тежки стилове като хард рок  и всички видове метъл.Средно силни и слаби пък са подходящи за блус ,джаз ,фънк ,поп или рок.Предполагам ,че имаш адаптер Х и адаптер У и не си наясно как да ги свържеш.Във горното видео е обяснено.За хъмбъкър (двоен адаптер)ти трябват :един мултицет ,една отверка и един магнитен компас.Измерва се съпротивлението на всяка възможна двойка изводи на адаптера.Трябва да са две двойки изводи(за всяка намотка).След това се превключва мултицета за измерване на променливо напрежение(ACV).За всяка двойка изводи се мери напрежението при поставяне и отлепяне на отверката (като силата на залепяне-отлепяне подсказва и колко е силен магнита)от полюсите на всяка намотка на адаптера.Ако при залепяне имаме положителен пик ,а при отлепяне отрицателен пик във напрежението ,то извода за който е свързана червената сонда на мултицета е плюса(+) ,а черната сонда е минуса(-) на съответната намотка.Така получаваме по една двойка изводи (плюс и минус) за намотка.Ориентацията на магнита се определя със компаса.Приближаването на компаса до страните на адаптера води до промяна на посоките Север(N)-Юг(S) на компаса.Когато сочи Юг (S) ,то това е Север(N) магнита  и обратно.За стандартно серийно свързване на хъмбъкър правим следното: съвързваме минуса на 1вата намотка към маса.Плюса й свързваме към минуса на другата намотка.А плюса на 2рата намотка свързваме към изхода (потенциометъра и жака).Същото важи и за единичен адаптер (сингъл койл).Напиши моля за какви адаптери иде реч за да не се налага излишно писане и да ти се отговори нееднозначно.Поздрави.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отново благодаря за пълния и изчерпателен отговор! Рядко някой полага толкова много усилия, за да обясни и помогне на дилетантите . Сигурен съм, че написаното от Вас ще е полезно на много хора.

Благодаря Ви!

В моя случай става въпрос за сингъли.

Вашите обяснения бяха  перфектни. Ще си поиграя с уреда и ще видя какво ще се получи.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

Ще ползвам темата, за да не правя нов. И моят въпрос е за адаптери. Имам нужда от мнение, относно избора на модел Seymour Duncan-и.

Китарата е Jackson JS32 с фиксиран мост (tune-o-matic). Тялото е от топола, ако не се лъжа (Poplar). Знам че е нисък клас, знам че е китайска, но изработката е прилична. За това за което ми трябва, е достатъчно добра. Исках да е джаксън, и исках да е с ТОМ мост, и исках да е арчтоп. Най-важното е, че ме кефи, и имам желание да свиря на нея като я видя.

Както и да е, относно адаптерите... Сегашните са ми малко мътни и средите преобладават. Колебая се между JB SH-4 и Duncan Distortion SH-6. Искам по-чист, по-светъл звук, и по-силен аутпут. Търся хеви / пауър метъл звучене от около 90те, до началото на 2000г.

Един приятел има Jackson DK2M, с TB-4 на бридж и ме изкефи. Супер е за трашърско, и типично осемдесетарско звучене. До колкото знам, TB-4 е същия като SH-4, но за тремоло (F-spaced). Нямам лично мнение за SH-6, не съм го пробвал. От сравнения които гледах в ютюба, изглежда малко по-силен, като че ли е по-подходящ за по-модерно звучащ метъл. Може би средите ще са малко в повече.

За нек адаптер, не знам с какво да го комбинирам. Най-вероятно с Jazz SH-2.

Ще се радвам да чуя мнения, и лични впечатления.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

JB & Jazz/'59 си е супер комбинация. Достатъчно "тяга" имат без да са супер пренапомпени. И са много отчетливи, което винаги е важно. На едната китара имам 59/Custom Hybrid, който е малко по-рехав от JB. В скоро време планирам да си взема Alternative 8, който е с Алнико 8 магнит и звучи много интересно.

За TB-4 и SH-4 си прав, еднакви са освен в размера си. С уговорката, че тия бриджове не са "тремоло", защото не правят ефекта тремоло. :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 2.01.2019 г. at 19:53, jorog написа:

Горните условия са необходими за шумоподтискането при 2ра и 4та степен на превключвателя на китарата.

Какво става ако средният адаптер не е "обратен" на другите? Освен, че позиции 2 и 4 ще станат шумни като  1, 3 и 5, други негативи има ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Обратен" може да е като магнит, като фаза, свързан паралелно... Резултатите са различни и варират от "интересно" до "гнусно" :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш отговорът ти да изглежда полезен, обясни по-детайлно за всеки един от трите варианта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш отговорите да са по-полезни питай по-детайлно. ;)

Мисля се подразбира, че "обратен" може да означава няколко неща...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Ориентацията на магнита мисля че може да определиш с помоща на компас - като видиш кой край на стрелката отива към магнита - синята или червената. дори и цвета не е важен - към два от адаптерите ти ще отива един цвят а към един - другия цвят - той е средния адаптер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз да питам за адаптерите - по-точно за разстоянието между струните и тях.

От скоро се сдобих с едно японско копие на Лес Пол и продавача беше написал че е сменил адаптерите с Filter Tron и окабеляване на Епифон. Стори ми се че има доста разстояние между струните и адаптерите че се зачетох в нета що е то Филтър Трон и намерих че същите се инсталират  - нековия: 4,76-5,56мм. под 6-та струна и 4,76мм. под 1-ва струна и бриджовия: 3,97мм под 6-та и 1-ва струни (така препоръчва TV Jones). В последствие се загледах да видя моите кой ги е произвел и се оказа че не мога да ги намеря като ФилтърТрон. След доста ровене в нета изплуваха като Metallor guitar humbucker pickups mod. C4 (нещо сингапурско май) комплекта в Амазон струва към 120 лв. Е те тия вече не знам на какво отстояние от струните трябва да бъдат и се питам - дали има универсална дистанция или за всеки тип и модел е различно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.