Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за студийни монитори?


shabazz

Recommended Posts

Здравейте колеги,

Реших да си почистя активните студийни монитори с парцал и етилов спирт 95%, че бяха доста прашни. Всичко беше наред, докато не вкарах парцала между оребренията на гърба на единия монитор (май е някакъв радиатор за охлаждане). Спирта свали част от боята между ребрата на радиатора и отдолу се показа сив метал, май е алуминий. След случката пробвах колоните и си работят идеално поне засега. Въпроса ми е може ли по някакъв начин това да окаже влияние върху монитора или да го повреди? Незнам за лака, който падна дали не е електроизолиращ и не съм пробвал дали бие ток хаха :) На снимката съм оградил с червена рамка въпросния радиатор да се види. Извинявам се за глупавия въпрос, но хич не разбирам от електроника и се притесних доста.

 

 

t11.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се притеснявай нищо му няма на монитора. За в бъдеще ще знаеш че техника със спирт не се чисти. Добре че е отзад. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз винаги чистя само със сух парцал, но този път праха беше малко повече и затова реших да ползвам етилов спирт, и това ще ми е за урок :) Отпред където са говорителите не съм пипал със спирт, спирта беше само отстрани по дървените кутии и отзад между ребрата на охладителя. Иначе съм си свикнал с тези монитори и съм супер доволен от тях, и затова се притесних, понеже не бих искал да ги сменям с други, а тези отдавна са спрени от производство. Пробвах с фазомера, а после и с гол пръст при включен монитор отзад върху метала, където падна лака на радиаторчето и ток не бие, значи няма отечки :D Дано всичко да е наред и за в бъдеще.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 12/19/2018 at 11:51 AM, patzo said:

Не се притеснявай нищо му няма на монитора. За в бъдеще ще знаеш че техника със спирт не се чисти. Добре че е отзад. 

patzoкакво имаш предвид с "Добре, че е отзад"? Иначе и аз мисля, че няма какво да му стане на монитора. Този охладител е хванат отзад от външната страна и не би трябвало да има нищо общо с техническите и звуковите характеристики на студийния монитор. Даже повечето активни монитори са без такъв кулер отвън. Ролята му е само да охлажда усилвателя. Обикновено радиатора е алуминиев и е лакиран поради единствената причина - да е цветово подходящ на студийния монитор. И без боята, пак ще върши същата работа според мен, не знам обаче след третирането със спирта дали не е възможно алуминия да започне да се окислява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се притеснявай излишно - не си го дефектирал по никакъв начин, а това, че е отзад означава, че просто не се вижда обезцветяването. За в бъдеще ползвай мокри кърпички.:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мястото където падна лака е съвсем малко - с диаметър приблизително колкото 1 стотинка и се намира от вътрешната част на едното от ребрата на радиаторчето. Дори отзад погледнато не се вижда, без да се надникне между оребренията. Сега се успокоих, че всичко е наред с монитора и освен козметичното петно нищо му няма. Благодаря за бързите отговори и желая весели празници на всички колеги от форума. :pray::headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.