Jump to content
Българският форум за музиканти

Добър лютиер в София за настройка/ремонт на бас


Recommended Posts

Привет,

Моля за препоръки за читав лютиер за бас, в София. Причините:

Наскоро се сдобих с бас Ibanez SRH505F. Искам петата струна да ми е високо До, вместо с ниско Си. В началото преместих фабричните, които мисля, че са Д'адарио и сложих висока До (0.32). Имаше леко браждене само на До-струната и леко вдигнах екшъна, след което вече нямаше браждене. До-струната обаче ми звучеше твърде тънко и като цяло исках да опитам с Томастик. Сложих Томастик JF 346. До-струната тук е 0.33 и звучи по-добре, но останалите струни, без Ми-то, са по-тънки от Д'адарио-тата и сега на свободна Ла-струна имам браждене, когато е свободна, и някакви странни обертонове, почти по цялото ѝ протежение, особено между първа и пета позиция.

Ей тук може да се чуе:
https://www.youtube.com/watch?v=tzNTguMfgWk

Първите четири ноти са изсвирени на Ла-струна - свободна и след това Си, До, Ре. След това следват четири ноти на Ми-струна (Ми, Фа, Сол, Ла). На Ми-струната само на Сол леко се чува тоя обертон или каквото там е това дрънчене в края на всеки тон. На Ре и Сол струните има подобни "обертонове" като на Ла-струната, само че се чуват по-слабо и на свободна струна няма проблем.

Експериментирах с Ла струна - вигнах екшъна доста, но не се оправи. Опитах да подложа малко хартийка където ляга на nut-а и bridge-a, но няма подобрение. 

Моите предположения са: необходимост от нов nut, тъй като в момента разликата между дебелината на струните и жлебовете в nut-a е голяма заради това, че ги преместих с една наляво и допълнително сложих и по-тънки от фабричните. Може би по тоя начин струните хем стъпват по-ниско до грифа и браждят в него, хем може да има движение и встрани. Според мен обаче това би трябвало да се проявява само на свободна струна, и не обяснява обертоновете по по-високите позиции (може и да греша).

Може да има нужда и от регулиране на грифа, който в момента има известна кривина. Интересно е обаче,  че според указанията в книжката на китарата, след като мерих с луфтомер, излиза че по-скоро грифът трябва малко да се огъне, вместо да се изправи. В нета обаче има съвети, че на фретлес по-добре грифът да е идеално прав, а това противоречи на указанията в книжката.

Трето (най-неприятното според мен) е смяна на bridge-а, защото подозирам, по същата причина като при nut-a, заради разликата в дебелините на струните и водачите, може да има някакви вибрации там.

Та, налага се посещение на читав лютиер, който да може да диагностицира откъде точно идва проблемът, и да го разреши с минимални промени. Китарата е в гаранция и не ми се искаше да правя промени, защото може би ще отпадне, ако сменя nut-а, но нямам избор, ако искам да свиря по гореописания начин.

Редактирано от ecmjazz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.