Jump to content
Българският форум за музиканти

Кой какви струни предпочита?


HOSHUNKOV

Recommended Posts

  • 1 year later...

Малко се повъртях преди да реша в кой подфорум точно да пусна тая тема но реших че ще е честно спрямо останалите музиканти (с други музикални инструменти) тя да е тук. ако модераторите решат че не и е мястото тук нека я преместят където трябва.

Та... идеята ми е нека всеки (който има желание) да напише какви струни използва като марка и като дебелина и да напише защо ги предпочита пред останалите. Според мен това може да помогне на начинаещи китаристи да се ориентират към някоя марка или gauge. Забелязал съм че ако определен модел и марка струни се харесат на някой китарист той рядко им изневерява освен ако не са свършили в магазина и него го мързи да погледне в друг (кой ли визирам тука :dance:).

Аз предпочитам струните на Dunlop (10-46 или 10-52). Преди използвах D`addario Pro Steels но един ден отидох до xxxx и бяха посвършили с тях и един от продавачите там ми предложи да пробвам въпросните Dunlop. Прибрах се в нас настроих китарата изсвирих няколко акорда след което съм прекарал към 5 минути с втренчен невярващ поглед към иначе невзрачния ми Squier Bullet. Тези струни са направо удоволствие за свирене. Звука който вадят е страхотен и са много еластични и меки дори и при по-дебел размер. Не ги сменям за нищо на света.

 

Ще се радвам да чуя и вашето мнение. ;)

 

EDIT: темата важи и за акустична китара, само напишете за каква китара става на въпрос след струните ;)

Редактирано от noflip
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Старата тема е леко мъртва, още от 2007-ма. :cheers2:

 

Та, може да е време за refresh на нова сметка. :) Аз съм окачил на електрическата GHS Boomers .010-.046, на акустичната Fender Phosphor Bronze 60 XL .010-.048, на класическата Fender Nylon Classical 100 Clear .028-.043

 

От GHS-ките съм доволен много, защото са сравнително гъвкави, но не прекалено. Имат плътен тон и ми харесват на усет. Също така, издържат доста време без смяна (към 2 месеца), преди да започнат да дразнят с тъпо звучене. Проблемът е, че с тях китарата ми се разстройва доста, тъй като явно доста шават в тремолото. Това, впрочем, ми е проблем със всички ball-end струни. Затова ще минавам пак на добрите стари Fender Stainless Bullets 3350R .010-.046 - с тях китарката (Squier Strat Affinity) спеше едно време. Свирил съм с D'Orazio (9-42), D'Addario (XL), Ernie Ball (яко Super Slinkies), Fender (Super 250 9-ки; Stainless 350 9-ки и 10-ки; Super Bullets - китарата ми дойде с такива фабрично 9-42; Stainless Bullets 9-ки, 10-ки и 11-ки) GHS Boomers 10-ки и 10 1/2-48. Засега съм най-доволен като цяло от Fender, най-вече заради стабилната настройка и не клякат чак толкова бързо. Явно струната си я смятана за техните китари. То така си пишеше и в каталога - tension suited especially for Fender guitars. По същата причина съм с Фендерски каиши на western акустиката ми. Самата тя е Fender. :music: Класиката ми е Орфейче, но нея просто открай време си я жуля с Fender Black Nylon 120 и съм им свикнал. Просто сега не намерих такива, затова по изключение сега е с Clear Nylon 100.

 

Ако имах string-thru-body китара, 100% щях да я изпъвам само с GHS - много яки струни! :Piano:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за GHS и аз съм чувал че са адски добри струни. трябва да ги пробвам следващия път. относно dunlop-a забравих да спомена че за 2 месеца не съм настройвал китарата особено. въобще не мърдат. а относно старата тема - не съм я видял. пуснах един сърч ама след 10тата страница с резултати се отказах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Dunlop-ки не са ми попадали, но ако уцеля нейде по магазините, мога да ги тествам. Обаче, откакто застъргах по GHS, е*ал съм ти и Ърни Бол-овете, и всичкото! :) За жалост, при всяко тремолиране чувам "плинк-плинк-пльонк" откъм навивките по ключовете на соловите струни, след което настройката им бяга с 20-ина цента нагоре, докато не ги бендна с по 2-3 полутона, за да са изопнат обратно до верния си тон. :( Фендераторите не бяха тъй, дано не съм си усукал китарата нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове, що не пишете в старата тема? Като е стара, ще се поднови с новите мнения в нея. Няма смисъл от 10 000 еднакви теми.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А какво ще кажете за тази тема: http://forum.muzikant.org/index.php?showto...27644&st=75 :( ? Да вземе някой да ги обедини ли, к'во ли ...

 

Понеже вече не знам къде да пиша, ще споделя тук: от лятото джиткам на Vintage-a си с Gibson Brite Wires (като за Лес Пол - 10-ки, разбира се) и мога убедено да заявя, че това са най-яките струни, които съм ползвал до момента. Ръжда не ги хваща, а при мен това си е феномен. Даже почти не потъмняват. Тонът им не е вечен - като всички нормални струни помътняват с времето, но не особено бързо, а и запазват относително приличен звук. За сметка на това пък, докато са свежи, къртят мивки - много ярък и звънлив и същевременно балансиран и чист тон. Мно'о съм доволен:). В България обаче май не съм ги виждал по щандовете ...

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе по-добре да ползваме старите, щом ги има..

Иначе, тва са малко теми тип "дрън, дрън - ярина", като темата "какъв цвят ви е косата" във форума на Планета Фолк.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм, че тези теми са двудневки, но като сме отегчени на работа и се чудим к'во да правим ... ;) Обединяване на темите е добра идея. Тази вече е отворена, така или иначе.

 

П.П.: Евтиме, моля те да уважаваш дълбоко форума на Планета Фолк в традиционния му младежки дух! Пише се "kakav cv9t vi e kosata", а не така, грамотно като тебе! ;) Не се научихте, че се пише на латиница, с маймунски символи и цифри! Докога ше ви учат младите, а? :)

Редактирано от Rammkopf
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ти сега ако кажеш, че и във форума на Планета Фолк влизаш?!!?!?! ;)

 

Ам че как уаа... аз ако само във мятъл форуми пишех, още девствен да бях, при тая остра липса на девойки :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ти сега ако кажеш, че и във форума на Планета Фолк влизаш?!!?!?! :surprise:

 

Ам че как уаа... аз ако само във мятъл форуми пишех, още девствен да бях, при тая остра липса на девойки :).

:greenball::hysterical: :hysterical:

От Стаг минах на Д'Адарио :wallbash::hysterical: (сериозно)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.