Jump to content
Българският форум за музиканти

Кой какви струни предпочита?


HOSHUNKOV

Recommended Posts

За първи път чувам някой да бендва с кутре o.0

Между другото тая "особеност" е супер фундаментална величина в цялото уравнение за това колко са ти твърди струните. Тя засяга не само тези с баритоните и 7-маците. Разликата между "гибсънска" мензура 24.75 /не 24.5/ и "фендерска" 25.5 също е осезаема ;)

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също бендвам с кутре - каквото дойде и има налично по грифа - това е :D но не е особено здравословно и трябва поне да се подпре и с безименния... иначе мензурата си играе доста роля. Макар и на пръв поглед малка, разликата от няколко см повече тел означава и по-широки прагове, и по-опънати телове...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз мисля, че не е толкова шокиращо да бендваш с кутре и безименен. :> А иначе за Фендърски и Гибсънски мензури съм сигурен, че ще има някаква разлика, дано пробвам някой ден и Фендър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 years later...

Четох, четох, четох... честно казано не успях всичко да прочета, но основно останах с впечатлението че се коментират струни за електрически и чат-пат акустични китари. Мен обаче ме интересуват наблюденията и препоръките Ви за струни за класическа китара. Имам три класически (още не съм си избрал коя да си оставя) и съответно са с тазлични струни. Стаг-а ми е със струните с които е купена, една испанска Адмира я стъкмих с Ърни Бол кристал а последната Ибанез модел от 75-76 година реших да сложа едни струни Пирамид (немски). Последните едвам изкараха 2 или 3 седмици при условие че не дрънкам толкова много - 20-30 мин на ден, 4-та струна почна бързо да се разтяга и след няколко донастройки се скъса при свирене (дрънкане :) ). Та  - препоръчайте ми струни за класическа кирата дето хем да траят хем да изискват средна финансова смелост :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, личен мой избор на струни за класическа китара са -SAVAREZ - cantiga. 

Аз бих препоръчал тези.

Редактирано от nolly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря Ноли, вчера си поръчах САВАРЕЗ кантига и едни други САВАРЕЗ (Леонида), а докато дойдат - ровнах в куфарчето с джунджурийте за китарите и изкопах едни Дадарио КЛАСИК и ги сложих да видя как е с тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Здравейте,

Откъде в БГ можат да се купят оригинални струни Ърни Бол, защото като ги гледам по сайтовете, всички адски много ми приличат на тези, от Али Експрес

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чак от надАли Експрес... Магазините си имат канали и вносители, също и репутация... Особено ако са официален/единствен представител за дадена марка за страната ни шансът клони към 0. Лично аз не вярвам умишлено да се прави нещо такова.

Обаче какво и как се разпределя и изпраща насам... Аз не веднъж съм се съмнявал, че някои неща продавани тук са 2-ро качество или залежали или не знам и аз как да го обясня, но... Не са 101% същите като тези, които са купени или донесени от США... :ph34r:

П.П. Не говоря конкретно за Ernie Ball, не става дума и само за една марка/модел. По-скоро генерално заключение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въобще не е така - боклуци си има навсякъде по света и при нас не е изключение. Продават това, което изпраща дистрибутора на съответната марка за региона.

Освен ако в магазина, като приемат китари или там каквото е друго не осъществяват собствен качествен контрол и съответно да връщат инструментите, които просто не стават и не подлежат на фиксиране от хората в магазина - просто продават това, което получават. Такъв собствен качествен контрол се прави доста рядко :) И трудно можеш да го очакваш за инструмент от 200-300 лева, но определено трябва да го очакваш за такъв от 4к например :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пазарил съм струни от България, Германия, Холандия и Люксембург - абсолютно същите са си навсякъде. Ако съм нацелвал някога кофти комплект бих го отчел на конкретната бройка или партида, но не и на това да е преразпределен пазара на струните. Струва ми се конспирация тая теория без някаква реална почва. Свиря с Ърни Бол ( за електрическа китара) сигурно от 15 години насам, основно девятки и десятки като размер.

EDIT: Това за струните конкретно. Иначе съм пил Jameson купувано от България и купувано в Норвегия. Разлика там има бая.

Редактирано от Icarus
Допълних за уискито, че е важно.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 11/15/2020 at 8:25 PM, Icarus said:

EDIT: Това за струните конкретно. Иначе съм пил Jameson купувано от България и купувано в Норвегия. Разлика там има бая.

А бе да ти кажа, аз пих Bushmills, Black Bush и естествено доста бири Guiness (наливни и в кенчета) в Дъблин, и като си ги купя тука, никаква разлика не забелязвам. Та може би само при Jameson има конспирация. Ама то не знам, дали не е марка на Pernod Ricard.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има някои стоки, които са внасят, и други, които се произвеждат локално по лиценз. Някои хора и на това му викат конспирация и почва едно голямо чесане на езици и теоризиране. Примерно в конкретния случай Гинес мисля че внасят в България както кенчетата, така и наливния, или поне така беше преди няколко години. На бирения пример пък марките на Хайнекен основно се правят от Загорка (изключение бяха малките 330 мл бутилки Хайнекен които са внасяха, сега не знам как е). Аз съм от Стара Загора и си обичам Загорката, ама няма нищо общо с Амстел и Хайнекен, сори. Продължавам да предпочитам Загорка, обаче.

Обратно на темата за струните, преди да ни изгонят модераторите от кръчмата, не вярвам да има локално производство или пък разделение във фабриките където се произвеждат, че да тръгнат слухове за това че примерно за Източна Европа са по-ниско качество.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със струните единствено има възможност нашите търговци да купуват по някаква причина преоценени. Това е единствената възможна конспирация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Постоянно късам 1-ва и 2-ра, затова си купувам Адарио- от тях има комплекти по 5 първи и втори струни. Сменям и продължавам. За концерти- Фендер- винаги свиря с 25.5.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

D'addario 10-46 на всички ел.китари и мензури.Свикнах с тях и за парите са си перфектни.Накъсах се на ърнибол, фендер и други марки затова и не сменям вече Диадариото.

На акустичните пак същата марка, но други размери.

Не съм ползвал никога Еликсир.Предполагам, че са най-добрите струни, но цената им не ме устройва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.