Jump to content
Българският форум за музиканти

Кой какви струни предпочита?


HOSHUNKOV

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Хм... Не знаех къде точно да пиша, пък и не исках да създавам нова тема за нещо тривиално, та...

 

Колко често сменяте струни? На мен досега, честно казано, не ми се е налагало, нито съм късал, нито нищо. Но на двете ми акустични не са сменяни съответно от 14 и ... около 24 месеца. Т.е. доста ;) Според вас наложително ли е да ги сменя, като се има предвид, че все още си свирят и не са повредени по никакъв начин?

 

редакция: става дума за уестърн китари.

Редактирано от Flame
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми зависиши колко свириш, как свириш, пазиш ли ги, какви са и т.н. Аз свиря по много, интензивно, с евтини струни и ги сменям на 2 седмици.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Flame, те може да не са "повредени", но съм убеден, че след 2 години вече за нищо не стават. Особено на акустичен инструмент доброто състояние на струните е от доста голямо значение - новите струни звучат по-чисто, звънливо, отчетливо, с по-продължителен тон.

 

Затова имай предвид, че струни се сменят не само когато се изпокъсат, а именно защото си губят хубавия тон с времето. Сега, вече в зависимост от ръцете ти, качеството на струните и начина ти на свирене може да траят различно, но един нормален комплект струни за 10-12 лева е хубаво да се сменят на около месец.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично предпочитам за електрическа китара Earnie Ball 9-ки. Пробвах и 10-ки, които бяха супер, но имам zero fret и браждеше невероятно неприятно. Тааа аз лично ги сменям, когато не ме мързи да отида до магазина, но свиря доста агресивно чак съм късал 6-та струна 0.46 заради прекомерна употреба на флажолети ;):thumbs_up::), като я развивах се скъса на още 2 места.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Elixir - 10-ки.

Държат ми почти два месеца, а аз се потя като прасе като свиря. Спестяват ми около 50 лева за целия период, в който ползвам един комплект.

Много добре се разбират с китарката ми и треснята звучи на ниво. Флажолети, бендове и т.н. се получават идеални, буквално без никакви усилия.

Таман чакам днес да дойдат още два комплекта от местния дилър и да закърпя годината ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи,вкъщи и на репетиций свиря с Elixir 09,а на концерти d'addario 09.Еликсира държат доста на манипулация,докато ако свириш всеки ден по 2 часа с даддарио ти остават по пръстите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди свирех с D'Addario 09 но ги смених с Elixir 09.

Акустичната беше с фендър, но последните потъмняха за 2 седмици без да съм

пипнал китарата и сложих и на нея елексир и не са мръднали.

 

 

Yoshimico любопитно ми е защо предпочиташ D'Addario за концерти?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Преди няколко месеца случайно от взех последния комплект GHS Zakk Wylde Boomers (10-60) в един музикален магазин в С.З., понеже си търсех нещо подходящо за строй в D или по-надолу. Отначало ми беше доста трудно да свиря с тоя комплект заради дебелината на 5-та и 6-та, но с времето се свиква с всичко. Сега понеже не можах никъде да открия същия комплект, си купих D'Addario EJ22 Jazz Medium (13-56), но докато не се амортизират напълно GHS няма да ги сменям. Та да използвам да попитам и в темата, някой да знае някъде да се продават GHS Zakk Wylde или подобни комплекти с дебели 4-та, 5-та и 6-та - може и комплекти за 7-струнни със седма 60-ка?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Той вече не свири с GHS, a а с Dunlop, има същия сигначър модел.

 

Ти на каква мензура свириш с тях, защото аз мислех да ги пробвам на ЛП за До, но едва ли щяха да се съберат струните в нъта и не ми се искаше да го развалям заради моментото си увлечение по Arch Enemy :punk_guitar: Мисля си, че соловите ще са пълни мекици, но не знам как ще са басовите.

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yves, понеже китарата ми е ръчна изработка и никога не съм я мерил тая мензура. Обаче е къса - 21 прага, а на мен и тези са ми много. :girl_cray2: Не мисля, че мензурата е толкова определяща в случая, но все пак за нисък строй си иска доста по-дебелите жици, особено при по-късата мензура. Засега в D е ок и мисля, че може без проблем да слезе и в C с тоя комплект GHS, че и без друго не ползвам 1-ва и 2-ра струна. :hysterical: Мерси за инфото за сета на Dunlop, ще потърся дали има такива по родните онлайн магазини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега я измерих мензурата на китарата ми - излезе стандартна 648 mm или 25,5", обаче така или иначе на мен и 21 прага са ми много... :girl_cray2: а първа и втора струна излишни - държа ги само за да ми изравняват опъна на грифа. :hysterical: И все пак гегата явно ще понесе даже и дроп B с тия дебели телове. :)

 

П.П. Вярно, че тоя Зак е минал на Dunlop - намерих му сета ТУК.

 

Е като няма вече GHS подходящи сетове за ниска настройка, ще се търси друг заместител...

Редактирано от GRiND BaSTaRD
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мензурата е ключ фактор за това колко са ти опънати струните...честно казано ми е доста странно как с тия струни свириш в Ре :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Така си е за мензурата :godbless: Аз сега сложих на новата китарка която е с 28' мензура LaBella 15-80 и съм супер доволен, струните са яко твърди и можеш да си чегърташ на воля без да плякат. Настроен съм в Си а и попринцип с времето някакси свикнах да свиря наистина силно (да не се бърка с безизразно) на струните и сега са ми много удобни :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.