Jump to content
Българският форум за музиканти

Кабел за тонколони


MagicDuoMusic

Recommended Posts

Здравейте, 

имам въпрос за кабели за тонколони, търсих в един магазин да си купя кабел за активни тонколони, но ми предложиха  кабел,какъвто имам, 0.22 мм. Поисках кабел поне 1.5, но ми казаха ,че нямам нужда.Има ли разлика между кабел за активни и пасивни тонколони, и ако сложа кабел за пасивни тонколони към активни колони , каква =е бзде разликата. Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато колоните са пасивни ползваш кабел от усилвателя към колоните - тогава вече се избира кабел за колони който е съобразен със мощността, разтоянието и т.н. 

Но когато колоните са активни ползваш сигнален кабел, най-добре балансиран. Тогава вече няма значение колко са мощни колоните защото пренасяш само сигнала към тях. Просто си вземи един хубав сигнален балансиран кабел - обикновенно е със канони XLR мъжки и женски. Има готови такива. 

За подобни цели аз съм ползвал микрофонен кабел. Примерно такъв - цък

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Би трябвало да е така, но все пак,мисля,че има значение и размера, ширината,цола на кабела. Моите колони ги свръвам  кък пулта  с кабел  моно жак, канон.Наскоро пробвах да свържа колоните  с два обикновенни кабела за клавира с по голям диаметър, жак жак , и саунда даде повече баси и пространство.Между другото, как да свържа кабел  моно жак и канон,  за да бъде балансиран ?Има ли някаква схема ? По учебник какви риско крие един такъв кабел за качеството на саунда ? Мисля,че кабел  с 0.22 мм е недостатъчен. Тука пише нещо такова...ЦИТАТ...За да получите всичко, на което са способни тонколоните ви е нужно да ги свържете с добър кабел.  Тонколони с мощност от 50 вата и на горе трябва да се свържат с кабел по-дебел от 0.5 квадрата. ….http://statii.net/2012/правилно-свързване-на-тонколони/

Редактирано от MagicDuoMusic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата ти обясни - едно е да свързваш крайно стъпало с пасивни колони, друго е преамп/миксер с активни такива. При първия вариант минава един сигнал, в другия вариант - съвсем друг! За да свържеш пулт с активни колони не ти трябва дебел кабел, дебелият в случая е вътре в колоните между вградения усилвател и говорителя.

Няма как да направиш балансиран кабел с моно жак, защото трябва да имаш три пина и три кабела. Единият е за масата, по другите два минава сигнала с фаза на 180* в единия проводник. Има инфо на хиляди места в нета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз работя с миксер YAMAHA EMX 14,  две по 500 W, но използвам и изгодите за активни колони,  в дясно на пулта има два изхода за активни колони, и за активен бас.. Значи тези изходи са само със жак. Дали изходите са за моно жак, или стерео жак ? Преди време поисках съвет от авторитетен магазин  за  съвет с какъв кабел да свържа- ми дадоха съвет да свържа с  кабел моно жак, канон. Въпроса е, дали няма да мога да свържа с балансиран кабел активните колони ? 

https://www.muziker.bg/yamaha-emx-5014-c-set

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.