Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
MagicDuoMusic

Кабел за тонколони

Recommended Posts

Здравейте, 

имам въпрос за кабели за тонколони, търсих в един магазин да си купя кабел за активни тонколони, но ми предложиха  кабел,какъвто имам, 0.22 мм. Поисках кабел поне 1.5, но ми казаха ,че нямам нужда.Има ли разлика между кабел за активни и пасивни тонколони, и ако сложа кабел за пасивни тонколони към активни колони , каква =е бзде разликата. Поздрави

Share this post


Link to post
Share on other sites

Когато колоните са пасивни ползваш кабел от усилвателя към колоните - тогава вече се избира кабел за колони който е съобразен със мощността, разтоянието и т.н. 

Но когато колоните са активни ползваш сигнален кабел, най-добре балансиран. Тогава вече няма значение колко са мощни колоните защото пренасяш само сигнала към тях. Просто си вземи един хубав сигнален балансиран кабел - обикновенно е със канони XLR мъжки и женски. Има готови такива. 

За подобни цели аз съм ползвал микрофонен кабел. Примерно такъв - цък

Edited by patzo
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Би трябвало да е така, но все пак,мисля,че има значение и размера, ширината,цола на кабела. Моите колони ги свръвам  кък пулта  с кабел  моно жак, канон.Наскоро пробвах да свържа колоните  с два обикновенни кабела за клавира с по голям диаметър, жак жак , и саунда даде повече баси и пространство.Между другото, как да свържа кабел  моно жак и канон,  за да бъде балансиран ?Има ли някаква схема ? По учебник какви риско крие един такъв кабел за качеството на саунда ? Мисля,че кабел  с 0.22 мм е недостатъчен. Тука пише нещо такова...ЦИТАТ...За да получите всичко, на което са способни тонколоните ви е нужно да ги свържете с добър кабел.  Тонколони с мощност от 50 вата и на горе трябва да се свържат с кабел по-дебел от 0.5 квадрата. ….http://statii.net/2012/правилно-свързване-на-тонколони/

Edited by MagicDuoMusic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колегата ти обясни - едно е да свързваш крайно стъпало с пасивни колони, друго е преамп/миксер с активни такива. При първия вариант минава един сигнал, в другия вариант - съвсем друг! За да свържеш пулт с активни колони не ти трябва дебел кабел, дебелият в случая е вътре в колоните между вградения усилвател и говорителя.

Няма как да направиш балансиран кабел с моно жак, защото трябва да имаш три пина и три кабела. Единият е за масата, по другите два минава сигнала с фаза на 180* в единия проводник. Има инфо на хиляди места в нета.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз работя с миксер YAMAHA EMX 14,  две по 500 W, но използвам и изгодите за активни колони,  в дясно на пулта има два изхода за активни колони, и за активен бас.. Значи тези изходи са само със жак. Дали изходите са за моно жак, или стерео жак ? Преди време поисках съвет от авторитетен магазин  за  съвет с какъв кабел да свържа- ми дадоха съвет да свържа с  кабел моно жак, канон. Въпроса е, дали няма да мога да свържа с балансиран кабел активните колони ? 

https://www.muziker.bg/yamaha-emx-5014-c-set

Share this post


Link to post
Share on other sites

Един бърз поглед в упътването: Пише че изходите са небалансирани. 

 

yamaha.jpg

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не, няма значение. Ама кой да ти учи физика?! :)

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.