Jump to content
Българският форум за музиканти

Yamaha YDP143 за начинаещ или друго?


No.14

Recommended Posts

Здравейте,

може би трябва да започна с това, че на една почтена възраст  (чак ме е срам да я уточня :whistle:), най -накрая имах възможността да реализирам мечтата си да уча пиано. Преди около година си купих Yamaha YDP143, тъй като това ми позволяваше бюджетът тогава, а и живея в апартамент, т.е. опцията със слушалки ми е почти задължителна. От шест месеца ходя на уроци веднъж седмично, като те са по детската руска школа "Фортепианная игра", Първи учител по пиано, оп.599 на Черни, а за разсвирване - упражнения на Ханон за начинаещи. До момента, извън това, съм успяла да науча "На Елиза" (любимата на всеки пишман-пианист :rolleyes:), първата част на Соната No.14 на Бетовен (с ясното съзнанание, че тя ще е и последната) и няколко мелодийки с tutorial (знам, че е грешно и обещавам да не го правя повече :rolleyes: ) - River flows in you - Yiruma, Marriage d`amour на Paul de Senneville.

Имам и акустично пиано Ноктюрно, което акордирам редовно, но първо е много старо, второ - не е било поддържано над десет години, понеже го бях преотстъпила на друг човек, и трето - не мога да го ползвам повече от веднъж-два пъти в месеца, тъй като е в друг град.

Та, сравнявайки двете пиана, всички плюсове са в полза на дигиталното, с едно малко изключение... Установих, че като клавиатура много повече ми допада тази на акустичното и самото звукоизвличане ми се получава много по-добре на нея.

И тук идва въпросът ми: има ли смисъл според вас да заменям Yamaha-та с по-висок клас, при положение, че не се занимавам професионално и никога няма да стигна до някакви виртуозни висоти?

От друга страна прекарвам на него всяка свободна минута (поне 2 часа всеки работен ден, а през почивните - 4-6, че и повече понякога).

Ако все пак реша да купя ново, какво бихте препоръчали предвид горната информация?

Благодаря предарително на всички и желая успешен ден!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, сравнението между дигиталното и акустичното пиано си е съвсем точно. Това в което дигиталното трудно ще настигне акустучното е специфичното звучене и хармония - заради струните :) и това разбира се е ако имаш пиано висок клас. Но като изключим това, всички останали неща са в полза на дигиталното: Място, тегло, възможност за слушалки, лесен начин за запис, без нужда от акордиране, не се влияе от температура и влажност и т.н. 

Това което описваш е разликата между двете клавиатури - и там очевидно всеки има предпочитания. Тоест няма идеална клавиатура за всички. Като гледам YDP-143 е с клавиатура: Yamaha GHS Keyboard, това което можеш да тестваш е аналогично пиано в тоя клас, но от друга марка - примерно Roland FP-30 ( има го в Динакорд ) или Kawai ES-110 ( има го в Камертон ) - та ако си от София, една разходка по магазините ще даде отговора. Ако не - те съветвам да си направиш разходка и да ги пробваш лично. 

А иначе дали има смисъл за смяна - ВИНАГИ ИМА :) щом ти харесва и те кара да се чустваш по добре. Нали това е идеята на музиката , да те зарежда с енергия. Много е трудно с първа покупка човек да налучка правилният за него инструмент - без значение от цената в повечето случаи.

Ако имаш възможност за по-голяма инвестиция - можеш да пробваш Roland FP-90 ( с клавиатура PHA-50 ) - аз лично се влюбих в тая клавиатура и си купих RD-2000, което е със същата клавиатура но във вариант Stage Piano ( без тонколони ).

В същия клас е и Kawai MP-11 SE , а може да тестваш и по малкия модел на KAWAI Kawai MP-7 SE

Та силно предполагам, че ако ги пробваш тези варианти :) , ще си ходиш с ново пиано в къщи. Твоето е много актуален модел и много бързо ще се продаде на прилична цена - идеално е за начинаещи пианисти. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Много благодаря за отговора, макар и със закъснение :) .

Имах нужда да огледам различни варианти и всъщност все още не съм решила...

Ще бъда благодарна, ако споделите имате ли някакви впечатления (или мнения) за тези също: http://kawaibg.com/category/56/concert-artist-ca-seria.html ?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за мен е по добре да инвестираш в акустично истинско пиано.Всичко друго е компромис.

Имам Yamaha CLP340   GH3  която е струвала еднна камара пари и сдава багажа .

Kойто иска да се развива му требе истинско пиано, било то и руско.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С руско пиано трудно ще се развиеш. И изобщо с вертикално пиано, което създава лоши навици, например да трябва да отпускаш догоре клавишите, за да свириш трилери. Дори и немско да е. Трябва роял, заради двойния ескейпмънт. Хубавите дигитални пиана имитират тази функция и са по-добре от някакво евтино вертикално пиано според мен. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте и благодаря за отговорите!

Аз също мечтая за акустично пиано, но за съжаление ми е невъзможно - първо нямам необходимото пространство и второ - живея в апартамент с доста съседи около мен, в това число с малки деца. Просто не мога да си позволя да ги тормозя с гами и арпежи всяка вечер, тъй като обикновено свободното ми време е след 18:00 ч. - 19:00 ч. :(

CyberGene, кои други характеристики на дигиталните пиана ги класифицират като "добри" (освен въпросния двоен ескейпмънт, който, честно казано не успях да се ориентарам какво означава:unsure:)? 

Това, например, добро ли е: https://www.musicworld.bg/bg/c_755/i_63571/Roland_HP_605_WH_Set.html?fbclid=IwAR3wdPOND4fWFFOxgS9r-dvTa5YN-SCyigPqmrWRsDJVrDu_y0UnmbJPtec

Или имаш предвид по-висок ценови клас, съответно - характеристики?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

HP-605 е доста добро, свирил съм на него и ми беше харесало, даже обмислях да си го купувам. Но на Роланд звука не ми е съвсем на сърце, омръзва бързо. Иначе аз отдавна ползвам софтуерно пиано (Garritan CFX), което според мен има много по-добър звук от тези в дигиталните пиана. Управлявам го по MIDI. Ако решиш да ходиш в тая посока, си намери дигитално пиано, което ти харесва като клавиатура. Има и само MIDI контролери с хамър механика, например Kawai VPC1, което е с дървени клавиши. Аз ползвам за контролер моето Kawai ES7, като в момента си изработвам сам MIDI контролер от механика на роял, имам тема за това в раздела за изработка на инструменти. 

Ако все пак се спреш на дигитално пиано, аз лично харесвам най-много Kawai, особено тези с дървени клавиши от CA-серията са възможно най-близо до усещането на роял.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно време само на съветски пиана свирехме и имаше ниво,на мен до кандидадстване в ВМА ми свьрши работа,требе си свирене!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За вършене на работа всичко става :) Ама и кеф трябва да има. Та кой на квото се кефи де. Аз бих предпочел хубаво дигитално пред руско акустично. Даже и пред немско. Зависи от качеството де. Вече разни нови вертикални се правят с доста прилични механики и макар да им липсва ескейпмънт, са приятни. Но пък пред тях бих предпочел хибридно дигитално с механика от роял като AvantGrand или Novus. И разбира се най-хубаво си е истински акустичен роял. Ама човек ако няма място или не иска да пречи на съседите няма голям избор. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

по повод времето, което прекарвам на пианото, бях споделила, че е общо взето всяка свободна минута :). Разбира се, несравнимо е с часовете, които отделят професионално занимаващите се с музика или ученици/студенти в учебни заведения... Наясно съм, че на тези години няма как да очаквам някакъв зашеметяващ прогрес, нито ще стигам до концернти изяви :),  но наистина влагам много старание и ми се иска най-вече да си изградя възможно най-добрата за нивото ми техника. А това, което ме притеснява в настоящото пиано (освен звука, но там съм преглътнала, че акустичното в момента е невъзможен вариант), е клавиатурата - струва ми се прекалено "лека", доста ме затруднява да покажа ясно динамиката, особено когато е нещо по-различно от форте или пиано.

Разгледах и хибридните пиана, и сърцето ми се разтуптя направо :D, изглеждат впечатляващи. Но максимумът и то "преко сили", който мога да си позволя в този клас е https://www.musicworld.bg/bg/m_320443/i_44075/f_2776/YAMAHA_Hybrid_Piano_NU_1_Hybrid_Piano.html  Т.е. не е нито AvantGrand или Novus.

И след всички тези напоителни обяснения от моя страна до момента :rolleyes:, да се хвърлям ли на подобно хибридно или да се насоча към дигиталните от горните линкове?

В петък, заедно с учителката ми по пиано, отиваме на обиколка из музикалните магазини в София, за да можем да изпробваме на място. Иска ми се да си набележа поне няколко конкретни модела, за да стесним избора (и по възможност - колебанията от моя страна, които за подобна сума никак не са малко... :) ).

Благодаря за отделенето време и внимание!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си взимай NU1, то е с механика на вертикално пиано и има един всеизвестен проблем с поява на внезапно фортисимо при леко натиснат клавиш. Аз щях да си го купувам също, но при тест в магазина открих проблема и после четох в Интернет за него. Дълго е за обяснение, но не е нещо, което се решава, Ямаха в упътването с леки недомлъвки са признали, че ужким се случвало много рядко, но изобщо не е така. За половин час свирене в магазина ми се случи два пъти. Абсолютно неприемливо!

Препоръчвам да погледнеш Kawai CA78, то е с много приятна клавиатура с дълги дървени клавиши, имаше го за проба в Камертон последно. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото Roland обявиха едни чисто нови пиана, които ми изглеждат страхотни, особено по-високите модели LX706 и LX708, но няма все още цени. Без да съм ги пробвал не знам дали да ги препоръчвам, но виждам, че доста са подобрили звука спрямо HP-605 и на по-високите модели ползват клавиатура с по-дълги рамена на клавишите спрямо старите. Не пречи да ги проучиш. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно, тогава NU1 отпада.

Kawai CA78 е това, нали: http://kawaibg.com/product/313/ca-78-new.html ? Бях питала за него малко по-нагоре в постовете и ми е в списъка за пробване, само искам да съм сигурна това ли е препоръчваният модел.

За  цените на Роланд  LX706 и LX708 намирам в интернет,  че започват от 7820 лв., като цената се качава в зависимост от покритието и цвета. Добавям си моделите, за да питам на място :).

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такааа, да споделя резултата от изпробването на различни пиана миналата седмица...

В магазина на Динакорд директно ме насочиха точно към NU1 като възможно най-доброто, което се предлага при тях в момента. Не споменаха за никакви дефекти, затова съм изключително благодарна за адекватните съвети, които получих тук :) ! Роланд  LX706 и LX708  ги нямаше и до момента не са зареждали от тях. Опитахме различни модели Yamaha, за които се предполагаше, че са по-висок клас от моето YDP 143, но честно казано нито аз, нито учителката ми усетихме някаква осезаема разлика в звученето или клавиатурата. Основното им предимство беше наличието на много повече функции (смяна на различни инструменти, вградени уроци и т.н.) , които за мен, обаче, не представляват интерес и така или иначе едва ли ще ползвам. Като цяло продавачът сякаш не успя да разбере, че съм една начинаеща мераклийка :) , която поне още няколко години ще набива гами и етюди от началната школа, преди изобщо да си помисли за някакъв различен тип музикална изява :).

В магазина на Камертон наличен беше единствено KAWAI 48 и ... тук направо се влюбих в това пиано :) . Усещането при докосването е невероятно, звукът е изключително красив. Продавачът ни обясни, че 58 е с още по-добра клавиатура, показа ни нагледно разликата в мостри на клавишите. За 78 каза, че се търси много и общо взето самият той би си взел такова, най- вече заради touch дисплея, който позволявал много лесно и бързо управление при сходни други характеристики с 58. За съжаление нито 58, нито 78 ги имаше на място, очакват ги до седмица-две.

Смятам отново да отида, за да направя финално сравнение и вече да решавам кой от двата модела ще е (58 или 78). Надявам се скоро да ви се похваля с нов инструмент и още веднъж благодаря на всички за мненията и съветите! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Здравейте отново,

включвам се пак, за да споделя, че вчера най-после пристигна моят нов Kawai CA 78 и според скромните ми, аматьорски разбирания, е направо невероятен :) .

Напълно отговаря на очакванията ми за клавиатурата и звученето е в пъти по-естествено от старата ми Yamaha YDP 143, което беше и основната причина да избера този модел. Единствено басовите тонове ми се струват леко глухи, сякаш им липсва достатъчно дълбочина, но аз не съм експерт и е възможно да не преценявам правилно.

За професионално занимаващите се може би ще представлява интерес, че има един куп опции, които още не съм разгадала (в това число вградени уроци, разделяне на клавиатурата за 4 ръце, различни функции и ефекти, и т.н.) :).Много лесно за управление е с помощта на тъч дисплея. С удоволствие ще отговоря на въпросите ви, ако имате конкретни такива. 

Доколкото успях да се ориентирам, в този форум май няма особено много потребители с предпочитания към класическата музика, но все пак да кажа, че в цената влизат упражнения (в т.ч. на Ханон) и етюди на хартиен носител: Черни, Бах, Шопен, Бургмюлер, албум със сонатини на Клементи, Бетовен, Хайдн и др., както и сборник с 29 класически произведения за пиано - Моцарт, Хендел, Шуберт, Шопен и т.н.

Ами, това е накратко - безкрайно щастлива съм :). Мисля, че направих най-добрия избор, имайки предвид лимитите, които са валидни за мен - ограничено пространство в апартамент и разбира се, бюджет.

Благодаря ви за пореден път за съветите и насоките, които получих тук - бяха ми изключително ценни! Надявам се споделената от мен информация също да е била от полза.

Успешен ден на всички :) !

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.