Jump to content
Българският форум за музиканти

DIY Екстремно заглушаващи слушалки


Recommended Posts

За свирене използвам военни антифони с възможно най-голямата степен на заглушаване (35-37dB). За да мога да си пусна метроном от телефона и/или сигнал от миксера съм ги модифицирал с говорителчета и кабел и с няколко снимки и кратко обяснение ще покажа как съм го направил. На пазара има готови решения, но читавите са ужасно скъпи (300+ лева), а и винаги е по-интересно да се почовърка човек... ;)

  1. Изкопават се отнякъде стари полуработещи (или пък нови) слушалки, които да не са пълна скръб. Първата версия направих с някакви JVC от 3 лева (съдейки по звука), които бяха ОК само на метроном, но на първото участие като чух и сигнала от миксера и щях да почина. Голяма мазня! :P В моят случай (новите) са някакви Philips подобни на HSP 1900, които не са чудо, но доста по-добре от предните, които бях сложил:
    hsp1900.jpg
  2. Следва кратко "майсторене" с цел изваждане на говорителчетата (горещо препоръчвам да се проверят първо дали работят, защото преди сегашните сложих някакви други, които се оказа, че са с един прецакан спийкър, но го разбрах чак след час и кусур занимавка - рууки мистейк!). Използвах тънко свредло за разпробиване в стил "пощенска марка", след което с едни малки клещи-секачки го довърших. Тия пласмаси се топят много лесно и като пробвах да го срежа с Дремел-подобен уред - не става (поне с моя евтиния). Ако имате резбарски лък също ще стане много лесно най-вероятно. Ето снимка в средата на високотехнологичния ми процес: :)
    HeadphonesMod-01.jpg
  3. Няколко минути и пили по-късно се появи и готовия чарк. От двете страни оставих две "ушички", за да може да се завърти и фиксира в антифоните, които са широки една идея по-малко от диаметъра на говорителите и не могат да се подпъхнат самостоятелно:
    HeadphonesMod-02.jpg
  4. В моя случай антифоните бяха вече разпробити. Свредлото е минимално по-дебело от наличния кабел плюс е уплътнено с термошлаух. Звукът (точно както водата) минава през вяка пролука, така че максимум уплътняването води до по-добри резултати! Препоръчвам да не горите нищо с поялника, както направих аз при предния вариант. ;) Същият беше само с един кабел, идващ от входния жак, но тънките жички свързващи левия и десен говорител доста ми се пречкаха, а взеха и да се закъсват, така че смених стратегията. На заден план се вижда и как съм съединил и опаковал с амнайсе пласта термошлаух трите парчета кабел:
    HeadphonesMod-03.jpg
  5. Тук вече е запоен и натъпкан говорителя, просто натискате "дунапрена" и завъртате ушите да се паднат отстрани. За съжаление не се вижда добре (има една мъхеста материя над говорителя, сходна на цвят с дунапрена), но мисля е ясна идеята:
    HeadphonesMod-04.jpg
  6. Ето и готовият продукт, готов за битка:
    HeadphonesMod-05.jpg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Това са много хубави антифони, преди време и аз преработих същите. Най-високия клас пасивни антифони на 3M peltor III. Самоче аз сложих 40мм 32 омови говорители закупени от китайците и направих адаптери за говорителите от палисандър. Ефекта при мен е брутален.

Явно не съм единтвения... :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.