Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с акустична китара


Recommended Posts

Имам проблем с бриджа на акустичната ми китара.По-скоро с дървената част.Купих я така и не забелязах цепнатината веднага.Принципно не ми пречи, но когато свиря на дебелите струни, влиза в резонанс и се чува едно бъздене.Питам се дали има лесен начин да се залепи с някакво лепило за дърво?Примерно със спринцовка да се капне в цепнатината?Или трябва да се носи на лютиер?Дайте някакви съвети, моля!1afd1976b0f37281f47b1cf9c8b38a1c.jpg

 

Изпратено от моят ASUS_Z010D с помощта на Tapatalk

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако бръжди, според мен някоя част от бриджа трябва да е отлепена откъм тялото. Ако не е скъп марков инструмент, аз бих отпуснал струните и леко с пластмасова карта / тънко перце бих се опитал да повдигна откъм края на бриджа да видя коя част е подвижна. Може да се сложи някаква хартия до бриджа върху тялото, където ще влезе в контакт картата да не надраска тялото. Ако се установи коя част вибрира, може да се пробва със спринцовка и тънка игла да се вкара малко C200 и след това да се стегне с стяга през дупката на китарата (и нещо меко върху бриджа където ще легне стягата) за 24 часа преди да се натегнат струните. Ако излезе лепило върху тялото, C200 се избърсва лесно с влажна кърпа - разтворимо е във вода до момента на стягане.
Ще се радвам да разбера развитието.
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бъзденето идва от цепнатината понеже като си сложа дланта върху тази дървена част спира.Явно трябва да се залепи.И аз си мислех за Ц200 понеже е за дърво и става прозрачно като изсъхне, но реших да попитам тука, понеже има и лютиери и доста хора с опит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да пробваш да разредиш ц200  с вода и през игла в цепнатината, аз все пак си мисля че има част отлепена между корпуса и бриджа, ако усещаш вибрация там и изчезва като натиснеш бриджа с длан. 
Не искам да плаша, но има и вариант за симптома да е отлепена подпора от вътрешна страна под бриджа. С огледалце през дупката може да се опиташ да видиш, ако е това пак може да се интервенира със спринцовка и клампа/стяга. 
И все пак китарата не е сложен инструмент, просто си иска прецизност :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

C200 е възможно най-лошото лепило за дърво - както казват "недоразумение на българската химическа промишленос" . Вземи си някакво хубаво поливинилацетатно лепило. Ето това е супер - цък. Ако искаш по-евтино си вземи хенкел ууд. Лепилата са на водна основа след като вкараш лепило в цепката намери с нещо да притиснеш примерно някой много малка стегичка и слагаш нещо да не нараниш дървото. После като излезе лепилото може да забършеш с влъжна кърпа докато не е изсъхнало. Стягата може и след час-два да я махнеш. След ден може леко да тръкнеш със финна шрурка или стоманена вълна малък номер ако си личи нещо. 

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.