Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно конкретен ефект


Recommended Posts

Здравейте, имам въпрос относно конкретен ефект, чието име не знам и се надявам някой да го разпознае по описанието ми, ще ми помогне много. 

Работя с Ableton Live 8.2.7 и не съм сигурен дали конкретния ефект ще го има или ще трябва да го изтегля като VST. Става въпрос за прикачане на ефект на миди трак, и всяка нота от един миди файл да звучи редувайки се, ту в лявата слушалка, ту в дясната. Знам, че има такава опция за регулиране на звука от коя страна да звучи в панела на трака, но не ми върши работа, тъй като опцията се отнася за целия трак и всички файлове в него и всички ноти ще звучат от една страна, която нагласиш, а на мен ми е необходимо от един файл всяка нота да звучи от различна страна. Надявам се да съм го описал достатъчно разбираемо.

Кажете ми името на този ефект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Да, зависи от темпото, но ако нотите са с еднакво времетраене би трябвало да свърши работа и да се автоматизират само различните. В противен случай при по-разчупена мелодия трябва да се търси друг вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвал съм го и в случая не ми помага особено на дългите ноти не се получава и песента ми има много чупки, които не се комбинират с ефекта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В такъв случай трябва да се провери дали виртуалния инструмент, който MIDI нотите просвирват може да работи с т. нар. MIDI CC (MIDI Control Change Messages) - вълнува те конкретно съобщението CC 10 (Pan). След това дали индивидуалната MIDI нота, може да изпраща такова съобщение към VST (в Fl Studio очевидно има начин, за Ableton не съм убеден) и в случай, че не може, да се направи автоматизация на целият пасаж от ноти по аналогичен начин на този, показан тук - в примера се автоматизира основната честота на касата. Така ще успееш да съхраниш информацията за панорамата на отделните ноти в самият MIDI track, което го прави по-преносим като функционалност към различни DAWs/VSTi и т.н., докато Pan автоматизацията на ниво bus (channel) ще работи и ще се съхрани само за Ableton аналогични проекти и няма да има връзка с MIDI нотите, но в случай, че никое от горепосочените не сработи, е авариен вариант. 

Ако самият DAW не разполага с опция за такава автоматизация, но все пак VST-то, което нотите просвирват е способно да чете такива съобщения, може да експортираш MIDI трака в друг DAW, с който можеш да зададеш панорамите на нотите и да го върнеш обратно в Ableton.

За конкретно VST, което прави такава автоматизация не съм чувал, единствено съм попадал на такива, които имат опция за избор на предварително зададен шаблон от панорами за определен пасаж, вграден в самото VST, но не и нещо идващо от MIDI трак.

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.