Jump to content
Българският форум за музиканти

Eric Clapton & J.j. Cale


Recommended Posts

Вече в твърде зряла възраст, която не им личи особено, двамата направиха съвместен албум, което бе прието като малка сензация. Британецът Клептън се е учил навремето от американеца Джей Джей, нищо че и двамата са бели и не би трябвало да я разбират тая черна мъка - блуса. Джей Джей пък дрънка от средата на 50-те и е попивал от първите рокендрол легенди от онова време.

 

През 60-те работата му пораснала и започнал да свири по барове, "от които и досега не съм излязъл", твърди той. Лъже. Всъщност Джей Джей е тонинжинер, който свири. А който свири - знаете - зло не мисли?... Неее, който свири трябва и да пее, дори да няма глас. Идеята била, че ако не става за китарист и певец, като тонинжинер все ще си намери работа. "По онова време не ставаше дума за албуми и такива неща, просто трябваше да се плаща наемът", почесва се днес Кейл, опитвайки се да не си спомня факта, че в Америка много хора го имат за икона, дори за национална легенда.

 

Като тонинжинер Джей Джей е прочут с поне две неща. Ако щете вярвайте, но той е вероятно първият рок музикант, който използва примитивна дръм-машина - още в далечната 1970. Второто е боклучивата му китара за 50 долара, на която маха задната част, за да промени резонанса и звука. "Това е фантастично, представяте ли си?", диви се и днес Клептън. "Като я приближавате и отдалечавате от тялото си, получавате различен звук. Колко съм се чудил навремето каква е тая китара, та свири по този начин!"

 

"Не бе, така е неудобно да се свири", почесва се пак притеснено 68-доишният Кейл. "Монтирах й отзад стоманена пръчка, за да мога да свиря. Тя беше стара и евтина, нямах пари тогава за друга."

 

"Пазиш ли я още?", пита го Клептън. "Не, разпадна се преди няколко години. Сега вече имам пари да си купя още няколко други. Но пак ги човъркам", отговаря му американецът.

 

Ерик Клептън дължи два от най-големите си успехи на кавъри по парчета на Джей Джей Кейл - "Cocaine" и "After Midnight". "Вижте, аз никога не съм се смятал за певец", намесва се пак Кейл. "Не пея много добре и това се отразява и н акомпозирането на песните ми. Нямам никакъв вокален диапазон, аз съм просто един говорещ/припяващ/мърморещ пич. Трябваше да пиша песните си така, а не като за истински певец, който може да пее много ноти. Аз мога само три тона да изпея."

 

"И аз съм така", радва се 61-годишният Клептън. "И като почнах самостоятелна кариера през 70-те, трябваше да пея. Затова си измислих този начин на пеене - като стар човек, и така си карам досега. Тоест, вече наистина съм стар човек и още мога да си пея като стар човек, хе-хе!"

 

"През 50-те бях просто един пич, който свиреше рокендрол из баровете в Оклахома", спомня си пак "онова" време Джей Джей Кейл. "Бях просто китарист в група, не съм бил фронтмен, певец или нещо такова. Доста години по-късно почнах да правя плочи. Гледам ги - всички свирят шумно, агресивно. Е, викам си, аз пък ще направя обратното. И така почнах да свиря спокойно, лежерно. После постепенно ми хареса."

 

Как така досега тези двамата, дето сякаш една майка ги е раждала, не са направили албум заедно? "Не знам. И аз се питам", вдига рамене Джей Джей. "Постоянно са ме питали защо не запиша албум с него", казва Клептън. "Ама аз не си падам много по колаборации. Пък и отде да знам дали той ще приеме, като му се обадя? Ами ако ме отреже или любезно отклони поканата ми? В един момент се реших и му звъннах. И той не ми отказа - ми айде, вика, дадено."

 

-

 

Та... чета си го аз това чудо в Ритъм и си мисля, колко ли от хората в БГ 'шоу бизнеса' и населяващи туй форумно пространство, са толкова скромни. Колко ли велики певци, китаристи, басисти изобщо музиканти, се бият в гърдите колко са страхотни и са върхът на сладоледа, и си посягат пред огледалото. Пък те просто са 'мърморещи пичове'... Та седя си тук и се чудя... :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и така - по 7 дни - утре от 14.30 и Сьбота след 22 часа

казаха че ще се изльчва последното интервю на Джон Маиьлс

(за по сигурно си проверете за точен час и ден)

 

 

сьщо много важна клечка на британската ритьм енд блус сцена

 

предполагам всички знаят за Джон Маиьлс Блус Брейкьрс - откьдето трьгва и кариерата на Ерик Клептьн

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E те тоя, Джон Мейъл требе да се чуе! Определено! За всеки, който си мисли, че знае мноо за блуса....

 

Well i'm so tired of cryin'

and now i'm on the road again..

i'm on theroad again.

 

знаем веее.

ама клептън е говедо. за попец минава ама за блус 'уй.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.