Jump to content
Българският форум за музиканти

wiseppman

Въпос за компресори

Recommended Posts

Аз, като всички, се ровя из Нета и разбира се, по въпроса за компресорите видях две противоположни мнения. Ако има примерно 2 компресора, един пич показва някакви графики и твърди, че така звука и състейна се скапва. А от друга страна в менюълите на производителите чета, че повече компресори един след друг подобряват драстично звука. И се чудя на кого да вярвам! Затова се питам, някой има ли опит с такава конфигурация?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Верижното използване на компресори е много често използвана и доста ефективна практика в смесването на песни. За свирене на китара в реално време пак би трябвало да работи, тъй като принципът е същия. Вече какъв ще е резултатът зависи от настройките и вероятно и от конкретните модели (че доста имат малко контроли и със странни имена).

Компресорите са коварни същества - ако знаеш кое какво прави и как се използва може да подобри драстично нещата, но ако връткаш копчиляците наслука резултатите могат да са трагични. :)

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Моят скромен принцип последните вече доста години е - ако ми звучи добре, значи най-вероятно е добре :) Същото и с компресорите - е има някои компресори, които са по-добри от други, макар че и това е относително - другите пък в определени стилове са търсен ефект...

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз опитвам с 2 компресора, един във веригата, един в луупа. Не мога да чуя някаква голяма разлика, може би да се престраша да го пробвам на лайв. А ето намерих интересно видео:

 

Edited by wiseppman
 • Confused 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Наистина от компресор до компресор - "балкан" разлика, ползвал съм метода най-често по две причини:
1. Поради голям gain reduction от един единствен компресор се внасят и нежелани артефакти в матрЯла (най-често подчертаване на определени високочестотни такива). Тогава ползвам 2 със сумарен gain reduction на горния, и така се отървам от артефактите.
2. Харесват ми определени характеристики на два различни компресора, като искам да присъстват заедно в общия звук - най-често лампово изкривяване, или пък подчертаване на определени честоти.

Видеа и мнения по темата бол, преди всичко следвам философията, че компресията трябва да е инструмент за постигане на желан резултат, а не самоцел.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ту копрес ор нот ту компрес.... Човека от видеото, каза, че като бонус да сме ползвали компресора, да накараме транзисторният амп да се приближи към ламповият. :P

Така и не съм използвал още компресор в свиренето си (засега само съм тествал), ламповите ампове добре си компресират.

На видеото се чуват някакви разлики.

Изцепен лампов амп и свириш с ниво на барабанист, що да компресирам, като ампа си е достатъчно набримчен и компресиран и какво да му компресираш.

Ако имаш и хубава китара, ще ти изкара достатъчно състейн...

Ако свирех повече с чиста китара, примерно кънтри, фънк, сигурно вече щях да съм включил към педалборда и компресор.

За сега още се чудя, да компресирам или не....и те така. И така от много години...

Имам читави компресори, трябва да ги пробвам по-обстойно.

Днес тествах зелен биг маф, това си заслужава по принцип, не знам дали ще го ползвам, за мои неща.

Пробвах и бустер на Кюсак, пак си заслужава. Обичам бустери. Този от видеото не ме убеди, че с компресор е по-добре, малко по-различно е. Но защо да буствам с компресор, вместо с бустер. …:wacko: така и не разбрах.

Изобщо, ако ще се ползва за клийн до крънч, виждам приложение за комресора…. за ситуации с повече драйв, не.  Аз толкова разбирам....и сега ще пробвам комресор. Днес ми е ден за тестове.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Понеже, сега пробвах мелодията на For the love of God. Компресор в състей режим e benefiacial.

Да, има и приложение на драйв. Еврика.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Е, значи и аз ще тествам, 2-та. За клийн харесвам и то много компресор. Пък и за драйв- каква е тази китара, дето сама, без камиончета,  ще направи минута състейн?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Компресора за китара си е готин на клийн партии, много парчета на MR.Big чистите китари са с компресор.Отделно Пол Гилбърт го ползва за да "изчисти" драйв канала на ампа за клийн саунд.Също за фънки неща като лимитер е готин компресора, понеже изравнява нивата на всички удари и ги ограничава да не избиват.Както е отбелязал Tony за сола тип For the love of god, много помага състейна на компресора, само че трябва и нойз гейт/съпресър понеже става шумно.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

... много отговори, ама аз питах за 2 компресора- във верига или в паралел.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами изясни по-добре нещата.

Написал си "Аз опитвам с 2 компресора, един във веригата, един в луупа."

и  "ама аз питах за 2 компресора- във верига  серия или в паралел."

Това, което си опитал, са различни места на копмпресора във веригата.

Едното е преди предусилвателната част, другото е след нея.

Вероятно ще има сериозна разлика, как един ( и същ) компресор ще работи, в тези две части на веригата.

( и два различни да хакнеш, все тази, определящото ще е мястото, не начина на включването)

 

Аз съм олд фешън и бих сложил компресор преди ампа, т.е. преди предусилвателната част.

Ако ще пробвам с 2, ще ги вържа в серия. ( паралела отпада, кой би си играл със сплитери, за да върже 2 копресора в паралел)

Ако имам усилвател, който има и сериен и паралелен луп, тогава, тази проба може да стане.

Мисля до края на седмицата, да направя проба с два компресора, в серия, пред амп.

Мисля, преди да съм правил проба, че 2 компросора могат да ми седят в веригата, примерно един за клийн( комресор/ лимитер)  и един за лийд ( за състейн), предвид there's a difference between "running" two comp pedals in a chain and "using two comps in a pedal chain at the same time", so if a given artist does "have" two comps in their chain, they're not necessarily always on at the same time.

За изполване на компресор

Back to your live use question:
If it were a big venue and FOH was running a comp, I would probably be running less SPLs and mic'ing, so one comp on the board and the second comp from the FOH.

On a small gig with a cranked amp, the valves will already be compressing, so probably a single compressor for cleans.

I really like using a compressor after modulation, phase in particular, as phase can make my tone unpredictable.

И още нещо -

You can definitely do two comps serial in an effect chain. Bass players do it all the time.

 

Edited by TONY

Share this post


Link to post
Share on other sites

Извинявай Тони,

Наистина трябва да изясня... Нямам затруднения за серия и паралел, защото имам MS-3 и не ми е проблем. В домашното ми студио звучи добре, но нали знаеш- на лайф- не се знае. Дори имам възможност да набича примерно 4 компресора (обичам тоя звук, пробвах). Виждам, че съветите са да се включат в серия. Или ако има компресор във FOH (а аз имам в цифровия миксер) и пусна още 2? Целта ми е да закръгля отреза на синусоидата за по-мек звук. Процесорите ми съм ги пробвал на живо- и с лампи (и E-906) и без лампи- все тая. Но търся звук, примерно на Сатриани или Дейвид Гилмор и пробвам какво ли не. Затова реших да направя и този опит. Но сега съм много зает и нямам много време за свирене- поне до средата на следващия на месец. Затова питах, дали някой е пробвал.

 

 

COPMRESSORS.jpg

Edited by wiseppman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By Vasil Belezhkov
   "Криво чирпанско хоро" е написано в памет на кларинетиста (изпълнител и преподавател) акад. Петко Радев броени дни след кончината му в края на септември 2017 г. Първоначалният вид на пиесата е за духов оркестър, но и този вариант е направен почти паралелно с него.
  • By sabracadabra
   Ние сме трима и търсим четвъртия, който има 2-3 часа седмично да посвирим някои от най-яките парчета на METALLICA. ЛС или 0898 82 92 01
  • By slightly_stoopid
   ЗДРАВЕЙТЕ
   Търсят се басист и барабанист за авторски проект във Варна! Може и соло китара при силно желание и идейност! Предимство е, ако музикантите пишат и текстове!
   Не искам да се заключваме в определен стил. Важно е музикантите да имат идеи за развитие. Все пак като основни определящи стилове са рок ен рол, алтернатив, пънки, фънки, ска, реге, като самите песни също могат да преминават в различни стилове. Във времето ще се сформира звученето на групата.
   Важно е музикантите да имат време за поне два пъти на седмица да правим репетиции, да имат мотивация за записи и концерти не само във Варна.
   Който има интерес нека да пише тук или може за повече инфо да ме намери във фейсбук: https://www.facebook.com/slavi.yambolov
    
    
    
    
    
  • By hegemarth
   Здравейте! Наскоро се сетих за едни струни, които един приятел си беше купил. Попитах го, но той не помни какви са били, защото беше отдавна.
   Та, въпросните струни бяха с оплетка, а не намотка, както обикновените. Решил съм да си взема и аз едни, да ги пробвам, обаче не знам нито какъв модел се водят, нито марка. Ако някой знае и може да ме насочи, ще съм благодарен! :)
  • By lightsome
   Здравейте на всички във форума!

   Спешно търся някой да помогне по моя въпрос, вчера докато затягах една от струните на акустичната си китара единия ключ се разкачи буквално , не мога да го завия и оправя ръчно ...
   Много ми е спешно да стане преди края на месеца, търся някой който може да го постави или да се сложи нов евентуално?
   Помогнете с някой контакт или препоръка за град Пловдив моля ви!
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.