Jump to content
Българският форум за музиканти

Стягане на дясната китка при свирене на китара.


justaman

Recommended Posts

Здравейте, имам проблем със свиренето на китара. Напреднъл китарист съм и когато бях начинаещ този проблем не беше сериозен, но сега при свирене на сложните и дълги упражнения (свирене с пръсти) не мога да издържа дълго с дясната китка свирейки, говорим за 2-3 минути. Учителят ми казва, че проблема е, че си стягам китката. Аз правя всичко възможно да не я стягам и проблема не е заради стрес или страх от това да свиря пред някой друг,  но никой китарист, който до сега съм питал не е имал този проблем. Кажете ми, ако знаете нещо по въпроса. Как мога да намаля напрежението?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Къде по-точно усещаш болката? В основата на палеца?

Има вероятност си възпалил някоя от ставите в основата на китката. При подобно възпаление, движенията , ляво-дясно, както и ротация, са болезнени. Пристягането на китката е временно решение, ако наистина става дума за възпаление. Най-добре  е да се консултираш с лекар-ортопед, за да се потвърди или изключи подобно. Не те съветвам да прилагаш "бабини илачи" на първо време. Обикновено лечението е с противовъзпалителни средства или блокада на ставата, т.е. инжекционно се вкарва разтвор, който намаля напрежението и повлиява възпалението. Не е болезнено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не го усещам точно като болка, а като умора в нея. Усещам я в горната част на китката над самите пръсти. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека да уточним: над самите пръсти, имаш в предвид частта, където китката се "свързва" с останалата част от ръката?

За мен лично е проблем в костно-мускулната система. Всеки вижда тоа, което знае :). Консултация със лекар специалист не пречи на упражнението :)

Започни прием на витамини от група Б, не са противопоказани, и помагат при нервни нарушения :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, точно в средата на китката. Проблема с витамините отдавна съм го остановил и тъй като не ги набавям от храна, приемам хапчета бирена мая, не знам дали това е достатъчно. Благодаря за съвета ще отида на лекар все пак :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Състоянието, което описваш е най-вероятно "Repetitive Strain Injury" от английски, или увреждане вседствие на многократни повторения. Ако използваш писмен английски, потърси в интернет по въпроса има доста информация и съвети за лечение. 

Научих за това след като аз самия имам подобни проблеми с ръцете, но при мен се получават болезнени отоци, който пречат на свиването на пръстите. Да не говорим, че обикновено така боли, че и на ум не ми идва да се мъча да свиря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, това беше полезно. Проверих го и все пак ще отида на лекар за всеки случай. Може би забравих да спомена, че съм я чупил тази ръка точно между началото на китката и самата ръка. Не знам дали това има общо, но все пак споменавам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Ходих на лекар-ортопед по въпроса и се наложи да правя снимка на ръката, но той каза, че няма никакви възпаления и описанията на проблема ми са му непознати и стигна до заключението, че пренатоварвам жилите на ръката и ми предписа стягаща ръкавица за 30 лв и охлаждащ крем за 20 лв. С ръкавицата все още не намирам разлика и нещата не ми се струват правилни, защото проблема още ми пречи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам идея дали ще ти помогне, но защо не опиташ да загряваш ръцете преди свирене и разтягане след това... Има едни видео уроци на Джон Петручи още като младеж John Petrucci's Rock Discipline се казват и там има разни упражнения за разтягане и реклаксиране на мускулатурата на ръцете (още в началото на видеото преди за започне да свири).

Имам личен опит с нещо подобно имах болка в китката на дясната ръка понеже работя на компютър и дълго време седи под напрежение върху мишката и е леко огъната нагоре, а  и също ако дълго време пиша на телефона легнал например (в смисъл ръката да е огънта и мускулите да са съкратени) ми се появява едно топче, което става болезнено и е като възпалено и изпъклнало на другата ръка същевременно не е така.

Но като отпочине ден два ръката болката и топчето изчезва от самосебе си...

Забелязах също, че много силно стискам китарата с дясната ръка, в която е перцето и го осъзнах чак когато си купих китара с флойд понеже го натисках леко с китката от време на време и съответно се чуваше леко изкривяване на тона, докато когато свирех на Tune-o-matic изобщо не ми беше направило впечатление... (може твоя учител да е прав, но това само ти може да го разбереш и да се опиташ да го контролираш, особено при по-бързите неща стискането е още по-силно...)

А като цяло при такъв тип проблеми с болка в опорно двигателната система единственото лечение и превенция на такива неща е тренировка. Колкото по развита е мускулатурата толкова по-добре, като може да се включат леки гирички, разни други уреди за предмишница например или нещо подобно...

А ако наистина е сухожилие при мен добър ефект имаше индометацин крем, не мирише много приятно, евтин е 3 - 4 лв. и може да се пробва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не подценявай този проблем, въпреки каквото ти е казал лекаря. Още повече щом си я чупил тая ръка, направи си изследвания за артрит (Не знам на колко години си) никога не е прекалено рано. Не мисля, че каквото и да е, е станало от претоварване, освен ако рязко не си увеличил интензитета на свирене преди да се появи проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 20 съм и го виждам за проблем това, че лекарят сам каза, че това е странна реакция. Той каза, че жилите просто се пренатоварват много от малко труд и то само на тази ръка. Не знам дали нямаше да е добре да отида на невролог относно жилите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.