Jump to content
Българският форум за музиканти

Процесор или ефекти в лууп?


svet.k

Recommended Posts

Здравейте, дилемата ми е такава:

Става въпрос за кубе, което се ползва в къщи, за сега ползвам процесор за ефекти в луупа, но той променя тона като цяло. Понеже не искам да инвестирам в скъпо струващи ефекти, питането ми е дали бюджетни такива също няма да скапват тона и дали си струва да ги заменям с проца. Общо взето ползвам само - дилей, ревърб и нойс гейт. Естествено мога да ползвам и само един от тях, и от тази гледна точка дали е най-удачно да са тру байпас? Съответно дали по-високите класове процесори са по-добре в това отношение (все пак те могат да се ползват и самостоятелно за най-различни цели)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По основния въпрос не мога да отговоря, но по принцип за Stomp ефектите може да се оборудваш  на доста прилична цена от Thomann ако поръчваш през Dynacord, понеже често пускат разни ефекти от среден понякога и от по-високия клас с доста големи и реални при това намаления, но просто трябва да се следи. Аз понякупих няколко между 50% и 70% отстъпка сравнително по-стари модели, но съм доволен от покупките и звучат супер :)

Редактирано от urgent
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

защо не вземеш от някой около теб ефекти и не сравниш с проц и с ефекти какво се случва

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много от евтините процове нямат възможност да се изключи преамп частта, защото са направени да се използват между китарата и ампа. Това неминуемо води до ужасен тон. Някои имат отделен изход подходящ за преампа на усилвателя и друг подходящ за РА, някой път със спийкър симулация, която също пречи ако използваш китарен амп. Също е добре да се съобразят нивата и импедансите на вход/изходите, защото лошите комбинации между тях също водят до проблеми. Според мен трябва да провериш тези неща за конкретните усилвател и процесор, за да си сигурен, че проблемът не е от това.

Ако решиш да използваш ефекти - дали е по-добре да са тру-байпас зависи от това с колко дълги кабели ще се използват, колко ще са на брой и т.н. В идеалния случай е по-добре да са тру-байпас и да се използват буфери на необходимите места. Има доста демо клипчета по въпроса кога, как и колко се прецаква звука според конкретната ситуация. За домашна употреба на 2 метра от ампа с 2 ефекта едва ли ще има особена разлика...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Процесора е Диджитек рп255, могат всички останали блокове да се изключват. Не казвам че много се скапва тона, но е осезаемо, според мен е от цифровата конверкция.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@svet.k :thumbs_up: Имам опит с tweak-ването на RP 155, който е от същата серия и разполага със същият core като звуци, само че директно съм го настройвал за PA. След кратък разговор със support-а относно "магическата" цъкалка amp/mixer, стана ясно следното:

Quote

The mixer setting adds a high frequency buffer that filters out unwanted signals on the high end. There is no problem running it to a mixer in amp mode.

Това, което аз чух на практика е, че в режим AMP се поставя високочестотен филтър, който премахва нехарактерни за китарният саунд честоти, над около 10 kHz. Можеш да опиташ да експериментираш с нея, дали дава някакво отражение върху крайният резултат. Въпреки че в книжката показват, че може да работи в fx loop, силно ме съмнява да има физическо изключване на предусилвателния модул, както спомена и Baby Thomas да оставя да работят само ефектите, а по-скоро е виртуална цъкалка, която ги пуска и спира, предполагам и ти действаш с X-Еdit едитора. За жалост не съм се занимавал с fx loop и не мога да изкажа компетентно мнение.  На твое място бих взел някакъв stompbox reverb/delay за проба и сравнение, иначе гоним вятърни мелници като цяло.

И един философски въпрос. Каква ти е мотивацията за вкъщи да ползваш amp и ефекти, вместо VST-та и добри мониторни колони?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За луупа или камиончета или процесор без драйвове в него.Нещо на TC electronic примерно.Тези малките процесорчета не стават, явно са правени само за инпута на ампа.Даже и за PA не стават с техните "амп симулации".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Когато е изключена амп секцията, съответно и кабинет симулацията, бутона за амп/миксер не е активен, поне аз не чувам разлика. За ползване на ампа вкъщи, то аз за това го взех- 5/1 вата е. 

Ще видя за дилей, тия дни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се опитам да конкретизирам малко:

С процесора мога да изключа всички останали неща освен ефектите, които искам да ползвам, но остава конвертирането от аналогов звук към цифров и обратно, това се чува! Въпроса е дали камиончетата правят същото, незнам дали има аналогов ревърб, и дали навързани няколко няма да влошават звука. С процесора се губи главно от агресията, малко по замазан е и някои честоти липсват. То това до няк'ва степен става и като го сложа на режим 1 ват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С какво съпротивление са кабелите, които са свързани към този fx loop? Трябва да са максимално къси и с максимално ниско такова. Мерил ли си?

Sent from my Redmi 4A using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тука нещо не е така в горния въпрос. Съпротивлението на китарния кабел, освен ако не е стотина метра до километър  е незначително в сравнение с всичко, към което обикновено е включен. Капацитивността е друга работа, но предвид останалите устройства във веригата ми се струва малко вероятно да оказва значително влияние.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Съгласен съм, написал съм глупост. Съпротивлението би оказало роля при "колонен" сигнал (от изход на усилвател с ниско съпротивление към високоговорители със същото ниско съпротивление), в случая не е важно.

Sent from my Redmi 4A using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Камиончетата не правят същото като процесора, аз затова ги предпочитам.

ПС: Не знам Нуно Бетенкорт как докарва хубав саунд с бос гт 8, аз не можах и го разкарах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.