Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампи за Bugera G5


aazen

Recommended Posts

Здравейте! Усилвателят ми е Bugera G5 Infinium и тръгнах да му сменям лампите. Извадих ги, видях че предусилвателната лампа е ECC83, a крайната 12bh7a. Отивам в магазина и ми казаха, че такава крайна лампа с такива инициали нямат. Въпросът ми е мога ли да я заменя с друга и ако да - с каква.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм специалист, но в случая си дори улеснен тъй като нямаш мач-ване... тоест нямаш чифт или повече от 1 лампи чиито изходен ток трябва да съвпада и можеш да я замениш с друга EL84-ка която не е точно моделът 12bh7A, защото 12bh7A е абревиатура на конкретната лампа, която Bugera са произвели и сложили, но на практика това е лампа тип EL84 и според мен можеш да я замениш с друга лампа тип EL84 по твой вкус и предпочитание. И като се замисля ако човекът в магазина разбира от това е можел да ти предложи аналог за замяна. Но може и да греша.

Нека по-знаещите да се изкажат. Аз ползвам лампова техника от скоро и още не съм се сблъсквал със смяна на лампите. 

Като се замисля, ще е добре някой от съфорумниците да пусне линк към кратко ръководство по смяна на лампи.  Видове, модели, мачване, цени, къде как и какво и кога да сменим както и кой може да сменя. Мисля, че ще е полезно за много от поребителите тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно не е така. ;)

ЕЛ84 е тотално друга лампа - тя е пентод 12-тина вата, а 12ВН7 е двоен триод 3.5 вата, пиновете са тотално различни, физическия размер е съвсем различен... Не знам как реши, че може да се сложи в този амп. :blink:

12ВН7 е сравнително близка до 12AU7, ама не баш. Най-добре да се използва правилния модел. Ново производство има от JJ, EH, а вероятно и други.

За Bugera G5 пише, че е с Push-Pull конфигурация на крайното стъпало (използва се по един триод на страна), така че наистина няма нужда от матчване на две крайни лампи, но пък може да се търси същото за двата триода в една предусилвателна. Би било добре да се вземе бройка с балансирани триоди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Яясно. А защо в сайта на JJ, 12BH7-A излиза като предусилвателна лампа? Аз съм абсолютна нула в тази материя и реших да попитам в магазина, а там казаха че такава нямат. В този случай отивам на вариант да си поръчвам по интернет същата 12BH7A.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защото там са я класифицирали, според "стандартната" й употреба. Това няма никакво значение реално погледнато, защото очевидно е възможно да се използва и като крайна лампа (въпреки ниската и изходна мощност). 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се много.  хахаха.  :rolleyes: Аз съм гледал спецификацията на Bugera V5, която наистина е с EL84 крайна лампа, а вие говорите за G5. и  тъй като в главата ми е V5 аз набързо съм решил, че това 12BH7 e някаква подробност,  а то е съвършено различна лампа  :unsure:, което обяснява, защо в магазина не са успяли да ти помогнат...

Така или иначе пак моля за линк от форума посветен на смяната на лампи, защото това засяга доста хора и би било много полезно.

Поздрави и хубав ден!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами начина по-който бихме постнали такъв линк е да пуснем търсене за съответни теми и след това да препишем информацията тук. Така като го прочета пак, не ми изглежда много логично :) 

Конкретен въпрос би бил по-удачен, защото темата е доста обширна за един пост, а и автора на въпроса ще получи конкретна информация без да се налага да я извлича от понятия, които е вероятно да не са му известни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвах новия сърч енджин и поне аз не успях да сърчна каквото и да е с него. Не знам дали аз нещо не правя правилно или просто сърча не бачка. Ако на теб ти работи явно проблемът е в мен.

Поздрави на админите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Т.е. еднакво ни е невъзможно да го направим и начина с конкретните въпроси изглежда най-осъществим за момента, поне докато не тръгне индексирането, съответно търсенето. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имаш конкретни въпроси - питай, може някой да ти отговори. ;)

Понеже "информация за смяна на лампи"... можем да пишем дни наред за тия неща, има хиляди неща (включително индиректно свързани)...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.