Jump to content
Българският форум за музиканти

Още за дишането


Ivan

Recommended Posts

Колеги,мога да ви кажа че сте се забатачили яката с тия теми.Незнам кой ги пише но един начинаещ няма да разбере и 20 процента от това което сте написали.Още повече,че темите ви за едно и също нещо си противоречат..предлагам някоя компетенция да седне и да преработи всичко,що сте изявили тук и в останалите сходни теми.Полезно,лесно за възприемане и най-вече - ВЯРНО! Това трябва да са част от критериите за такава тема.Без двусмислие.Имайте напредвид че голяма част от вокалистите не са учили солфеж и си нямат кьор представа от ноти,така,че изрази от рода на СОЛ# и т.н ... са меко казано непонятни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

15.07.09

Попитали Шопа :

-Какво можеш да работиш?

-Мом да копам.

-А какво друго?

-Мом да не копам.

Този анекдот, макар, че има друго направление, в смисъл "по добре да не копам". Аз го възприемам така: Има пеене и не пеене. Има хора които не могат, не знаят, но пеят и то с голяма полза за тях. Те казват, че трябва да се пее просто природно. Когато се опиташ данаправиш нещо просто, ако не си майстор, то излиза или недодялано или префърцунено.Даже шопа е бил потомствен копач – учил е при баща си. Един гвоздей да забиеш, ако не знаеш как, ше го изкривиш. Познавах един майстор който забиваше криви гвоздеи, ама той в началото е бил чирак, че после калфа и т.н. А за природата, да не говорим, още дълго време не бихме могли да я опознаем.Така е и с пеенето. Както разбирам от написаното до сега , по вече от вас сте убедени, че не може да се пее така просто - природно. Простите неща на сцена се постигат най трудно.

Пеенето изисква многогодишна трудна работа. Работа на италиански е ОПЕРА. Онези които цитирах по горе не обичат Опера, значи .........вземат микрофоните надуват високоговорителите и ето ти музика - парата да падне. Едно време се пееше без микрофони.

Така, че да почнем от начало.

Що е музика? Има много определения както един колега изброи някои от тях.Едно от многото е "Музиката е език на душата както словото- на разума". Между двете има преход – лирика. Преди години имаше един съветски поет който четеше сам стиховете си, след това всички поети започнаха да си четат стиховете си със същата интонация. Хубави стихове. Не знам на вас, на мене ми стигаха до съзнанието, но когато същите стихотворения четеше Йордан Матев, положението беше друго.Това още повече се отнася за музиката. Поп, Джаз и другите видове са също музика .Важно е обаче как се изпълняват. Музиката е наука като другите науки. В математиката законите се учат в училище, а законите на музиката и в хоровете. Един от законите на музиката например, е: Не трябва да се поема въздух по средата на фраза и още по вече по средата на дума. Чуите какво прави Том джонс! Значи той не е пял даже и в хор. По нататък, тембъра по целия диапазон на гласа трябва да е изравнен. Как пеят тези които не са учили? ( Павароти е учил 7години, Карузо през целия си живот е имал педагог до себе си ) В долната част на диапазона си са баритони или баси и то добри защото по начало са добри певци, има природно поставени гласове. Като се придвижват на горе,те вече губят от тембъра си. След "Бръмбарите" всички искат да пеят високо и тембъра им се превръща в детски, така, че когато пее един имаш чувство, че пеят няколко. Така "пеят" всички, даже Големият Франк Синатра, а най ясно се усеща при Грамадния Елвис.Чуйте

Го още веднаж. Луис Армстронг, например, даже пее дрезгаво, но пее с опора и културно. За да свири на тромпет сигурно е учил в музикално училище, не знам,а може би е чиракувал дълго при някой добър музикант И така на следващия доклад ще се върнем към дишането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е важно как ти звучи гласа важното е да е приятен за слушане ако ще не детски а слонски да е.Що се отнася до тва не може да пееш само със част от диапазона си :thumbs_up: квото се наложи тва ще пееш стига да ти е удобно и да не те мъчи. Натам към другия доклад.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Ех,най-после един истински коментар относно темата.

 

Поздравления за учителката.

 

Тази система на пеене се нарича Белтинг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дишането е необходимо на живите същества, за вкарване на кислород в организма, който спомага за изгаряне на въглеводородите, получени с храната и така получаваме енергия. Енергия е необходима на певеца и то много защото пеенето е трудна работа, както казваха едно време "тежко физически труд".

На певците дишането е необходимо още за създаване поток въздух, който да задейства гласните връзки. Съществуват два вида потоци: Тутболентен и Ламинарен. Ламинарен или правопоточен (тавталогия), е необходим за получаване на хубав звук от гласните връзки. От турболентния – лош звук За да обясня защо е нобходимо това което изброих в предишните доклади: Изправено тяло, стегнати коремни мускули и работа на страничните и задна част на пояса, бих прибягнал към техниката. Поток от въздух в техниката се получава от помпа. Обикновено помпата има два овора един входящ и втори – изходящ. Дихателната система на човека до някаква степен можем да оприличим на мембранна помпа която има за жалост само един отвор така, че се налага да вдишваме и издишваме от едно и също място. Помпата се състои от: Твърдо тяло-коремните мускули и мембрана – диафрагма. Разбира се има и двигател на който съответстват мускули. За изпращане на въздуха към гласните връзки е необходима тръба– трахеята. Турболентен – завихрен поток се получава в самата помпа защото в нея въздуха променя посоката си. Както казахме, същестува само един отвор за вдишване и нздишване. За получаване красиб звук е необходимо колкото е възможно ламинарен – правопоточен. За тази цел е необхомо гладка (вътрешно) и права тръба - тпахеята. За гладкостта – както ни е дарила природата (гладкостта на вътрешната стена на трахеята), но за изправянето на трахеята можем да си помогнем сами. Например лежане на твърдо равно легло, изправяне до стена и всички части, тил, врат, кръст и т.н. опрат на нея. За твърдата част на помпата служат както казахме – стегнати коремните мускули.

Въпроса за мембраната – диафрагмата обаче е малко по сложен. В човешкоото тяло има органи като крака, ръце и т.н. които можем да командваме и задвижваме непоссредствено но диафрагмата не можем. Трахеята е много къса което не позволява на потока въздух който е турболентен при помпата, да се ламинизира достатъчно бързо в трахеята. Трябва по голяма дължина. Нямаме такава За това прибягаме до учението на йогите. За преместване ръка или крак се получава сигнал от мозъка, т.е.действува мисълта. Йогите са открили, че и другите органи от човешкото тяло могат да се задвижат но с по голямо количество сигнали от мозъка тоест по съсредоточено и придължително мислене за определен орган като останалите органи са в пълен покой. Това се нарича МЕДИТАЦИЯ. По този начин те правят гимнастика на определен орган и даже го лекуват ако е необходимо. Правят и други чудеса. Чувал съм, че Наполеон е правил 10 минутна медитация след което е можел да не спи 24 часа.

По подобие на йогите, чрез медитация, можем да задействаме и диафрагмата – упражнението по долу и движение на страничните и задна части на пояса (което можем). Проблема с трахеята решаваме като постоянно мислено изместваме помпата на долу – до прасците на краката. Това трябва да стане навик.

За Медитация – следното упражнение:

На същия стол, който споменах в първия си доклад, тялото се изправя така,че цялата му задна част да бъде опряна плътно на облегалката. Погледа- водоравен и бяла стена. Да не се мисли за нищо друго ( като развлечение, работа и т.н.) освен за това което ще се прави. Проверява се дали всички стави –колена, таз, рамене, шарнира на долната челюст и въобще цялото тяло да не са напрегнати. Цялото тяло – отпуснато. Диша се изключително през носа

Броим на ум:

Части Вдишване Задържане Издишване

1. 2 2 2

2. 2 4 2

3. 4 4 4

4. 4 8 4

5. 8 8 8

Всяка част се изпълнява по 10 пъти без прекъсване между частите.

Поемането и издишването трябва да е много много леко, изключително през носа.

Всичко това е доста трудно в началото. За това, ако се почувства някакво и най малко неудобство или напрежение, упражнението трябва да се спре, премахват се пречките и се започва от начало. След известно време това дишане става по леко и приятно и полезно за здравето. В процеса на упражнението се чувствува изтръпване от началото на ръцете и краката, а в последствие – на цялото тяло. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се диша мислено от прасците на краката, в противен случай се повишава кръвното налягане. В края на упражнението, абсолютно необходимо е да се остане няколко минути в същото положение докато тялото възвърне нормалното си състояние.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже компютъра ми направи номер, ще повторя упражнението.

Части Вдишване Задържане Издишване

1.--------1 2-----------------1 2-----------------1 2

2.--------1 2-----------------1 2 3 4------------ 1 2

3.--------1 2 3 4-------------1 2 3 4------------1 2 3 4

4.--------1 2 3 4 ------------1 2 3 4 5 6 7 8---1 2 3 4

5---------1 2 3 4 5 6 7 8----1 2 3 4 5 6 7 8---1 2 3 4 5 6 7 8 .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А само да вметна. Йоугата е път към медитацията, която се осъществява задължително с правилно (подходящо) дишане. Дишането е физиологичен процес от първостепенна важност за живота на човека и той може да бъде контролиран волево. Вторият по важност - сънят - не може да бъде контролиран волево... поне при огроман част от човечеството. Медитацията е нещо подобно, но обърнато.

 

Много хора се стряскат като искат да пеят и им кажат: "Трябва да дишаш с диафрагмата, за да си поемаш повече въздух!" и подобни штуротии, от които "ученикът" започва да се чуди първо изобщо правилно ли е дишал през досегашния си живот или ако е неправилно то това ли го е довело до това да не може да пее... :whistle:

 

Всеки човек диша с диафрагмата. Въпросът е да го направи волево пък и диафрагмата има далеч по-важни функции от това да "подпираш меха" , когато пееш.

 

Азбучната истина е, че трябва да дишаш в ритъма на парчето. Дишайте си нормално. Влезте си в парчето и си го пейте, запоменте си го, разучете си ритъма, къде има повечеко думи, къде трябва повечеко въздух и къде и как да се поеме той. Нали все пак това е работата на вокалиста. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Проблема с трахеята решаваме като постоянно мислено изместваме помпата на долу – до прасците на краката. Това трябва да стане навик. ...

 

Благодаря! :offtopic-001:

Аз съм един от "дебилите", дето си пеят както си знаят. И сега наистина научих нещо ценно. Честно казано, хич не ми беше трудно да си "преместя" диафрагмата мислом и... опитах някои неща, които намирам за тежички. С такова мислене мога да изпея цели припеви на песни... с едно поемане на въздух - с всички височини и паузите между фразите. И не се изпускам от контрол никъде, и последната фраза е с отпят край!

(Боже, като водолаз съм!)

 

И упражненията ми идват... леко. Ще ги правя за отмора, когато мога.

Голяма радост, благодаря ти отново!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Голям срам за мен е да си призная че съм пълен въздух на тая тема и досега не съм обръщал внимание на дишането си чак толкова много,

но от тук нататък ще имам доста работа за в бъдеще искам да изразя благодарноста си на всички във форума и без да се подмазвам повече да помоля някой да ми обясни горе долу какво представлява "кучешкото диишане" :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами погледни какво прави едно запъхтяно куче-изплезва езика и диша дълбоко и ритмично.

Това упражнение помага както за добър старт на тона така и за пеене стакато.

Това дишане можеш да го редуваш и с пеене на гласни стакато. Не трябва да го правиш много дълго защото изсушава гърлото и ще ти стане некомфортно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Доста интересни идеи забелязвам :)

Дискусиите и упражненията за дишане, как е "най-правилно" и има ли "диафрагмено" дишане са съпоставими с дългогодишния спор има ли главов и гръден регистър или главов и гръден "глас", които чрез множество упражнения могат да бъдат "съединени" в един глас с унифициран тон от най-ниската до най-високата му нота :)

 

При "нормално" дишане диафрагмата се свива при получаване на сигнал в мозъка, че не ни достига въздух.

Това намалява налягането в гръдния кош и дробовете се пълнят с въздух. В разширяването на гръдния кош участват различни мускули, но диафрагмата е отговорна за 60 до 80%от работата по дишането.

Когато издишваме диафрагмата се отпуска до нормалното си състояние, гръдния кош се "свива" и въздухът напуска тялото.Всичко това е "автоматична" дейност на тялото. При този вид дишане не само не можем да "усетим" диафрагмата, не можем и да пеем опряно. Единственото, което усещаме са последствията от свиването на диафрагмата.Т.е. не е вярно, че диафрагмата не участва в дишането. Участва, но не е в нея ключа. :)

 

Мускулите, които участват в т.нар. active expiration или дишане, което е активно контролирано от дишащия

(от което ние като певци имаме нужда), са някои гръдни мускули, абдоминалната стена и някои мускули на гърба. Други фактори, които не трябжа да се пренебрегват са:

1.промените в суб-глотичното налягане, или връзката между съпротивата на гласовите връзки и дъха

2.промените в качествата на гласа: примерно в зависимост от това колко дълго са прилепнали гласовите връзки(като при belting) или свиването на ларинкса над гласните връзки (като при twang)това променя налягането и съответно времето, за което "имаме въздух".Също не бива да се пренебрегва положението на езика- дали "праща"въздуха назад в устната кухина или свободно напред.

3.изискванията на стила и текста, който се пее

 

Така че, ако може да се обобщи накратко, пеенето нито започва, нито свършва с "диафрагмено" дишане или дишане, при което нищо не трябвало да ти се мърда на никъде :thumbs_up: .

При пеене е необходимо да използваме всички гореспоменати мускули активно, тъй като единствения начин да не пеем "фалшиво" е да поддържаме балансирано въздушно налягане :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Здравейте!

Поздрави за страхотната тема! До колкото виждам на повечето мераклии не им става ясно почти нищо за прословутото "диафрагмено дишане". Реално погледнато терминологията най-често обърква човек, особено когато той вече си е объркан!

Иска ми се да помогна. Ето едно много приятно линкче , което ще обясни как дейста механизма дробове-диафрагма-корем.....дишането като процес и реално кой кой е в гръдния ни кош!

 

http://www.belchohristov.com/681.html

 

Простете, но не съм сигурна дали е позволено да се побавят препратки. Моля за ивинение.

 

Така. Мога още да поогна с няколко съвета, но се чудя от къде да почна.

Имам дългогодишен опит като "духач" (не се смейте :greenangel: ) , както ни наричат колегите музиканти. Да уточня - това означава, че съм свирила усърдно на духов инструент, който в случая е флейта. За моята невероятна преподавателка мога да кажа много, но най-важното е , че тя винаги много активно се занимаваше с подновяване на базата знания и техники за свирене. Вярвам,че при свиренето на духов интрумент въздуха е даже малко по-важен, отклкото при пеенето, защото пея доста активно последните 10 години ( 4 часа на ден поне ;) ).

Та , мога да предложа упражнение за "чувстване" и разширяване на въпросния пояс под ребрата.

1.Стол. Седнете на ръба на стола, най-добре ъгъла.

2.Съберете ръце пред гърдите си,свити в лактите, дланите може да хванете за врата ( не стискайте :) )

3. Разтворете колене и се наведете напред, като цялото тяло влиза между краката и лактите притискат корема отвътрешната страна.

4. Ха сега поеете въздух!

Няма начин да не усетите как корема избутва тялото нагоре. Така, вече усетихте как се надува корема, а той се надува,защото дробовете не могат понеже са притиснати от ръцете и т.н. Сега, за да разширите въпросния пояс просто правете следното упражнение - както сте се навели напред, вдишвате, но притискате тялото надуло (тялото не се ести,само леко се придържа в изходна позиция) - тогава въздуха се намества назад към бъбреците и така ще усетите как поясът се разширява, от към паласките :) .

Както и да дишате - бавно, бързо, ще ви прилошее, с главата надолу, гаранция! Внимание с изправянето, моля! В нашия клас редовно имаше паднали след такова упражнение.

 

Мога да помогна много по въпроса, но за сега това ще стигне, иначе поста става километричен.

 

А, и още нещо - дишайте пез устата, моля ви - който свикне да диша през носа - СВИКНЕ - ще има жестоки проблеми, ако трябва да пее хремав един ден!

 

Благодарности на великата професор Лидия Ошавкова http://www.oshavkova.com/index_bg.html

И аз се кундря някъде по тия знаменити снимки из нейните ученици. Голяма чест!

 

Успехи на всички! Отговарям на всякакви въпроси от тази тема с удоволствие!

Редактирано от NikiSvetla
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
Отговорено (Редактирано)
Здравейте!

Поздрави за страхотната тема! До колкото виждам на повечето мераклии не им става ясно почти нищо за прословутото "диафрагмено дишане". Реално погледнато терминологията най-често обърква човек, особено когато той вече си е объркан!

Иска ми се да помогна. Ето едно много приятно линкче , което ще обясни как дейста механизма дробове-диафрагма-корем.....дишането като процес и реално кой кой е в гръдния ни кош!

 

http://www.belchohristov.com/681.html

 

Простете, но не съм сигурна дали е позволено да се побавят препратки. Моля за ивинение.

 

Така. Мога още да поогна с няколко съвета, но се чудя от къде да почна.

Имам дългогодишен опит като "духач" (не се смейте :greenangel: ) , както ни наричат колегите музиканти. Да уточня - това означава, че съм свирила усърдно на духов инструент, който в случая е флейта. За моята невероятна преподавателка мога да кажа много, но най-важното е , че тя винаги много активно се занимаваше с подновяване на базата знания и техники за свирене. Вярвам,че при свиренето на духов интрумент въздуха е даже малко по-важен, отклкото при пеенето, защото пея доста активно последните 10 години ( 4 часа на ден поне :) ).

Та , мога да предложа упражнение за "чувстване" и разширяване на въпросния пояс под ребрата.

1.Стол. Седнете на ръба на стола, най-добре ъгъла.

2.Съберете ръце пред гърдите си,свити в лактите, дланите може да хванете за врата ( не стискайте :hysterical: )

3. Разтворете колене и се наведете напред, като цялото тяло влиза между краката и лактите притискат корема отвътрешната страна.

4. Ха сега поеете въздух!

Няма начин да не усетите как корема избутва тялото нагоре. Така, вече усетихте как се надува корема, а той се надува,защото дробовете не могат понеже са притиснати от ръцете и т.н. Сега, за да разширите въпросния пояс просто правете следното упражнение - както сте се навели напред, вдишвате, но притискате тялото надуло (тялото не се ести,само леко се придържа в изходна позиция) - тогава въздуха се намества назад към бъбреците и така ще усетите как поясът се разширява, от към паласките :) .

Както и да дишате - бавно, бързо, ще ви прилошее, с главата надолу, гаранция! Внимание с изправянето, моля! В нашия клас редовно имаше паднали след такова упражнение.

 

Мога да помогна много по въпроса, но за сега това ще стигне, иначе поста става километричен.

 

А, и още нещо - дишайте пез устата, моля ви - който свикне да диша през носа - СВИКНЕ - ще има жестоки проблеми, ако трябва да пее хремав един ден!

 

Благодарности на великата професор Лидия Ошавкова http://www.oshavkova.com/index_bg.html

И аз се кундря някъде по тия знаменити снимки из нейните ученици. Голяма чест!

 

Успехи на всички! Отговарям на всякакви въпроси от тази тема с удоволствие!

Виждам, че продължавате да се натискате, да давате съвети на хората!

Лично се убедих колко помагат Вашите съвети, Г-жо Янева :)

И помня сама сте споделяла, че сте завършила в музикалното училище ПИАНО, а не ВОКАЛНО пеене. Също така помня, че съветите, които ги давате, ги гледате в в youtube.com, което не ВИ прави специалист, а ученик!

А АКО бяхте толкова голям професионалист за колкото се представяте, нямаше да пеете по кръчмите на Златни пясъци или да ходите в чужбина да пеете, предполагам пак по кръчми.

Редактирано от ataligom
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.