Jump to content
Българският форум за музиканти

Свързване на миксер с лаптоп


Recommended Posts

Здравейте, обръщам се към вас с молба да ми дадете някакви съвети относно проблема с който се сблъсквам. Реших да направя домашно студио на щерката да си прави записи (вокал върху караоке). имайки предвид,че познанията ми са чисто любителски, да не кажа аматьорски, явно има неща които не са ми съвсем ясни. Та ето от какво се състои оборудването:

 

Миксер -  Alessis 4 multimix USB FX

Микрофон - Shure SM 58 LCE 

Лаптоп с core i3 процесор (сотфт. -  FL studio)

За монитори ползвам 2.1 система  Akai SS034A-66T, която е вързана към миксера.

 

 

Та на проблема, при свързване посредством USB кабела с лаптопа, избирам Asio драйвера( всъщност въртях всички драйвери). Големи мъки имах докато подкарам микрофона през програмата, то беше пищене, ехо...бая си играх и докато поразуча програмата какточно работи, но както и да е сякаш успях, но като започна да записвам гласа върху караокето, записа става ужасен,нещо като наслагване се получава, страшно ехо. Сякаш записвам канал върху канал. Също и сякаш не мога да изолирам вграденото микрофонче на самия лаптоп, имам чувството че влиза от там сигнал в записа. Има един бутон на миксера (ext/usb to main),който не мога да разбера за както точно служи. А може би проблема ми е също че не ползвам слушалки при записа а колоните на системата... Общо взето до тук карам на минимални познания и проба-грашка, като още не мога да разбера къде точно бъркам. Простете за невежеството ми, но нямам под ръка човек който разбира от тези неща и реших да потърся помощ онлайн.

 

 

 

   

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато на даден канал от DAW софта (в случая FL Studio, който не знам дали е подходящ за тия цели всъщност) се избере коректния вход на интерфейса, в който е включен микрофона, на този канал се записва сигнал само от този вход. Проблемът идва от колоните. За да няма ехо и т.н. трябва да се използват слушалки, по възможност затворени, защото иначе сигнала от колоните също влиза в микрофона, а ако е пуснат да се чува и гласа и той ще се чува през колоните и ще се записва 2-3-4 пъти, с дефазирания и изобщо мацаницата е голяма. :yes:

 

Има стотици туториали за начинаещи, които обясняват тези неща. Половин час гледане спестяват 2 седмици проби. :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Благодаря за отговора! Явно точно в това ми е грешката, монитори ми се явяват колоните и звукът от тях влиза през микрофона и записа става точно голяма мацаница! Благодаря още веднъж за жокера, нова материя е за мен и се уча в движение с проби и четене! Ще взема затворени слушалки значи и опитите ще продължат. FL studio ползвам понеже някъде прочетох, че е с лесен интерфейс и става за целите които ми трябва ( запис на вокал върху песни - караоке). Иначе с покупката на миксера вървеше лиценз за Cubase 9.5, но се оказа че 9.5 версията върви само на 64 битова ОС, а лаптопа е с 32, както и че на по-стара версия не важи лицензния ключ. Не ми се преинсталираше ОС заради една програма. По натам ще ползвам друг лаптоп само за тази цел и тогава ще сложа Cubase. :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.