Jump to content
Българският форум за музиканти

Teo 1

Ефект-комресор за пеене на живо, на сцената

Recommended Posts

Здравейте    колеги

напоследък забелязвам,че напредване на възрастта/ сп.Трета възраст / , някои песни ги пея все по-трудно. Височините не се достигат ,както преди.  До  сега изобщо не съм подбирал ефект за пеене-какъвто има апаратурата , го ползвам. Но вече се замислям да си взема някой ефект, който и да ми помага при пеенето, да изравнява линията, да "помпа" гласа, да   се хлъзга гласа по лесно.../ако ми позволите метафорите./. Моля за съвет- какво да търся  да си купя. Преди време си купих някои индивидуални ефекта-интересни играчки, но като се надуе силата , и  се губят.

Какво мислите по  въпроса ?

Благодаря-поздрави.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това, което би ти свършило работа е комбинирано устройство, в което да има compressor/limiter/enhancer/tube emulator.  Ползвал съм BEHRINGER MDX2600 и смея да твърдя, че справя сравнително добре със задачата. Давам това предложение като абсолютен минимум, устройства и цени нагоре колкото искаш, освен това можеш да се огледаш за нещо втора ръка, защото виждам, че такива устройства масово се предлагат на безценица, най-вероятно поради неразбиране от страна на продавача за техния начин на работа. Компресорът би намалил динамичният обхват и би ти помогнал да изпяваш по-лесно песните, отделно има цъкалки Enhancer и Tube, които допълнително облагородяват сигнала. Губенето, за което говориш може да се дължи на много неща - неправилно свързани устройства, неправилно отрегулирани нива, неподходящи кабели, несъгласуване на съпротивления и т.н. Друг инфарктен момент при пеенето на живо е появата на микрофонии, при по-големите звукови нива и неправилно разположени озвучителни тела, когато ситуацията не позволява. Тук огромен помощник е вграденият gate/expander, който може да се настройва и отрегулира спрямо конкретните условия и върши прекрасна работа. 

 

Преди всичко обаче е важно да се отбележи, че това устройство НЕ Е като стандартните EQ/Reverb/Delay и т.н. ефекти и процесори, чиито ефект веднага се чува след натискането на бутон и завъртането на врътка. Това важи особено с голяма сила за compressor-а, чието настройване изисква повече проби, внимание и четене. Аз бих препоръчал този ресурс, ако си неанглоговорящ, като за начало - хората от Dynacord са се постарали да го преведат на български сравнително грамотно. Той би ти дал базисно разбиране за различните ефекти, които са имплементирани вътре и принципи, които са приложими не само тук, но на което и да било друго еквивалентно устройство независимост от марка, цена, клас и т.н. На английски - информация бол.

 

Надявам се да съм бил полезен. :)

Edited by Koobenot

Share this post


Link to post
Share on other sites

И аз ползвам помощта на ефекти за пеене, но когато се налага да пея без тях от години практикувам по-прости методи -

1,Редовно пиене на много вода или сокове.

2, Консумиране на Пресни и сурови плодове и зеленчуци

3 ГелоРивойс Таблетки

4,Salvigol Таблетки

Последните две са ми супер ефективни и бързодействащи точно при натоварени изпълнения в опушени помещения.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря на  Koobenot ,

До  сега не съм предполагал.че съществува такова устройство. Аз,като консервативен потребител  се представих,че трябва да си взема  един  ефект компресор за пеене ,като този Lexicon MX 200. Извинявам се,ако звуча дилетански, но тези две устройсвтва от един и същ вид ли са ?    

Share this post


Link to post
Share on other sites

Или вероятно става въпрос за такова устройство ?    

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lexicon-a включва в себе си комбинация от модулационни и пространствени ефекти (Reverb, Delay, Chorus ... ), има и compressor/deeser, но тe са сложени по-скоро с художествена цел, не толкова за динамична корекция на сигнала. DBX-а се доближава повече като възможности до това, което би свършило работа, заради gate-a, compressor-a, enhancer-a, deesser-a. Имай предвид, че след правилна настройка на един такъв процесор, качеството на вокалния ефект и цялостния звук на системата се подобряват, заради отрязването на ненужните отзвучавания от микрофона (mic bleed) от noise gate-a.

 

Sent from my Redmi 4A using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето още едно нискобюджетно интересно решение, макар че вече да не се предлага ново - DigiTech Vocal 300

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koobenot ​,

благодаря,колега. Ще разуча тези "джаджи". Това е ново за мене, трябва и малко време да узрее в мисленето. Поздрави.

Share this post


Link to post
Share on other sites

И аз благодаря. Бих препоръчал да разгледаш този YouTube канал, един от малкото ресурси, където се показва начина на работа на различна техника, предназначена за live. Този ресурс също е добър, само че тук се обръща повече внимание на теоретичната обосновка на нещата. И отново - проби, четене, осмисляне. :) Друго устройство, за което също съм чувал добри отзиви от колеги и е специално създадено за вокали е BEHRINGER Ultravoice Digital VX-2496 .

Edited by Koobenot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Понеже нямам хубав ефект, и до сега винаги съм ползвал ефекта от апаратурата, дойде време да се замисля и за ефект. В момента имам пулт Yamaha EMX-5014C Powermixer​. Обаче вградения му ефект е много каруцарски. Първо ще си купя външен ефект. Загледах се в характериститките на Lexocon-ните, и се спрях на този модел- Lexicon MX300 Stereo ReverbEffects,  В него ме заинтригува факта, че има фабрични готови ефекти, но има възможност за правене на собствени ва ефекти вриации...И СЪЩО ИМА compressor/deeser, Подготвен съм на варианта.,че няма да  са много добри, и след това ще си купя и специално такъв копресор.Но ще карам подред на нещата. Наистина , нямам ефект, мисля,че за момента това е най-важното.В момента рабортя с вградения  в пулта, и като се вдигне силата,и започва да кънти като варел.

​Ето това съм решил първо да купя   .Благодаря ти за съветите-поздрави !  

Edited by Teo 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Поздравления за добрият вкус, Lexicon са еталон в съвременното ефектостроене, особено когато става дума за Reverb. Успех! :)

 

Sent from my Redmi 4A using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Бладодаря Koobenot ​,

ако имаш време напиши и   с няколко реда как  се свързва външен ефект с апаратура.Преполагам, трябва да включа ефекта на един стерео канал в пулта ? Аз мисля първо един кабел от пулта от   send aux  в ефекта...и после два кабела от ефекта стерео out- в един канал на пулта ? Бъркам ли ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, така е. В нормалният случай, би трябвало да има Return Stereo Left/Right шина, предназначена за ефекта, но до колкото виждам, използваният от теб power-mixer не разполага с такава, тъй че това би трябвало да се ползва някой от инструменталните stereo канали. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз си поръчах TC Helicon VoiceLive Play и ще видим какъв ще е резултата другата седмица :)  Предимно смятам да го ползвам по концерти за да избегна губенето на време по нагласянето на сцената, както и ще се помъча да си направя собствено звучене. Ако върши добра работа ще ви пиша да знаете ;)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@soulless Супер, ще се радваме да споделиш впечатления, като дойде! :) Би ли споменал кои ефекти и устройства заменяш с този проц?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.