Jump to content
Българският форум за музиканти

Boss GT-8 свързване към компютър


doncholito

Recommended Posts

Здравейте, имам проблем със свързването на горепосочения ефект за китара Boss GT-8 към компютър. Взех си кабел Midi In/Out към USB. При включването към компа в "Device Manager" ми го хваща като USB Audio Device (Използвам Уиндоус 7). Влизам в настройките на ефекта, проверявам ги и ги правя както са дадени в единствения клип в Youtube за свързване на този ефект към ПС. Ползвам като  програма  "GT-8 FX Floorboard". До тук добре, но колкото и да се опитвам да ги свържа, ми изписва че не намира такъв ефект. Предполагам проблема е в драйвера, който си хваща, не знам. Търсих в интернет специфичен драйвер за ефекта, но не намерих. Моля, ако някой се е сблъсквал с подобен проблем да сподели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първия път точно това бях направил, бях ги обърнал, но после ги сложих както трябва, рестартирах ефекта и компа, но пак не се получи. Ако има значение, на преходника от Midi към USB има два светодиода - IN и OUT, като свети само този за изход.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, за съжаление нямам други устройства с които да тествам. Продължавам да търся драйвери за Босс-а, мисля че там ще е проблема, на клипа, който гледах в интернет, там по друг начин Уиндоуса хвана ефкета при включването  му към ПС. Има вариант и кабела да не ми е читав, знам ли.

Весели празници на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма логика да трябват драйвъри за GT-8, защото процесора се свързва през МИДИ интерфейс. Виж каналите за миди комуникация да не за му объркани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен очакваш да се случи нещо, което няма как да се случи. Това приложение е един прост редактор на пресетите в GT-8, за улеснение на конфигурирането + евентуален бекъп на пресетите. Нищо повече. Евентуално можеш от някой DAW да си сменяш автоматично пресетите - на един аудио трак слагаш бекинг трак, а на един МИДИ трак РС/СС събития, които в точно конкретен момент да ти сменят пресети и/или вкл./изкл. ефекти. Просто за да не натискаш докато свириш.

 

Приложението комуникира с GT-8 чрез MIDI събития. Трябва да имаш някакъв МИДИ интерфейс, който се явява свързващо звено между проца и компютъра. ОС-а ще вижда МИДИ интерфейса (твоето USB Audio Device). GT-8 ще вижда МИДИ частта му от другата страна, така да се каже. Но проца и ОС-а няма да се виждат директно, респективно няма да го видиш в Device Manager, нито ти трябва (или съществува) драйвер за него.

 

Проблемът е че или нещо МИДИ интерфейса не работи като хората или има някакви ограничения, които не позволяват да работи в твоя случай (примерно GT-8 да използва малко по-странни съобщения, които не се поддържат от интерфейса ти). Или пък той си работи, но пък нещо не е свързано/конфигурирано като хората. Не става ясно с какъв кабел/кабели вързваш GT-8 и МИДИ интерфейса! TC Electronic G-Major има подобно приложение за редакция на пресетите и задължително иска два МИДИ кабела:

  • G-Major MIDI Out -> Interface MIDI In;
  • Interface MIDI Out -> G-Major MINI In.

По същия начин се свързва и Behringer FCB-1010 MIDI педалиерата към приложение за конфигуриране и редактиране на пресети. ​Не съм опитвал Boss процове, нито твоето приложение, но тъй като принципът на комуникация е един и същ подозирам, че важи и в този случай.

 

Можеш да опиташ и някакъв MIDI мониторинг софт, който може да ти покаже какви съобщения минават през интерфейса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би точно от там трябваше да почна - целта да свържа ефекта с компютъра е да мога да си качвам готови настроени ефекти от интернет, както и да бекъпвам старите. Кабела, който ползвам е точно този:

https://www.bad_link/ad/midi-usb-interface-kabel-CID632-ID6pF2I.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.