Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
apoplexia

Бас китара за домашни записи - съвет!

Recommended Posts

Привет!

 

Докосвал съм се до бас китара може би 2-3 пъти досега. Основният ми инструмент е китара! Но установих, че бас китарата е много важен компонент в крайното звучение. Тези 4/5 струни са незаменими. С МИДИ клавиатура просто не свата. Та в главата ми узря идеята , че е необходим реален инструмент, а не виртуален.

 

Чета из темите във форума, но се обърквам все повече, затова реших да пусна нова тема.

 

Искам да си закупя бас китара, само и единствено за домашно ползване, без усилвател. Ще използвам аудио интерфейс и монитори/слушалки. Стилова ориентазия - метъл (само).

 

Може ли да ме ориентирате какво би било подходящо за напълно начинаещ с този инструмент? Не искам да се изхвърлям финансово, понеже основните ми инвестиции са в китарите. За съжаление, нямам възможност да тествам на живо поради факта, че няма магазини наблизо ( а и да тествам, като не разбирам...), така че ще поръчам по интернет, поне има опция за връщане на продукта в рамките на определен период. Не става дума за България, живея във Финландия. Инструмент втора ръка също е вариант, не робувам на новото!

 

Всякаква информация е полезна - 4 или 5 струни, адаптери, тяло, гриф и т.н. Бюджет не фиксирам, защото не познавам реално пазара, но не ми се иска да надскачам 400 евро като крайна цена, предвид горе споменатото.

 

Благодаря предварително на всеки, отделил от времето си!

 

Поздрави,

Ангел

Edited by apoplexia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здрасти, моето мнение е, че ти личи, че свириш на китара, защото си задаваш въпроса като човек, който (отскоро) свири на китара. Според мен за твоите задачи, поне както си ги написал - само метъл и само вкъщи, няма голямо значение какъв ще е басът в този ценови клас - има дооооста евтини варианти, които ще ти свършат работа, защото така или иначе ще записваш процеснат звук, накрая по-важни ще са не дървото и адаптерите, а доколко можеш да работиш със софтуера си и знаеш как да постигнеш звука, който търсиш.

Та, това като въведение - преди да си купиш бас, помисли какъв звук търсиш и се постарай да разбереш, поне относително, как се постига. Оттам нататък е експерименти с DAW, VST-та и процесинг.

За самия инструмент - важно е да пробваш, поне според мен, за да знаеш кое ти е удобно. Винаги се пренебрегва това, не знам защо. В крайна сметка, това е половината въпрос - дали инструментът е удобен и работи адекватно. Най-лесно ще си отговориш на въпроса 4 или 5 струни - просто си отговори на въпроса необходима ли ти е петата струна и в каква настройка смяташ да свириш и композираш/твориш/шумиш. Останалото е въпрос пак на вкус и удобство.

За дърво, адаптери и т.н. - както казах, според мен, подхождаш китарно в басова ситуация. За целите и бюджета ти, много по-важно е удобството и надеждността на баса /ако някога решиш да го млатиш на концерти или го третираш като бяла робиня/. Чисто информативно можеш да се информираш/заслушаш какви са разликите между j и p-басове, примерно, като начало, кой е Леми и защо това е важно, какъв е този магически warwick thump и т.н. и т.н., но така или иначе в началото всички тези неща са по-скоро абстракция.

За да не съм съвсем голословен, 400 евро могат да ти купят следните вариант (грубо, по спомени) - Ibanez SR, Yamaha BB, Sterling, Squier, ентри левъл LTD или Jackson, Epiphone T-bird и сигурно поне още толкова - нови модели от магазина.

На старо - Ibanez BTB, стара Yamaha BB, евентуално мексикански Fender (??), Warwick RB, старо LTD и т.н. 

Като цяло, особено по интернет, изборът е по картинка. Смисъл от големи препоръки и търсене на модели май по-скоро няма. Все пак, всички гореизброени неща са утвърдени като надеждни за бой и насилие марки. За конкретни модели, моето лично мнение ще е съвсем различно от твоето и на другите хора, но все пак - ако ще е Ibanez - BTB, а не SR, ако ще е Squier, нека е P или направо, но по-скоро Sterling бих избрал, Epiphone-ските басове не ми харесват, Warwick Rockbass сериите се твърди, че са си покачили качеството от преди, т.е. по-скоро по-ново производство търси, старите BB на Yamaha са много яки, LTD нов или стар винаги е сигурен избор, според мен, като за малко пари. Бас от махагон не харесвам, но може да е било до бройките, които съм пробвал и заради начина, по който свиря. 

Моят съвет, в края на краищата, е да инвестираш първо време, за да си намериш звука, който ще гониш и вариантите, с които да го постигнеш. После зарежи тези 400 евро и си купи нещото, което нааай-много ти хване окото/ухото и така.

Купи си Gibson Ripper или Rick-че, само заради бонус точките колко ще си як с тях като блъскаш. Или ако ще е метъл, нещо черно и застрашително задължително. Въпрос на вкус, след цалата софтуерна магия резултатите ще са много сходни, ако разбира се, знаеш какво правиш.

Между другото, какъв е пазарът във Финландия за инструменти? Би трябвало да има тонове гиър?
Не взимай горното съвсем на сериозно и после да се похвалиш.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мерси за отговора!

Самоук съм с китарата, занимавам се може би 15 год, и не съм наясно с терминологията! Досега ми е било приоритет да свиря. Относно записите, вярно, от няколко месеца се уча да се справям с Cubase, пак с видео уроци и опит-грешка. Инат отвсякъде!

Пуснах темата за бас, защото наистина нищо не знам. Със същия успех да търся грим или дамски превръзки, с извинение...

Много полезна информация, ще се разгледам. Не пренебрегвам опит на живо, просто разстоянието до най-близкия магазин ми е поне 300 км, и ми трябва ден оптуска.

Gibson не ме радват , ама никак, с китарите си, така че едва ли ще се доверя на тях за бас.

Имам долу-горе представа какво звучене търся, ама ми е в главата и не мога да го обясня, затова и написах метъл. Наистина ще са VST плъгини, с които да експериментирам, но за целта ми трябва бас.

 

Тук има пазар на иструменти втора ръка, но цените са си красиви. Примерно, от Германия може да се поръча инструмент с някъде от 100 евро разлика (надолу), за китари говорвя.

 

Ще разгледам посочените варианти, и ще се похваля, разбира се, с поръчката :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Евтин и май читав бас: https://www.thomann.de/intl/bg/harley_benton_hbb1975_na.htm

Има няколко видеа в Youtube. 

Има и по-скъпи моделчета, които май пак стават за твоите цели.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Стилова ориентазия - метъл (само).

 

 

 

Eто го най- добрия (за мен) евтин бас за метъл:

https://musicdivision.bg/bass-guiatars/electric-basses/warwick-rb-corvette-$$-4-natural-satin

- точно с тия адаптери и точно с това дърво !

Edited by Demiurg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Днес пристигна Ibanez SR300e .

 

Разгледах всички посочени по-горе модели, но или не се намираха, или бяха на неприемлива за мен цена (интересното е, че в местния базар не винаги отговарят на запитвания, ако не си местен).

 

Не мога да кажа дали съм направил добър избор, изгледах и изчетох доста ревюта за конкретния модел. С амп симулациите звучи добре , за мен. Има доста опции за настройка. Когато ( ако ) някой ден се понауча и започна да откривам недостатъци, може би ще имам по-ясна представа какво да търся в следващивя.

 

Благодаря и поздрави!

Ангел

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз също съм любител на бас китарите.. Разкажете как се пристрастихте вие?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.