Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с акустична уестърн китара - бъждене на първо прагче


kojota

Recommended Posts

Здравейте, имам акустична китара ( Aria ако има значение ) днес забелязах че на 6- та струна и на 5 но по - малко , на свободна позиция и на първо пракче има неприятното бъждене, струната опира в прагчето когато вибрира. Въпроса ми е с натягане и разхлабване на тръс-рода, ще мога ли да го реша проблема и накъде трябва да го въртя ?! До миналата седмица нямаше този проблем, тази седмица не бях я вадил от калъвфа и днес реших да посвиря . . . опа , неприятна изненада!

Ако мислите, че няма да се оправи с натягане или охлабване на тръс-рода моля да ми препоръчате някой от форума примерно който би могъл да ми я погледне .

Благодаря предварително на отзовалите се !

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опитай малко да го разхлабиш ,обратно на часовниковата стрелка - максимум четвърт оборот . По принцип веднага реагира ,ако не изчакай час,два и ако трябва още малко го мръдни .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за насоките!Врътнах го и се получи.След това обаче започна да бръжди на 5 та струна 12 прагче,заради което го върнах малко, сега ще оставя малко да почине да видим .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами то в даден момент леглото на струните основно тези с оплетка се изтрива струната се приближава с 1 десета към първи праг и готово.Повечето нътове са от мека пластмаса и графит не помага.Може и прага да се е понадигнал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря ви, просто имам китарата от 4 години и това се случи сега, може би сте правиза тът-а, чесно казано и аз си го помислих, че просто струните за прояли още нът-а . Сега ако ми препоръчате някой който може да го смени и да сет-ъпне наново китарата ?!

Редактирано от kojota
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каква изработка е? Дърво или ламинат? Според мен китара е подута заради влага и е грешно да прибягваш към тръст род, нудове и т.н. С една дума и разваляш сетъпа! Нормално с идването на лятото трябва да се оправи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди да връткаш тръс рода ей тъй за спорта измери дали наистина има нужда! И както вече казаха той не влияе на първите прагчета.

 

Дали има повдигнато прагче също се мери. С нещо равно и дълго колкото да хване три съседни (не повече и не по-малко) прагчета. Конкретно за началото на грифа става с кредитка или друга подобна карта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.