Jump to content
Българският форум за музиканти

По-сериозно захранване за няколко Stomp-box


H.R.

Recommended Posts

Забравих вчера да напиша нещо друго. Някои от тези евтините "брикчета" всъщност не са с изолирани изходи, а просто имат много конектори и кабели за по-удобно/красиво опроводяване на педалборда. Така че  преди да купувате проверете внимателно! Защо е важно? Ако не са с изолирани изходи са склонни към брумове (вследствие на граунд луупс) и други нежелани шумотевици. И разликата спрямо трафче и дейзи чейн кабел за 25-30 лева (общо) е почти никаква.
 
Не съм правил проучване кой модел какъв е, защото не използвам ефекти (имам 1 педал и той само седи в шкафа), но със сигурност има инфо в нета. Мисля че бях виждал сравнителни таблици с параметрите на доста от разпространениете модели. Със сигурност знам, че това на Никифена (което с право бе споменато ciriljhonson по-нагоре в темата) има галванично разделени изходи, то си го и пише в инфото на сайта: Powerbox Mk2. Обаче не е 50 лева, както никое от наистина качествените захранвания (за точна цена най-добре да питате Ники, тази на сайта е за "международни" клиенти).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря на всички проявили старание да напишат повече коментари и обяснения по темата. (Особено Baby Thomas и DaftFunk) Надявам се да се окаже полезно и за други. 

Редактирано от H.R.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже темата вълнува, да споделя моите наблюдения:

Захранването на Whammy V (1300 mA) с дейзи чейн ми захранва без грам проблем 4 педала на BOSS (вкл. диг. дилеи 2броя), MXR и няколко други. Няма шум, промяна в звука. Whammy_то е най-жадният ефект във веригата, а е "само -  Power Consumption: 2.4 Watts (< 265 mA @ 9 VDC)" 
Мога да захраня още толкова ефекти, няма да има проблем.
НО, като цяло - дейзита, евтини блокове, да не са "isolated" итн, според мен е несериозно. Скъпи били хубавите, ми скъпи са, ама има и разлика; И не разбирам каква е драмата човек да ивенстира сумата за един ефект в качествено захранване (освен, че да си спести от всичко, както с всичко друго останало в тоя клет живот)!?
Както казах, понеже темата ме вълнува, наскоро помолих Ники Фена да "изрови" един сайт, който беше публикувал тук във форума. Ето го, има бая модели описани ( не е напълно актуален, липсват нови модели итн), доста полезен при избор:

 

http://stinkfoot.se/power-supplies

 

Моите 5ст.

Редактирано от Svanio
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последно да обобщя от мен :  като обикновен потребител към другите обикновени потребители:

Консумацията на ток на ефектите се измерва в милиампери / mA/ Един ефект може да харчи 5 мА, а друг 100 мА.

Напрежението на тока което ефекта използва се остойностява във волтове / 9 V, 12 V или 18 V/ като 90 процента от ефектите работят на 9 V напрежение.

За да се ориентирате какъв капацитет на захранването в mA ви е нужно трябва да прегледате кой ефект колко ток консумира.  Моите 7 стомп бокса консумират събрани общо 194 милиампера и за това моето захранване с общ капацитет 600 милиампера / или 5 изолирани изхода по 120 mA ./ са ми напълно достатъчни.  Единствената подробност е, че ако вързвате повече от един ефект на един изход трябва да прецените дали консумацията на двата не правят сбор повече от капацитета на изхода ./

В Заключение:

Според мен двете съществени неща при избор на захранване са : захранването да има изолирани изходи / когато е с повече от един изход / и Второто важно е капацитета му в милиампери да е по-голяма стойност от общия сбор на консумация на ефектите които искате да захраните.

На някой захранвания максималния капацитет на тока е написан в Ампери, а не в милиампери, за което трябва да знаете, че 1 ампер е = 1000 милиампера. Тоест ако пише Powe supply  max output 2A , това означава, че имате капацитет от 2000 mA.

От мен толкова. Надявам се да съм бил полезен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Временен, компромисен вариант:

 

https://imgur.com/z9PSskq

 

 

- 1,3 A  (1300 mA) 

-  две изолирани линии   :)

- Всяка изолирана линия има по един Daisy chain.

- На 1,0 А - три дигиталки - 9V ,

- На 0,3 А - два аналогови - 9V , 

- поляритет:  "-" в средата

- Наличие на старт-стоп бутон !!!    (превключва свободно без да опира в малкия адаптор - направо на 1-2 милиметра - велика случайност - както се казва "голямо шано ")

 

- Няма шум, няма брум ! (не се знае докога)

Редактирано от H.R.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да са изолирани захранванията е необходимо не само заради ground loop-овете, ами също понеже някои цифрови ефекти много ошумяват захранването, и през него, тези шумове могат да се предадат на другите ефекти. Виждал съм и това да става, поради съпротивлението на самия захранващ проводник - като свържеш Daisy-chain-а с един ред на ефектите - няма проблем. Като ги вържеш в друг ред - примерно "цифров" шум се прослушва от ехото в овердрайва, през захранването.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно снимката на H.R.

А да ми каже някой, че производителите на адаптри не са комбина с производителите на разклонители. Две захранвания - 4 гнезда заети! :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Относно снимката на H.R.

А да ми каже някой, че производителите на адаптри не са комбина с производителите на разклонители. Две захранвания - 4 гнезда заети!  :greenball:

Три са само в случая, но ако са адапторите са два от дебелите ще се съберат на 4. Конспирацията е разкрита !  :D

Редактирано от H.R.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както написах, това си остава временно, компромисно решение. 

Най - си е добре нещо с повече на брой изолирани линии, а също така да има възможност за различни волтажи - 12, 18 V ...., а защо не и за смяна на поляритета. Не се знае кога,  в кой момент, човек може да си хареса някой по-нестандартен/бутиков ефект, пък и да се чувства сигурен - взимаш го веднъж и забравяш. Както написа и  Svanio - каква е драмата човек да ивенстира сумата за един ефект в качествено захранване. Всичко според текущите възможности  и способности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

...и се оказа се кратковременно......взе да мирише на бакелит, взеха да парят и двата адаптора......... и взех та реших да избера Българското.

http://n-audio.net/powerbox-mk2-stompbox-power-supply 

 

Вече го инсталирах и се получи доста приятна и за гледане картинка.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.