Jump to content
Българският форум за музиканти

Потенциометри Alpha GuitarFamily


Recommended Posts

Здравейте. Моля, някой да обясни разликата между обикновените потенциометри и тези, с означение alpha. Замених обикновен с alpha и май си направих проблем.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Alpha е просто марка потенциометри. Щом има разлика значи или стойноста не е същата или кривата на усилване - има линейни, логаритмични и обратно-логаритмични.

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алфа са сравнително читава марка, като за евтинджос.

 

Джо Бонамаса, казва, че половината звук на една китара е в потенциометрите. Разбира се това е пресилено, но искаше да каже, че твърде малко значение се отдава на този важен компонент. Защото за свирене в неговия стил (китара->кабел->амп) е доста важно къде как и колко променят звука определени позиции от завъртането на волюма (и не само).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи ако адаптрите са активни ти трябват А25К,ако са пасивни 500к.Странно защо първите в БГ са по 20 лева за бр.,вторите по 50 стотинки.Поръчват се от алиекспрес 20 бр.За 2 долара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е дай малко повече информация де, каква китара, адаптери... какъв е проблема? Какъв пот с какъв е сменен... боб няма да фъргаме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички, които се включиха. Проблемът е решен. Схемата, която използвах, за свързване на два хъмбара с тон и вол. беше объркана, а именно разменени позиции в активните жици на вол.пота. Като резултат, при намален до край звук от китарата и при включен дист., (да речем), шуми, все едно няма включен инструмент на другия край на кабела. Т.е. китарата не може да бъде "шунтирана "( май така се казваше).След смяна на позициите нещата са ОК.

В заключение, внимавайте какви схеми ползвате. Не очаквах че мога да попадна на сбъркана ( според мен) схема. Грешката видях в друга схема, за свързване на сингъли. За информация, и двете схеми бяха на Synaptic. Допускам, че и аз съм виновен, тъй като изпълних схемата вместо с два вол.и два тона, с по един.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Неглижирането на всеки компонент, повтарям всеки, води до спадане в нивото на качеството. Това важи и за потенциометрите...

Има значение кое къде е поставено. От въпроса не става ясно, за ВЕФ ли иде реч, за китара ли, за нещо друго ли...

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се за неясния въпрос. Става дума за китара-самоделка. Два хъмбара, тон, усилване, двупозиционен ключ. Любимата ми китара. Кофти звук, тегаво се свири, но ми е първата и ми е сантимент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На сайта на Сеймор Дънкан има почти всички възможни схеми за свързване. Няма смисъл да се гледат грешни опити за нещо от разни съмнителни места. :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.